Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: czy uprawiacie(uprawialiście)byliny z nasion?warto?

Post »

Loki, kupowałam właśnie na All..o Wykiełkowało tylko kilka, a co będzie dalej to nie wiem, w sensie czy przezimują i jak będą rosły.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Locutus pisze:Zielona Aniu, skąd masz nasiona baptyzji? Bo cholernie mi się ta roślina podoba, ale nigdzie ich w sprzedaży nie widziałem (nie licząc jakichś aukcji na allegrooo ? aczkolwiek zdecydowanie wolałbym nasiona od profesjonalnej firmy nasienniczej, niż od nie wiadomo kogo).
Jastem niewiadomo kto i mam nasiona baptysji,niebieskiej i żółtej. jeśli nie kupisz u wiadomo kto,
to podaj adres,prześlę tegoroczną ofertę nasion, około 250 pozycji.Zapomniałem,jesze różowej.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Przypuszczalnie różowa to Desmodium kanadyjskie http://nativeplants.evergreen.ca/search ... p?ID=00254 ,
natomiast żółta to Thermopsis http://kwiaty-ogrody.pl/?p=3833 .
Baptisia jest błękitna http://gardening.about.com/od/plantprof ... tralis.htm
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
mirzan
---

Post »

Desmondium,nie,Thermopsis,tak,oprócz baptysji.Na przyszły rok powinna zakwitnąć jeszcz biała.
Thermopcis regularnie podgryzany przez gryzonie podziemne,nie złapałem za rekę wiec nie wiem
kto podgryza.Baptisii nie ruszają,a rośliny tak podobne.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Comcia - Ale co jest złego w podawaniu linków do aukcji? Boją się, że ktoś będzie masowo sprzedawał opryskiwacze innej marki niż marka sponsora forum, czy jak? Czasami mam problemy ze zrozumieniem sensu reguł ustanawianych przez administratorów.

@ Zielona Ania - No tak... Wykiełkowało tylko kilka... I właśnie dlatego rozmaitych pokątnych źródeł się trochę boję. Profesjonalna firma nasiennicza ma reputację do stracenia, a co ma do stracenia allegrowicz?

@ Mirzan - Wielkie dzięki za propozycję. Będę o tym pamiętał (bo do forumowiczów mam zdecydowanie większe zaufanie niż do anonimowych sprzedawców na portalach aukcyjnych). Ale to i tak nie na teraz ? teraz to ja mam do dyspozycji jedynie dwa balkony, które już i tak wyobstawiałem skrzynkami wzdłuż i wszerz, więc nie chcę się bawić w uprawę bylin, zwłaszcza takich, które kwitną najwcześniej w trzecim roku uprawy. Ale jak już sobie z Żoną kupimy wymarzony domek z ogrodem, to pewnie się do Ciebie zwrócę. :-)

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
mirzan
---

Post »

Zapraszam,mam nadzieję,ze jeszcze kilka lat będę grzebał w ziemi.Niektórzy sprzedawcy
z aukcji sami uprawiaja i sprzedają nasiona i sadzonki,ale liczyć na sprzedawców sklepowych,
to nadmiar optymizmu.Wczoraj siedziała dziewczyna na kasie w markecie,dziś stoi przy nasionach,
jutro może jeździć mopem,pojutrze rozkładać towary na półkach i liczyć na toże sprzedawcy
sklepowi są kompetentni i uczciwi?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Locutus pisze:@ Comcia - Ale co jest złego w podawaniu linków do aukcji? Boją się, że ktoś będzie masowo sprzedawał opryskiwacze innej marki niż marka sponsora forum, czy jak? Czasami mam problemy ze zrozumieniem sensu reguł ustanawianych przez administratorów.

[...]
Każdy ma jakieś problemy, czasami trzeba nauczyć się z tym żyć :roll:
Jeśli chodzi o linki do aukcji - nie, administracja nie boi się konkurencji, Administracja zdaje sobie sprawę, że Forum to nie jest chat, w którym wszystko znika po zamknięciu przeglądarki. Forum kieruje się trochę innymi zasadami, posty tutaj napisane istnieją w sieci wiele lat. A aukcje na allegro nie. Dla ludzi, którzy odwiedzają Forum nie tylko dla doraźnych, tymczasowych korzyści, ale dla pogłębiania swojej wiedzy takie linki stają się bezwartościowe już po miesiącu. Więc, żeby tego uniknąć wprowadzono w Regulaminie zapis o zakazie ich umieszczania. Z wyjaśnieniem, dlaczego :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Mirzan ? Ja nie liczę na uczciwość, czy kompetencje sprzedawcy w sklepie ogrodniczym. Bo i też co niby ma sprzedawca do jakości nasion, które sprzedaje? :shock: Liczę natomiast na uczciwość i kompetencje firmy nasienniczej, która owe nasiona produkuje, suszy i pakuje do torebek. Skoro jest to jedyne ich źródło utrzymania, większe są szanse na to, że wszystkie etapy produkcji nasion będą wykonane prawidłowo, co zagwarantuje mi niemalże stuprocentową ich kiełkowalność, niż w wykonaniu hobbysty, dla którego jest to tylko coś, co robi w czasie wolnym i z czego uzyskuje niewielkie zyski.

@ Bishop ? A czy Administracja zdaje sobie sprawę na przykład z tego, że fotki z Fotosika i innych tego typu serwerów również znikają po jakimś czasie? Potem straszą puste dziury po zdjęciach w różnych postach, chyba jeszcze bardziej irytujące niż linki do wygasłych aukcji. A jednak administracja nie zakazała wrzucania fotek z Fotosika, ba ? nawet doradza takie rozwiązanie. To raz. A dwa ? zakaz wklejania linków zakazem wklejania linków, ale dlaczego nie da się nawet napisać NAZWY portalu aukcyjnego bez jej pokracznego wynaturzenia przez skrypt forum (bo to było moim oryginalnym pytaniem)? Przecież nie jest to link do aukcji, tak więc regulaminu nie łamie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Automat zmienia nazwę zarówno w linku, jak i luzem. Zobaczymy, czy da się to zmienić, mam nawet pomysł jak :wink:
A jeśli chodzi o Fotosika - to kwestia indywidualnego podejścia. Ja wykupiłem tam abonament, żeby nie tracić fotek. Nie każdemu się chce, nie każdy ocenia, że warto. Tym bardziej, że często dziury po zdjęciach są skutkiem umyślnego usuwania zdjęć z fotosika. :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dyskusja schodzi troszkę nie na temat ;:224
Baptysja może nie do końca spełniła moje oczekiwania względem ilości roślin, ale inne nasiona od tego sprzedawcy bardzo ładnie wzeszły. Za to zdarzają się niestety nasiona z firm nasienniczych, które są totalną porażką. Bób z wkładką mięsną to był niezapomniany widok :;230 Więc reguły nie ma. Zdolność kiełkowania jest określana dla danej partii nasion i uwierz Loki, rzadko kiedy jest to 100%, bardzo często spotykam nasiona znanych firm, gdzie jest ona określona na poziomie ok, 70%.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A z kasowaniem fotek (czy to automat na serwerze, czy rozmyślne kasowanie przez autora / właściciela) jest tak, że rok temu dyskutowaliśmy o tym długo i intensywnie, do żadnych wspólnych wniosków nie doszedłszy. Każdy robi "po uważaniu", jedni się logują na fotosiku, inni płacą abonament, inni nie, jeszcze inni używają żaby, czy innego serwera darmowego albo płatnego. Dowolnie :)

A my, moderatorzy, jeśli trafimy na puste okienka po zdjęciach, możemy tylko prosić o uzupełnienie, albo przenieśc post czy cały kaleki wątek - do kosza... Nie mamy na to wpływu, co forumowicze zdecydują się robić z własnymi zdjęciami...

Tak więc porównanie jest nieco chybione :P

I jeszcze jedno. Administracja forum to między innymi my, moderatorzy, czyli tacy sami jak każda inna / każdy inny forumowicz, tylko z większymi obowiązkami. I administracja forum zdaje sobie sprawę z wielu rzeczy, ale często nie ma na nie wpływu. Albo każde rozwiązanie jest złe czy gorsze od stosowanego w danym momencie. Bo administracja forum musi widzieć kilka stron każdego problemu. A nad tym wszystkim czuwa Admin.

Oooops, a wątek jest o nasionach :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p
Od: 12 lis 2010, o 20:55

Post »

no właśnie, wątek jest o nasionach...

dzisiaj przyszła moja dostawa nasion, wśród nich właśnie byliny!jutro je sobie podziele i zapytam Was które uprawialiście i czy faktycznie warto!ja jua ie mogę się doczekać!

a jak je sialimscie?tzn. czy macie ku temu jakis matecznik?bo ja chce sobie przyszykować taką rabatkę, przekopać nawieżć kompostu i zacząć produkkcję, aha i jeszcze muszę się zaopatrzyć w etykietki jakieś coby je ponazywać:)tylko nie wiem jakie sobie kupić żeby były skuteczne!macie jakieś pomysły i na to?
Pokażę swój ogród na wiosnę:) zapraszam wtedy więc:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Zielona Ania: Oczywiście zapewne masz rację. Chodzi mi tylko o to, że zazwyczaj gdy wysieję nasiona jakiejś sensownej firmy, mam gwarancję, że w każdym dołku, do którego zasiałem, coś mi jednak wyrośnie (zważywszy na fakt, że zasadniczo sieję więcej niż jedno nasionko na dołek). Podczas gdy z nasionami niewiadomego pochodzenia od anonimowego amatora może być różnie ? o czym sama przekonałaś się na przykładzie Baptyzji. I dotyczy to nie tylko nasion, ale w ogóle szerokiej gamy wyrobów sprzedawanych na Allegro. Jako że jedną z wielkich pasji mojego życia jest myrmekologia (nauka o mrówkach), kojarzę na przykład przypadki, gdy amatorzy hodowli tych fascynujących zwierząt srodze się nacięli, kupując na allegro części gniazdowe formikariów, które okazywały się być wykonane np. z korka nasączonego środkami owadobójczymi (sic!).

@ Bishop & Nalewka: Nie ciągnąc już dyskusji na temat tego, czy dodawanie linków do aukcji tudzież fotek z Fotosika jest złe czy dobre ? bo w końcu to wy jesteście moderatorami i to do was należą decyzje, a nam ? szarym userom ? pozostaje się tylko podporządkować ;) ? chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz. Mianowicie osobiście uważam wszelką automatyczną cenzurę wpisaną w skrypt forum za ? delikatnie mówiąc ? kiepskie rozwiązanie. Czemu kiepskie? Bo bardzo często daje niepożądane efekty. Pamiętam, jak wieki temu na pewnym forum komunikacyjnym, na którym automatycznie wygwiazdkowywało jawnogrzesznice, napisałem coś w stylu ?Na Cichym Kąciku urwała się sieć trakcyjna? (Cichy Kącik to nazwa pętli tramwajowej). No i jakież było moje zaskoczenie, gdy ujrzałem efekt finalny: ?Na Cichym Kącik*ła się sieć trakcyjna?. Zresztą nie tak znowu dawno, przeglądając wątki na niniejszym forum, natrafiłem na kompletnie niezrozumiałe posty (skądinąd autorstwa jednego z moderatorów), gdzie w środku zdania ni z gruszki ni z pietruszki pojawiała się fraza w stylu ?jestem wrednym spamerem i nie znam regulaminu?. Nie chciało mi się klikać w ?cytuj?, żeby zobaczyć prawdziwą treść posta i zrozumieć, co autor miał na myśli, ale chyba zgodzicie się ze mną, że taki wątek stał się ? przez ów nieszczęsny skrypt ? kompletnie niezrozumiały. Zdecydowanie lepsze od automatycznych filtrów jest ręczne poprawianie tego i owego przez moderację ? tym bardziej, że w momencie, gdy moderacja zacznie używać systemu ostrzeżeń, użytkownicy zadziwiająco szybko dostosowują się do obowiązującego regulaminu. :twisted: No ale może już zakończę ten temat, bo jeszcze ktoś pociągnie mnie do odpowiedzialności z paragrafu 2.3 Regulaminu Forum. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”