Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu w tym roku chcę sobie wyprowadzić na drzewkach różne figury . Zobaczę co mi z tego wyjdzie , ale będę to robić pod kontrolą wprawnej ogrodniczki . ;:84
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co z pnącymi? Jedni radzą ciąć, inni nie ruszać... już nie wiem... :?
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

andriu53 pisze:Alu w tym roku chcę sobie wyprowadzić na drzewkach różne figury . Zobaczę co mi z tego wyjdzie , ale będę to robić pod kontrolą wprawnej ogrodniczki . ;:84
Tutaj często widziałam korony drzew formowane na płaskie trójkąty, bądź przycinane na sześciany... :D Na pewno Ci wyjdzie, skoro pod okiem fachowca! Koniecznie będziesz musiała zrobić zdjecia! :!:
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Mam obcięte na wys 60 cm ,ponieważ gdy nie tniesz to rośnie długi basior i brzydko wygląda. Gdy je tniesz to one rosną gęste i ładnie się układają
Spis wątków
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale tylko skracasz wysokość czy tniesz rowniez boczne łodygi?
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Mam jałowce które już same w sobie mają rozkład piętrowy
Spis wątków
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Zosiu, zazdroszczę koleżanki :)
Ja też mam dużo książek, gazet a ostatni rok to w ogóle chyba spędziłam w internecie, na dokształcaniu się w kwestii roślinek. Ale faktem jest, że często doczytuję sprzeczne informacje i jako laik nie umiem wybrać tej właściwej. Jakiś miesiąc temu doznałam, np. szoku, kiedy w trakcie luźnej rozmowy z kimś tam, dowiedziałam się, że jeśli wsadziłam młode róże na wiosnę i zaczęły kwitnąć, to powinnam konsekwentnie obrywać pąki i nie dopuszczać do kwitnienia! A ja naiwnie patrzyłam z miłością ile pięknych kwiatów mają moje pnące (w przyszłości) cuda :( No i już oczyma duszy widzę, jak słabo się przez moją ignorancję ukorzeniły i pewnie mi zamarzną w tą zimę bez śniegu za to z mrozem :( No i doczytałam też, że w jesieni lepiej nic nie ciąć, bo te długaśne pędy ochronią lepiej te mniejsze, a w ogóle to na wiosnę lepiej widać, co się tnie :( No i bądź tu mądry :(

Alu :) Roślinki dużo wybaczają i są wdzięczne. Pytanie tylko czy przeżyją ten czas, zanim przestanę mówić: wiem, że nic nie wiem :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja czytałam, ze lepiej trochę skrócić jesienią, bo gdy jest wiatr, to przy dłuższych łodygach, jest większy opór powietrza i może naruszyć korzenie. Kto inny pisał, ze jesienią powinno się przycinać jedynie ze względów estetycznych... Tak czy inaczej- skrócić. Ja do tej pory nigdy tego nie robiłam... Ale może powinnam :?:

A o usuwaniu pączków nigdy nie słyszałam... usuwam natomiast oczywiście przekwitłe kwiaty!
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Oj Mirusiu ale Ci ktoś głupot naopowiadał aż mnie brzuszyna rozbolała .Zapamiętaj!!!!!!!!!!!!! jeśli sadzisz róże na wiosnę to one długo chorują i kwitnienie jest zawsze słabsze . Żadnych pąków się nie zrywa ,to nie ma nic do rzeczy .Największe cięcie robisz na jesieni ,ponieważ wchodzą one w stan snu zimowego ,lepiej jest je zabezpieczyć .A na wiosnę lekko przycinasz tylko po to żeby je pobudzić do życia i jeżeli coś obmarznie to wyciąć .Jak długie pędy mogą Ci chronić mniejsze , skoro nie ma liści i nie masz możliwości otulenia roślin . Pomyśl logicznie i rozważ co według Ciebie jest realne .
Spis wątków
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Zosiu :) Alu :) Dzięki. No i oczywiście :oops:
Z tą logiką przy kwiatkach u mnie ciężko. Efekt jest taki, że sterczą mi teraz takie metrowe kikuty. Fajnie :(
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Alu dobrze słyszałaś bo przekwitłe kwiaty się usuwa .Musisz podpatrzeć po którym liściu wyrasta odnóżka boczna , wtedy na taką dlugość obcinaj przekwitły kwiat . U różnych gatunków są różne wysokości wypuszczania pędów .
Spis wątków
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A może komus się pomieszało z Hortensjami, u których, w ostrzejszym klimacie, nie powinno się przed zimą usuwać starych kwiatów, żeby chroniły zalążki nowych przed mrozem...
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Mirusiu na wiosnę to zetnij i odmłodzisz sobie różyczki .zresztą zrobisz cyk to Ci powiem ,a teraz myśl o świętach . Ja mam ich masę i są jak malowane .
Spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”