Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Sola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2010, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rozsadzanie kawy

Post »

Ostatnio kupiłam sobie kawe w doniczce . Doniczka jest dość mała a w niej jest duzo łodyg. Czy powinnam ja rozsadzic po kilka łodyg w doniczce czy ma zostac tak ja jest ? :D :D
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsadzanie kawy

Post »

Mnie się wydaje, że jak podrosną to może być im troszkę za gęsto. Ostatnio za sprawą biedronki kawa stała się dość popularna na forum :wink:
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Witam :)

Mam już kawę od około roku, ale tylko dwie roślinki w doniczce. Ostatnio (właśnie w biedronce) :D kupiłam ich więcej i równiez czeka mnie rozsadzenie - mam na myśli ok. 8 sztuk w jednej doniczce. Nie będzie to zbyt dużo?
Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Ja też kupiłam w biedronce moja wygląda tak i nie ruszam ona jest w malej filiżance pilnuję i zraszam i żyje jak na razie wygląda tak
Obrazek
zobaczymy co będzie dalej pozdrawiam :D
madzia666
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2010, o 14:29

Kawa - problem :(

Post »

mam problem z kawa kupilam ja w biedronce w malej doniczce w ktorej zalegala woda, jest tam moze z 12 roslin po powrocie wylalam wode i przesadzilam rosliny nie dalo sie ich rozdzielic wiec sa razem, maja ziemie uniwersalna z torfem i karamzytem na dnie, po 3tyg pojawilo sie wiecej plam sa one czarne przy brzegach i brazowe na srodku lisci praktycznie każdy lisc ma jakas plame, wiem ze powinnam podlewac ja co 6 dni ale nie da sie kawa juz po 3 dniach opuszcza liscie po podlaniu normalnie sie podnosza, wiem ze to za czesto ale inaczej padnie z braku wody myslalam ze w pokoju jest za sucho wiec zraszam ja rano woda odstana, obok ma postawiona miske z woda i na kaloryferze wisi nawilzacz wiec wilgotnosc musi byc dobra.
- kawa stoi w polcieniu daleko od kaloryfera
- podlewana jest woda przegotowana i ostudzona do temp. pokojowej
- nie ma robakow
- korzenie sa biale na pewno nie uszkodone
- nie gubi lisci nawet tych chorych

http://img9.imageshack.us/img9/2007/dsc04522y.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/5559/dsc04523s.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/9161/dsc04528s.jpg

moze ktos wie co jeszcze mozna zobic? takiego stanu kawa na pewno czesciowo nabawila sie w sklepie lecz nie wiem co ja zle robie skoro sie jej pogarsza
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Re: kawa-problem:(

Post »

Wg. mnie to poparzenie słoneczne. Rośliny podlewa się jak mają sucho, więc spokojnie podlewaj co 3 dni ;) Też mam taka z B. ;)
madzia666
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

jeśli to poparzenie to nie wiem skad je ma w biedronce nie bylo tak jasno u mnie stoi daleko od okna w dodatku to okno polnocne
nie wiem czy obcinac te chore liscie czy nie?
x -C - m

Post »

Liście usuń a jeśli nie chcesz to częściowo usuń. Dla mnie to efekt polewania zimna woda i rośliny nie przesychały- a wiadomo co sie dzieje jak na roślinach utrzymuje sie zbyt długo wilgoć. Ewentualnie były wilgotne i przechłodzone i efekt ten mógł wystąpić.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj
Mam kawę od jakich 4 lat. Obecnie jest to drzewko wysokie na ponad pół metra.
Swoją kawę podlewam odstałą wodą, bym powiedziała dość ciepłą. Zaleca się jednak podlewanie wodą przegotowaną, Do tego nawóz najlepiej do azali i rododendronów, bo kawa lubi kwaśną ziemię. Podlewam jak ziemia przeschnie a nie co np. 6 dni. Raczej nie dopuszczaj do tego aby zwiesiła listki.Jeśli ziemia Ci zbyt szybko przesycha to przesadź ją do większej doniczki. Czarne plamy mogą być spowodowanie złym podlewaniem zapewne w sklepie podlewali wodą prosto z kranu do tego zimną, a kawa tego nie lubi i teraz odbija się to na jej liściach.Jeśli będziesz o nią dbałą to powinna na wiosnę wypuścić nowe liście już zdrowe.Jeszcze jedno w zimie kawa potrzebuje dużo światła ale nie pozwól aby listki dotykały bezpośrednio szyby bo mogą przemarznąć.
Powodzenia w uprawie.
madzia666
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za informacje:) zaraz przeniose ja do jasniejszego pomieszczenia tylko ze jest kolejny problem w tym jasniejszym pomieszczeniu kawa bedzie musiala stac na parapecie duzego okna polnocnego a tam jest kaloryfer, przenioslam juz nawilzacz i przykrylam czesc kaloryfera tekturka powinno wystarczyc?
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jeśli chodzi o kaloryfer to osobiście nie mam doświadczenia bo po prostu nie mam w domu kaloryferów. Najważniejsze jedna,k aby w mrozy jej listki nie dotykały szyby, co do kaloryfera to może po prostu obserwuj czy jej nie zaszkodzi. Może ktoś inny Ci coś jeszcze podpowie?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Re: co zaatakowało mego hibiskusa?

Post »

Miałam trochę Mospilanu więc zrobiłam jak mówiła monika, teraz się moczy w misce w wannie biedaczek :?
Ale tak a'propos tego roznoszenia się to na tym stojaku, co stał hibek, stoi też kawa, która ślicznie rosła, po przesadzeniu pod koniec lata jeszcze bardziej się rozwinęła, ale od jakiegoś czasu usychać zaczęły jej liście, najpierw te od dołu, myślałam, że one były słabsze i po przesadzeniu odpadały, ale teraz coś się dzieje i z tymi ładnymi nowo wyrośniętymi... czyżby te "coś" próbowało dobierać się i do niej...? obejrzałam ją dokładnie, nie widać ani kropek ani nic, wygląda ładnie poza faktem, że liście jej tak usychają:

Obrazek Obrazek

załamka ;:145
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: co zaatakowało mego hibiskusa?

Post »

Ale my cały czas nie wiemy co to????? da się zrobić zdjęcie przez lupę? nie wiem.. :oops: jak się da to zrób tej kawie spód liści i łodygę w kątach liści, może co wypatrzymy jednak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”