Małe co nieco od Ave 2...
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ewuniu jak dosmaczyć rybie mięsko ,po zmieleniu żeby nie było mdłe?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4091
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ponieważ czerpię garściami z Twojego wątku, Ave,
więc w ramach rewanżu przepis na bardzo smaczne, moje ulubione
CIASTECZKA ORZECHOWE
14 dkg masła
18 dkg mąki
7 dkg orzechów mielonych
7 dkg cukru pudru
1 żółtko
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wałkować (podsypując mąką),
wykrawać foremką i do pieca.
Temperatury nie podam, bo dawno ich nie piekłam (zeszyt po remoncie przeleżał
kilka lat w garażu a teraz nareszcie się znalazł). Ale pewnie w granicach 170 stopni,
około 15 minut (lepiej uważać, bo pieką się szybko).
Ja niczym nie dekoruję, bo nie chcę psuć ich smaku.
I najczęściej piekę z podwójnej porcji (mam ich wtedy 2 sałatkowe miski).
więc w ramach rewanżu przepis na bardzo smaczne, moje ulubione
CIASTECZKA ORZECHOWE
14 dkg masła
18 dkg mąki
7 dkg orzechów mielonych
7 dkg cukru pudru
1 żółtko
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wałkować (podsypując mąką),
wykrawać foremką i do pieca.
Temperatury nie podam, bo dawno ich nie piekłam (zeszyt po remoncie przeleżał
kilka lat w garażu a teraz nareszcie się znalazł). Ale pewnie w granicach 170 stopni,
około 15 minut (lepiej uważać, bo pieką się szybko).
Ja niczym nie dekoruję, bo nie chcę psuć ich smaku.
I najczęściej piekę z podwójnej porcji (mam ich wtedy 2 sałatkowe miski).
Pozdrawiam serdecznie
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5109
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bory Tucholskie (prawie)
Re: Małe co nieco od Ave 2...
piernikowe wariacje cd.
podpatrzone w TV - pierniczki witrażyki - ciasto: przepis dowolny najważniejsza jest dziurka do której wsypujemy potłuczone landrynki (posegregowane kolorami) i do piekarnika
smakują bajerastycznie a na choince (podświetlone lampką) wyglądają bajkowo
uratowały się tylko te które są na choince więc jutro jadę po sztuczny miodzik lub unamelowską miksturę do pierników
podpatrzone w TV - pierniczki witrażyki - ciasto: przepis dowolny najważniejsza jest dziurka do której wsypujemy potłuczone landrynki (posegregowane kolorami) i do piekarnika
smakują bajerastycznie a na choince (podświetlone lampką) wyglądają bajkowo
uratowały się tylko te które są na choince więc jutro jadę po sztuczny miodzik lub unamelowską miksturę do pierników
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Małe co nieco od Ave 2...
wow świetne
Ja też jutro jadę po zakupy - to może bym się zaopatrzyła w produkty potrzeben do tych pierniczków .. tylko bardzo serdecznie prosze o przepisik na cisteczka
I jak z tymi landrynkami zrobić - bo nie wiem
Czy pieczesz je na samej blaszce , czy na papierze ? Czy landrynki nie przywierają ?
Ja też jutro jadę po zakupy - to może bym się zaopatrzyła w produkty potrzeben do tych pierniczków .. tylko bardzo serdecznie prosze o przepisik na cisteczka
I jak z tymi landrynkami zrobić - bo nie wiem
Czy pieczesz je na samej blaszce , czy na papierze ? Czy landrynki nie przywierają ?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
ale fajne przepisiki wstawiliście Dzięki Wisienko Zbysiu, daj ten przepis dokładniej
Dosiu, przyprawić trzeba już wodę w której parzy się rybę - włoszczyzną, solą, wegetą, przyprawą do ryb... a potem do farszu dodać jajko, cebulę podsmażoną, bułke (bez skóry) namoczoną w mleku , doprawić do smaku solą, białym pieprzem i przyprawą do ryb. Można dodać gałke muszkatołową... zresztą przyprawy zależą od przepisu jaki się zastosuje... np. do ryb pieczonych dodaję cytrynę i zioła...
jak mi podasz maila to Ci wyśle parę przepisów...
Dosiu, przyprawić trzeba już wodę w której parzy się rybę - włoszczyzną, solą, wegetą, przyprawą do ryb... a potem do farszu dodać jajko, cebulę podsmażoną, bułke (bez skóry) namoczoną w mleku , doprawić do smaku solą, białym pieprzem i przyprawą do ryb. Można dodać gałke muszkatołową... zresztą przyprawy zależą od przepisu jaki się zastosuje... np. do ryb pieczonych dodaję cytrynę i zioła...
jak mi podasz maila to Ci wyśle parę przepisów...
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5109
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bory Tucholskie (prawie)
Re: Małe co nieco od Ave 2...
a więc było to tak:Ave pisze:.. Zbysiu, daj ten przepis dokładniej ...
" Zbyszek a landrynki potłukłeś????"
reszta z chwilkę - uzupełnią moje panie
cd
to link do pierniczków:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,184 ... 2.html?v=2
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Eeee, ja tu szukam karpia, czy innego przepisu na rybę i ... i nic!!! Mailem latają, a na stronce ni ma Z karpia znalazłam głównie karp...atkęAve pisze:(...)jak mi podasz maila to Ci wyśle parę przepisów...
Ewo, jeśli już wklepujesz coś na temat ryb, to czy mogłabyś wklepać i tutaj, proszę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Małe co nieco od Ave 2...
I ja się przyłączam do prośby o przepisy na forum
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
nie wierzę, ze nie macie swoich sposobów na rybkę
I.
Mój sposób, najprostszy i nasmaczniejszy (dla mojej rodzinki) na smażoną rybke...
1. Rybkę włożyć do mleka i na noc do lodówki.
2. Następnego dnia rybke wyjąć i lekko opłukać.
3. Posolić, lekko oprószyć vegetą i skropić cytryną. Dodać zmielony ząbek czosnku, szczyptę pieprzu cytynowego i troszkę przyprawy do ryb. Posmarować tym rybkę.
4. Odłożyć na 2 godz do lodówki.
5. Jajko rozbełtać z łyżką wody i odrobina vegety.
6. Obtoczyć rybkę : jajko-bułka tarta-jajko.
7. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju - ze dwa razy przekładając rybkę - nie ukrywam, że dobrze dobrana temperatura smażenia to duży atut ... dla późniejszego smaku
II.
Inna wersja rybki, kiórą można usmażyć na takiej specjalnej patelni zwanej grillową, albo na grillu, albo na zwykłej patelni...
Składniki marynaty:
10 kawałków halibuta świeżego,
łyżka pokruszonych liści laurowych,
5 kulek ziela angielskiego,
1 łyżeczka pełna czosnku granulowanego,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżeczka rozkruszonych ziaren jałowca,
po 1 łyżce: cząbru , tymianku, koperku,
1 łyżeczka majeranku,
1 szklanka oliwy,
2 łyżki wegety,
1 łyżka płaska soli oraz osobno sól do nasolenia kawałków ryby,
2/3 przyprawa do szaszłyków ,
sok z jednej pomarańczy bez pestek
z podanych składników zrobić marynatę i umieścić w marynacie wcześniej umytą i nasoloną rybę
i odstawić pod przykryciem na 4 godziny do lodówki
po tym czasie przypiekac ok 20 minut do miękkości, mniam
Mało ? to jeszcze przepis na rybkę smażona marynowaną... najlepiej sledzik, ale ja robie nawet filety z mintaja... bo moje panny mają "długie zęby" na śledzie...
III.
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu (ja używam 6% winnego) - jak ktoś woli mniej octowe - to najlepiej zalewę próbować
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny )
1 słoik koncentratu Pudliszki (ten mały)
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Rybkę należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone ryby przekładamy jak niżej:
I warstwa - ryba,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - ryba
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane ryby zalewamy zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Taką rybkę przygotowujemy co najmniej 24-48 godz. przed spożyciem...
I.
Mój sposób, najprostszy i nasmaczniejszy (dla mojej rodzinki) na smażoną rybke...
1. Rybkę włożyć do mleka i na noc do lodówki.
2. Następnego dnia rybke wyjąć i lekko opłukać.
3. Posolić, lekko oprószyć vegetą i skropić cytryną. Dodać zmielony ząbek czosnku, szczyptę pieprzu cytynowego i troszkę przyprawy do ryb. Posmarować tym rybkę.
4. Odłożyć na 2 godz do lodówki.
5. Jajko rozbełtać z łyżką wody i odrobina vegety.
6. Obtoczyć rybkę : jajko-bułka tarta-jajko.
7. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju - ze dwa razy przekładając rybkę - nie ukrywam, że dobrze dobrana temperatura smażenia to duży atut ... dla późniejszego smaku
II.
Inna wersja rybki, kiórą można usmażyć na takiej specjalnej patelni zwanej grillową, albo na grillu, albo na zwykłej patelni...
Składniki marynaty:
10 kawałków halibuta świeżego,
łyżka pokruszonych liści laurowych,
5 kulek ziela angielskiego,
1 łyżeczka pełna czosnku granulowanego,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżeczka rozkruszonych ziaren jałowca,
po 1 łyżce: cząbru , tymianku, koperku,
1 łyżeczka majeranku,
1 szklanka oliwy,
2 łyżki wegety,
1 łyżka płaska soli oraz osobno sól do nasolenia kawałków ryby,
2/3 przyprawa do szaszłyków ,
sok z jednej pomarańczy bez pestek
z podanych składników zrobić marynatę i umieścić w marynacie wcześniej umytą i nasoloną rybę
i odstawić pod przykryciem na 4 godziny do lodówki
po tym czasie przypiekac ok 20 minut do miękkości, mniam
Mało ? to jeszcze przepis na rybkę smażona marynowaną... najlepiej sledzik, ale ja robie nawet filety z mintaja... bo moje panny mają "długie zęby" na śledzie...
III.
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu (ja używam 6% winnego) - jak ktoś woli mniej octowe - to najlepiej zalewę próbować
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny )
1 słoik koncentratu Pudliszki (ten mały)
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Rybkę należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone ryby przekładamy jak niżej:
I warstwa - ryba,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - ryba
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane ryby zalewamy zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Taką rybkę przygotowujemy co najmniej 24-48 godz. przed spożyciem...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Mam jeszcze sporo przepisów na szczupaka, ale nie zapisałam źródeł, więc wole ich tu nie wpisywać... ale mogę przesłać mailem...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Małe co nieco od Ave 2...
A na zimno? W galarecie... Dziś słuchałam (bo z kuchni za daleko, żeby oglądać...) o Gefilte fisz czyli pulpecikach z karpia albo innej ryby słodkowodnej. Brzmiało świetnie, więc poszukałam przepisu i oto on:
- http://www.smacznie.info/ryba-po-zydowsku-gefilte-fisz/
Można kształtować w pulpeciki, można w jeden długi pulpet, a w programie Marthy Jak-jej-tam masa nałożona była do formy babkowej (z kominkiem) i upieczona w niskiej temperaturze na blasze z wodą. Podawane w chrzanem i ćwikłą. Tak, zrobię takiego karpia, mniam...
- http://www.smacznie.info/ryba-po-zydowsku-gefilte-fisz/
Można kształtować w pulpeciki, można w jeden długi pulpet, a w programie Marthy Jak-jej-tam masa nałożona była do formy babkowej (z kominkiem) i upieczona w niskiej temperaturze na blasze z wodą. Podawane w chrzanem i ćwikłą. Tak, zrobię takiego karpia, mniam...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Małe co nieco od Ave 2...
A ja kupiłam już landrynki do pierniczków - 2 rodzaje - miętowe i owocowe.
Tylko nadal nie mogę się dogrzebać do przepisu
Tylko nadal nie mogę się dogrzebać do przepisu
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Tu jest:
- http://forum.gazeta.pl/forum/w,23390,18 ... da39_.html
Zielone (miętowe) nie wyszły najlepiej, czerwone i żółte są później ładniejsze, nie zalecają też mieszać kolorów, bo wychodzi bury
- http://forum.gazeta.pl/forum/w,23390,18 ... da39_.html
Zielone (miętowe) nie wyszły najlepiej, czerwone i żółte są później ładniejsze, nie zalecają też mieszać kolorów, bo wychodzi bury
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."