Papaja - wysiew, pielęgnacja, problemy w uprawie
- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37
Papaja - wysiew, pielęgnacja, problemy w uprawie
Witam. POsiadam nasionka wprost z owoca i nie wiem co z nimi zrobić. Chciałbym ja zasadzić ale nie wiem jakich wymagaja warunków.Zajmuje się ktoś tą roślinką? ? ? Proszę o porady
- camillo1718
- 100p
W zwykłą ziemię uniwersalną wymieszaną z piaskiem w stosunku 2:1 ziemia do piasku, stała wilgotność ziemi i powietrza , temp ok 28 stopni dla powietrza i 22 dla ziemi, po skiełkowaniu przepikuj pod pierwsze liście, każde nasiono do osobnej doniczki bo potem nie rozplączesz korzeni, dużo światła i słońca.
- camillo1718
- 100p
Papaja z nasion
Cześć.
Wysiewaliście kiedyś papaję?Podobno trzeba ją trzymać pod butelką bo od razu ginie.Czy to prawda,czy po prostu nie lubi zimna,kiedy się wietrzy pokój podczas mrozów?
czy papaja może rosnąć bez przykrycia? Słyszałem,że zawsze zdycha bez przykrycia. Czy to prawda?
I jeszcze jedno: czy dzwonki przekwitnięte zakwitną po raz drugi?
Wysiewaliście kiedyś papaję?Podobno trzeba ją trzymać pod butelką bo od razu ginie.Czy to prawda,czy po prostu nie lubi zimna,kiedy się wietrzy pokój podczas mrozów?
czy papaja może rosnąć bez przykrycia? Słyszałem,że zawsze zdycha bez przykrycia. Czy to prawda?
I jeszcze jedno: czy dzwonki przekwitnięte zakwitną po raz drugi?
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: papaja
Wg. mnie każda roślina zostanie przewiana przy wietrzeniu w zimie.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ananas i papaja
Moja papaja ma ledwo jakieś 4cm i póki co żyje bez przykrycia jakieś 2 tygodnie.
Re: Papaja
Ja wysiałem 3 tygodnie temu do torfu z nawozem bydlęcym-wykiełkowaly 3 na 4 z posianych.W 5 dni 4cm.
Nasiona ,najpierw wymoczyć w ciepłej wodzie, kilka godzin. Dalej do dużej donicy z ziemią o kwaśnym pH.
Pozdrawiam, Gosia:)