Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

ElzbietaaG pisze:Ewo w ubiegłym sezonie miałam podobnego kwiatka jak twój Red Nymph

Obrazek
...nazwałam go czerwony z muśnięciem białego.
Elu zdecydowanie podobny do Red Nymph ;:108
Pięknie Wam kwitną hippeczki. ;:180
Oto kilka moich kwitnących zwartnic:

Charisma- zaczyna rozkwitać.
Ach te cudowne kropeczki ;:7

Obrazek

Lemon Star - kwitnie nieprzerwanie

Obrazek

Dancing Queen

Obrazek

Novella - 2 pęd

Obrazek

Pozdrawiam Hippomaniaków ;:136
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: :wink: No coś niesamowitego , te Wasze hipki ! Evluku , mam pytanie odnośnie tych przekwitniętych kwiatów ... Czy zostawiasz je na nasionka do wysiewu , i tworzenia nowych odmian ?? ;:138
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Tak- nasienniki to efekt krzyżowania Lemon Lime i Novelli :wink:
Wbrew obiegowym opiniom, nie osłabia to aż tak bardzo cebuli, a efekty krzyżowań mogą być oszałamiające. :roll:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

tralaluszy pisze:A co też za herezje opowiadasz,Loki? :shock:
Jakie herezje? Zwartnica na pierwszej fotce jest wyraźnie niebieska. A skąd miałem wiedzieć, czy ona naprawdę jest niebieska, czy może ją pokolorowałeś... :;230
tralaluszy pisze: To najzwyklejszy Christmas Gift,focony z fleszem i bez,stąd drobna różnica w poświacie :D
Buuu... Ładnie to tak nabijać w butelkę forumowiczów? :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lilithbb
100p
100p
Od: 12 gru 2010, o 13:12

Post »

Witam ;:3

Obrazek
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59

Post »

Witam :wit Ja swoje hipeastrum mam od kilku lat jedne i te same i zawsze co roku kwitną :lol: Teraz zaczynają kwitnąć, na razie trzy, bo na następnego za wcześnie by zakwitł. Co roku przechodzą stan spoczynku w piwnicy od sierpnia do listopada, w zależności jak się ich sadzi.Staram sadzić co dwa tygodnie i zawsze kwitną.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Czerwony hipek nn, z Lidla na dniach powinien pierwsze kwiaty otworzyć, drugi jego pędzik też już pochewka pękła:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mnie mój hipek (którego przygody opisałem już wcześniej w tym wątku) powalił na łopatki. Pierwszy pęd kwiatostanowy (ten zmaltretowany) już usechł. Na drugim trzy kwiatki przekwitły, pozostają jeszcze trzy pąki, aczkolwiek nie wiem, czy się rozwiną (na tym zmarnowanym też był jeden nierozwinięty pąk w momencie, gdy cały pęd usychał). Roślina zaczęła już wypuszczać listki ? więc myślałem, że to definitywny koniec kwitnienia. Ale tu co się stało? Cebula właśnie wypuszcza TRZECI pęd kwiatostanowy. :shock: Ewidentnie roślinka nam się odwdzięcza za to, że jej nie wyrzuciliśmy. ;-)

Przy okazji ? ziemiórek kręciło się wokół hipka co niemiara, więc wczoraj dostał solidną dawkę Nomoltu... Do tego rozwala mnie jego system korzeniowy ? w momencie, gdy go kupiłem, był tak zabiedzony, że korzeni nie miał prawie wcale. Obecnie korzenie zaczynają mi co rusz wyrastać nad poziom gleby, więc będę go musiał przesadzić. Doniczkę mam, ziemię również, ale zastanawiam się, czy nie lepiej z przesadzaniem poczekać do zakończenia kwitnienia? Jak sądzicie?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Byłem wczoraj w jednym ogrodniczym kupić nasiona maku lekarskiego o kwiatach pojedynczych ? i w efekcie wyszedłem nie tylko z nasionami, ale również z cebulką zwartnicy (odmiana ?Pasadena?) o piętnastocentymetrowej średnicy? :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

...widziałem duże cebule ale 15cm !!średnicy ? Toż to mała kapusta!!
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

:shock: . No właśnie ! 15cm średnicy , to wychodzi 46cm obwodu .. U mnie największa cebula ma 36cm obwodu , no ale we Francji pewnie są sporo lepsze warunki do uprawy :wink: . Ciekawi mnie ile pąków uzyskasz z takiego giganta :D . Obstawiam ,że 4 albo i nawet 5 !! :wit
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Józef pisze:...widziałem duże cebule ale 15cm !!średnicy ? Toż to mała kapusta!!
I ja takie monstrum miałam w ręku i kazałam się z tym sfotografować,trzymając przy własnej głowie,dla porównania. W centrum ogrodniczym pod Koszalinem to było.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aż popędziłem pomierzyć dzisiaj rano tę cebulkę ? no i wyszło na to, że jestem dokładny niczym przysłowiowy wędkarz, który zawsze łapie taaaaaaaaaką rybę? Cebulka ma 11 cm średnicy, a nie 15, przepraszam za zamieszanie.

Wracając do poprzedniej zwartnicy, o której już pisałem ? na drugim pędzie kwiatostanowym, gdzie trzy kwiatki już przekiwitły, były jeszcze dwa małe pączki. Myślałem, że nic z nich nie będzie (pierwszy pęd kwiatostanowy też miał takie pokurcze, które nigdy się nie rozwinęły), a tu jeden z nich dziś rano się rozwinął (a i drugi rośnie i nabiera barw)... Kwiat jest trochę niedorobiony ? jeden z płatków i część pręcików pozostały nierozwinięte (a na tych, które niby się rozwinęły, nie stwierdziłem pyłku), wybarwienie też takie sobie ? ale i tak wygląda ciekawie; poniżej fotka.

Z niecierpliwością czekam na rozwój trzeciego pąka kwiatostanowego, który wyraźnie rośnie z dnia na dzień w górę.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”