Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Granat z nasion
To jest mój granat w sile kwitnienia .Zdjęcie zrobiłem w połowie czerwca . Jeszcze teraz ma pojedyncze kwiaty no i dwa owoce . Jeden z nich ma średnicę 5 cm . Sam jestewm ciekawy ile jeszcze do jesieni urośnie?

- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
ile ten twój krzaczor ma lat?
- araukar
- 100p
Roślina ma 8lat
umierajacy GRANAT:(
nie wiem co sie z nimi dzieje dorastaja do ok 3cm i staja sie bardzo wiotkie liscie zwijaja sie do dolu podejzewam ze to moze byc sprawa podlewania albo wody jest za duzo albo za malo, podlewam jak ziemia jest juz przesuszona czytalam ze granaty nie lubia zalewania korzeni juz sama nie wiem jak je podlewac
Zdjęcie niedostępne/K
Madziu, na naszym forum używamy polskich liter, a także znaków przestankowych i wielkich liter w zdaniach. Tego wymaga szacunek dla sibie i dla czytelników. Mam nadzieję, że następne posty napiszesz poprawnie, prawda? mod Nalewka
Zdjęcie niedostępne/K
Madziu, na naszym forum używamy polskich liter, a także znaków przestankowych i wielkich liter w zdaniach. Tego wymaga szacunek dla sibie i dla czytelników. Mam nadzieję, że następne posty napiszesz poprawnie, prawda? mod Nalewka
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Re: Granat - problem
Wszystko jest ok 
Pierwsze liście zawsze są inne od następnych

Pierwsze liście zawsze są inne od następnych
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co się z nimi konkretnie stało? Odpadły wszystkie liście?
Ja miałem taką sytuację ze swoim granatem, że w pewnym momencie stracił wszystkie liście i myślałem że już jest martwy, ale potem znów zaczął rosnąć. Zaczekaj z nim do wiosny to może wypuści nowe liście.
Ja miałem taką sytuację ze swoim granatem, że w pewnym momencie stracił wszystkie liście i myślałem że już jest martwy, ale potem znów zaczął rosnąć. Zaczekaj z nim do wiosny to może wypuści nowe liście.
nic nie odpada tylko liscie robia sie strasznie wiotkie ostatnio zauwazylam ze wypuscil nowa pare lisci ale rosna strasznie wolno juz nie tak jak bylo na poczatku ze codziennie byo widac zmiany ale chyba bedzie z nim dobrze jak juz ma nowe liscie
grzeje ale akurat ten slabo poza tym jest nawilzacz i granaty sa podlewane codziennie i zraszane tez w dodatku do polowy doniczka jest przykryta folia
- araukar
- 100p
To jest jedyny owoc jakiego się w sezonie 2010 doczekałem . Jak by nie było pierwszy granat w polskim gruncie
Zdjęcia z Imageshacka niedostępne/K
jeszcze jedna fotka
Zdjęcia z Imageshacka niedostępne/K
jeszcze jedna fotka
- luczek95
- luczek95
To poczekam do wiosny bo też u mnie często okna są otwierane. 

- araukar
- 100p
Dawno temu też uprawiałem granata w domowych warunkach , w pokojowej temperaturze przez cały rok . Niestety roślina w okresie jesienno zimowym z braku światła często wybiegała i tym samym nie przedstawiała ładnego widoku . Potem swojego granatowca trzymałem w wielkiej donicy od marca do listopada na wolnym powietrzu . Zimę spędzął w pomieszczeniu gospodarczym gdzie temperatura wachała się w zakresie od minus 4 do plus 5 stopni Celsjusza , Teraz rośnie w namiocie foliowym w gruncie.
A tak go chronię przed mrozem w czasie zimy
W czasie odwilży górny worek jest ściągany . Pozwala to na przewietrzenie rośliny
Worki wypełnione są suchymi liśćmi .
Zdjęcia niedostępne/K
A tak go chronię przed mrozem w czasie zimy
W czasie odwilży górny worek jest ściągany . Pozwala to na przewietrzenie rośliny
Worki wypełnione są suchymi liśćmi .
Zdjęcia niedostępne/K
- araukar
- 100p
Reniu wiem o tym ,że granat traci listki ,niemniej nawet bezlistne gałązki wymagają wietrzenia . Grzyby i pleśnie nie śpią. Mogę nawet wstawić zdjęcia jak wyglada granat w trakcie jesiennego przebarwiania
Zdjęcia niedostępne/K
Zdjęcia niedostępne/K