Domowe orchidarium

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Witaj Merhagen,
ciekawa Twojej kolekcji przybyłam tu i zauroczona jestem to z pierwszej fotki. Wspaniałe obfite kwitnienie. ;:138 ;:138
Twój parapet przypomina mi moje. Zapchane, że igły nie wsadzisz. Już jestem ciekawa na ich kwitnienie. :D
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Merghen na forum. Fajnie masz storczyki, Colmanara Wildcat Bobcat śliczny , gratuluję kwitnienia ;:138 , super miniaturka falka, super kwitnie Ci Beallara.
Merghen pisze:
Obrazek
Widzę , że na parapetach poupychane, już chyba nic nie wejdzie. Czekam na kwitnienie tych wszystkich.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Dziękuję za odwiedziny, storczyki bardzo się ucieszyły z komplementów.

Parapet może wygląda na zapchany ale co nie co jeszcze się zmieści. Ostatnio doszła np. Miltonia z wyprzedaży z pędem kwiatowym

Obrazek

Obrazek
To są zdjęcia z przed kilku dni i obecnie jest już większy. Ciekawe jakie będzie miała kwiaty

Jeszcze raz Biedronkowiec ale na pędzie, który już pojawił się u mnie. Dodatkowo pęd sklepowy się rozgałęzia i przedłuża więc kwiatami cieszę się już od wiosny a końca nie widać :uszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeszcze raz Colmanara
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec reanimek opisany wcześniej z pędem kwiatowym. Może już niedługo dowiem się jakie są jego kwiaty...
Obrazek
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak już pisałam ta Colmanara to jest śliczna no i Beallara Tahoma Glacier interesująco się prezentuje :wit
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale się dzieje u Ciebie..

Miltonia ma śliczny pędzik ;) Będę tu zaglądać ciekawa koloru kwiatuszków ;:108

Biedronkowy - słodziutki. Niech zdrowo rośnie ;:108

A Colmanara...mogę się nią zachwycać bez końca...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

A mały tęczak chowa się między krajanami. Niesłusznie, przecież on jest przepiękny!
Pozdrawiam. ;:138
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam serdecznie :wit
Przepiękna dorodna i ciekawa kolekcja. Gartuluję i czekam na kolejne kwitnienia u Ciebie ;:108
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny a Wasze zachwyty przekazałam storczykom. ;:196

Dzisiaj będzie bez zdjęć. Muszę ponarzekać i w sumie powinnam ;:14 Wyniosłam dendrobiun phal. na chłodniiejszy strych i chyba im zaszkodziłam :oops: Zaczęły im na potęgę żółknąć liście więc pędów kwiatowych już na pewno nie będzie. Mam nadzieję,że ich nie stracę. Oczywiście zaraz jak to zauważyłam przyniosłam z powrotem do domu (z chwilami aklimatyzacji) na cieplejszy parapet ale też pogrzebałam w korzonkach. Ogólnie korzonki są OK, więc dostały tylko nowe podłoże i tacę z keramzytem a z przesadzania dodatkowo wyszły mi dwie sadzonki.

Drugi powód do ;:14 to zygopetalum. Ładnie kwitło ale potem zaczęło sukcesywnie tracić liście. Teraz zostały mi same pseudobulwy więc też pogrzebałam w korzonach i okazało się,że go przelałam ;:14 ;:14 Wsadzony został do nowego podłoża i czekam czy się odbudują.

Trzeci powód ;:14 ;:14 ;:14 to masdevallia nidifica. Straciła wszystkie listki bo trzymałam ją w zbyt ciepłym miejscu (akwarum na ciepłym paapecie) bo to była taka malizna :? . Teraz przeniosłam na chłodniejszy parapet i czekam na listki. Na szczęście stożek jest zielony i chyba się powiększa...Dobrze,że poczytałam trochę na forum i szybko zareagowałam. Nie chciałabym jej stracić :(

To tyle narzekania z mojej strony. Muszę się teraz uzbroić w cierpliwość...
Ale dodatkowe rady są zawsze mile widziane ;:108 ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długo to endtrobium nobile Trzymałaś w chłodzie? Jeśli krótko, myślę, że da radę i będzie pięknie rosnąć. Najgorsze w chłodzie, co mogło się stać, to przelanie. Bo w zimnie podłoże o wiele wolniej przesycha. Ale, Napisałaś, że ma ładne korzonki. Nic mu nie będzie ;)

życzę zdrówka dla zygopetalum ;) Ciekawa jestem, czy odbije z psb.

Szkoda masdevalli, ale skoro stożek zielony, może jeszcze puści listeczki. Tego Ci życzę ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko ;:196
To było dendrobium phal. a nie nobile - temu drugiemu nic by się nie stało. Niestety dopiero niedawno przeczytałam,że dendrobium phal. to raczej ciepłolub i raczej takiego chłodu (16-18 st.C) nie lubi :oops: Raczej go zasuszyłam niż przelałam więc mam nadzieję,że jeszcze go odratuję ale i tak jestem na siebie zła. I też liczę,że uda mi się uratować te zdechlaczki. Byle do wiosny...
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Dendrobium phal. jest dość wytrzymałe ( tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń), nie wyrzucaj psb, choćby były bez liści, wypuszczą keiki. Mam nadzieję, że będzie więcej słońca, a to pomoże i storczykom i nam storczykomaniakom.
Gratuluję pięknych kwitnień. Czekam na następne fotki.
Pozdrawiam. Renata
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa...dendrobium phalaenopsis. To już wszystko jasne... Ja - tego storczyka traktuję podobnie do falków, kwitło u mnie jakieś 8,9 razy w ciągu około dwóch lat :) Ale chyba taką mocną roślinkę kupiłam, skoro jej nie zabiłam.
Może keiki puści. Tego Ci życzę ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu :wit właśnie liczę na to,że dendrobium jest wytrzymałe więc mam nadzieję,że się z nim dogadam. Na razie próbuję go przeprosić za mój nietakt w ekstradycji na strych :wink: A maleńkie na masdewalli pomału robi się większe więc...

Justynko :wit ja też go podobnie traktowałam ale ponieważ nie chciało kwitnąć to chciałam go ukarać a chyba tylko sobie zrobiłam kłopotu ;:223
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lis 2010, o 22:16

Post »

Ślicznie Ci Małgosiu kwitnie Colmanara, też by się chciało taki piękny kwiat mieć na parapecie. Phal. tęczowego chyba mam takiego samego ale w tej chwili dopiero zbiera siły do zakwitnięcia.
Pozdrawiam
Jola
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=39875" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malgosiu- ściskam kciuki za masdevallię i za dendrobium. Niech oba odżyją ;:108
parapetowce
Zablokowany