Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Jak już jakieś ptaszki przylatują to nie ma problemu, z czasem pewnie przylecą następne.

A u mnie aktualnie przybył kolejny stołówkowicz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Asia
Awatar użytkownika
KOBEA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2010, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przybyli goście...
Obrazek
Obrazek
Speedo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2010, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

fajny ten karmnik
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Kontakt:

Post »

Teraz tylko opatentować ten karmnik :D fajne rozwiązanie, może nie na tą zimę, ale na przyszłą jak najbardziej :)
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

... na tą zimę jak najbardziej - niedawno się zaczęła ;)
Rysiek
ewa10001
100p
100p
Od: 12 cze 2010, o 13:08

Post »

KOBEA pisze:Spoglądam za okno... nic tylko śnieg i spory mróz ... postanowilam troszeczke ,,ożywić '' okolice ..zaczne od mojego balkonu. Zrobiłam oto taki karmnik, który mam nadzieję przywoła ptaszki. Zrobienie karmnika zajęło mi 10 min.. a powstał z butelek..polecam. :wink:

Obrazek

Obrazek
Pomysł rewelacyjny. ;:138 ;:138 ;:138 Chyba wykorzystam, jeśli można. :tan :tan :tan
Pozdrawiam Ewa
antoni21
100p
100p
Od: 20 gru 2010, o 11:42

Post »

Dobry pomysł szybkie wykonanie, najważniejsze żeby ptactwo było dokarmiane, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam Doramiaczy ptaków!!! :wit
Ojejku, ale gości?! Cieszę się bardzo, że pamiętamy o ptakach w zimie. Nam jest ciężko a co dopiero mają one "mówić"? Ja także dokarmiam. Codziennie. Tylko mi trudno zdjęcie zrobić. Ale satysfakcję mam, bo mnóstwo ptaków przylatuje na moje podwórze. Zjadają dziennie ok. 2 litry karmy dla ptaków, troszkę popiją wody (ciepłej) i się kąpią. :shock: Że im się chce kąpać w takie niskie temperatury?? Tylko sikorek coś bardzo mało jest w tę zimę, nie wiem dlaczego? Skórki ze słoniną wiszą wszędzie a sikoreczek jak na lekarstwo. I kos tylko jeden do mnie zagląda, a kiedyś było ich bardzo dużo. Potrafiły w jeden dzień zjeść jabłko do skórki. Czy ktoś wie, co się mogło stać?
Pozdrawiam serdecznie, pa :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

No właśnie a propos kosów. Ja mam inna sytuację. Regularnie odwiedza moje karmniki (i podwórko) para kosów. Ale niestety wyjadają tylko ziarno. Nie chcą nawet ruszyć jabłek, mandarynek. Czy ktoś ma pomysł czemu? Podejrzewam, że są po prostu nie przyzwyczajone do takiego dokarmiania ale zainteresowanie owocami miękkimi przecież powinno wynikać z ich natury.

Dzisiaj nawet miałem kupić taki zestaw do dokarmiania ptaków w którym oprócz ziarna jest spora porcja larw (takie plastykowe wiaderko z przegródkami) - niestety żona mnie jakoś odwiodła od tego (ale co się odwlecze to nie uciecze :-))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I do mnie przylatują kosy. Sikory i sójki. Ostatnio wszystkie gatunki zasmakowały w...ciepłym makaronie, dopóki nie zamarzł był na pierwszym miejscu. jeśli chodzi o "rodzaj" karmy ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
antoni21
100p
100p

Post »

Pod grubą warstwą śniegu ptakom bardzo trudno znaleźć coś do jedzenia. Wtedy szczególnie troskliwie dokarmiam sikorki. Uwielbiają ziarno słonecznika i tradycyjną skórę ze słoniny. Ponieważ w moim ogrodzie lubią buszować wielkie gawrony i sprytne sroki, słoninę wieszam blisko okna pod okapem. Wielkim ptaszyskom trudno tam wlecieć i tylko dzięki temu słonina zostaje dla drobnych ptaków. Wszelkie próby wieszania słoniny na gałęziach drzew kończyły się natychmiastowymi kradzieżami. Była to tylko kwestia: gawrony, sroki, czy kot od sąsiada. Pozdrawiam Antoni
pozdrawiam!!!!
antoni21
100p
100p

Post »

Jak widać stołówki otwarte, tylko jeszcze muszą być dania gotowe, pozdrawiam Antoni
pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ja oprócz trzech karmników sypię ziarno i rzucam pokrojony chlebek i słoninkę na ziemię. Blisko karmników. Wiem, wiem, nie za dobrze...ale muszę. Ziarno jest zimne ale ptaki przyzwyczajone. Jak sypię to zaraz się zlatują i jedzą. Zostaje dużo kukurydzy bo większość ptaków jest mała. W tym roku u mnie też brakuje grubodziobów. Zeszłej zimy było ich kilka. W tym roku nie widziałam ani jednego, dlaczego? :shock:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

stasia109 pisze:Ja oprócz trzech karmników sypię ziarno i rzucam pokrojony chlebek i słoninkę na ziemię. Blisko karmników. Wiem, wiem, nie za dobrze.......
Stasiu wcale nie robisz źle. Niektóre gatunki ptaków bardzo niechętnie wchodzą do karmników i zdecydowanie wolą pobierać pokarm bezpośrednio z ziemi (np: trznadel, potrzos, zięba). Tak więc warto sypać również na ziemię. Problemem może być jedynie zapadanie się ziarenek w śniegu bądź zamakanie podczas deszczu.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

No nie tylko. Moja sunia się dokarmia sypanym pokarmem. Sypię jednak, bo bażanty mnie odwiedzają.
Pozdrawiam. Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”