Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
Re: Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas)
czy po wyjęciu i wymianie ziemi może zostać w tej samej doniczce? tak, doniczka jest ceramiczna.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może - bardziej chodziło mi o to czy tam jest otwór. Po wyjęciu, sprawdź (delikatnie tylko usuwając ziemię) korzenie i bulwy, czy nie są podgnite.
Powinien odżyć.
Powinien odżyć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
zmarzniety zamioculas
Witam,
Dzisiaj przenosilam moj zamioculas na nowe mieszkanie. Znajdowal sie na mrozie 3 do 5minut. Nie przypuszczalam, ze po tak krotkim czasie cos mu sie stanie. Liscie zrobily sie ciemno zielone i patrzac pod swiatlo przezroczyste. Jednak sa sztywne i tylko na jedym pedzie oklaply. Korzenie i lodygi nie ucierpaily. Czy jest dla niego jakis ratunek? Z gory dziekuje za odpowiedzi
Dzisiaj przenosilam moj zamioculas na nowe mieszkanie. Znajdowal sie na mrozie 3 do 5minut. Nie przypuszczalam, ze po tak krotkim czasie cos mu sie stanie. Liscie zrobily sie ciemno zielone i patrzac pod swiatlo przezroczyste. Jednak sa sztywne i tylko na jedym pedzie oklaply. Korzenie i lodygi nie ucierpaily. Czy jest dla niego jakis ratunek? Z gory dziekuje za odpowiedzi
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: zmarzniety zamioculas
Sądzę, że już pomóc mu inaczej nie można jak postawić w odpowiednim dla niego miejscu z dala od przeciągów i kaloryferów oraz podlewać odpowiednio.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
A istnieje jakas nadzieja, ze te liscie wydobrzeja? I ze choc czesc nie opadnie?
Zmarznięte zdechnie i nie odżyje. Korzenie i szyja korzeniowa raczej nie umarzły. Ostry nóż i na bieżąco wycinać co widać martwe, aby nie gniło.
Nie zapakowałaś tej rośliny w papier przed przeprowadzką? Na innych forach radzą takiej sytuacji oprysk stymulatorem Asahi.
Nie zapakowalam, w zyciu bym nie pomyslala ze przez taki moment drogi do samochodu cos mu sie stanie
5 minut? To moment? Przy -10.
Minuta wystarczy...
Minuta wystarczy...
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Miałam posadzony ponad rok temu liść {łodygę?] zamka. Siedziało toto równo rok w ziemi i ani drgnęło. A teraz w ciągu dwóch miesięcy wypuszcza już trzeci liść. Wszystkie nowe są jednak cienkie i blade, kudy im do matki!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Witam! Mam to samo, mój trzylatek rozmnożony przez podział rósł sobie. Wypuścił trzy nowe łodygi, nie przelany, nie przesuszony,aż do teraz. Zauważyłam żółknące liście te najstarsze i najkrótsze, może to naturalne, oby tylko to było oczyszczanie.Jeśli chodzi o rozmnażanie, to ja wypróbowałam ukorzenić wyłamane łodyżki i udało się. To samo z listeczkami w wodzie, bardzo szybko wytworzyły małą bulwkę i korzonki. Teraz czekają na odpowiednie podłoże, a ja cierpliwie na młode roślinki :neutral:
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Tęczo u mnie na z. identycznie sie dzieje. Żółkną tylko najstarsze liście, reszta rośnie bez problemu. Rosną nowe przyrosty. A co do rozmnażania to też rozmnożyłam z. z listka który szybko wypuścił bulwę. Teraz już rośnie sobie w ziemi i jest zielono.