Kolekcyjka Alusi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcyjka Alusi

Post »

Wow...aelż piękne kwitnienia :D
Zazdroszczę, zwłaszcza kwitnących katlejek ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś pięknie kwitną Ci cattleye to moje ulubione kwiaty, czy możesz powiedzieć jak uprawiasz ta białą z fioletową warżką, bo chyba mam taką samą, ale kupiłam już przekwitającą wiosną i od tego czasu produkuje całą masę pseudobulw a kwiatka ani jednego.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu cieszę się, że zdecydowałaś się znowu pokazać na forum Twoje cuda. :heja :heja :heja
Dziękuję też za to, że mogłam je podziwiać na żywo. Wąchać ich zapach. ;:196 ;:196
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

arlet3, Anaka, justus27 ;:196

kasiu moje Cattleye to prawie z nimi nic nie robię. Patrzę tylko aby miały maximalnie dużo światła nie tylko o tej porze roku ale i w lecie. Wszystkie są na dworze całe lato. A teraz też ważna jest temperatura w pomieszczeniu w którym rosną. U mnie jest powyżej 20 stopni. Dlatego Vandy, Cattleye i phal. rosną dobrze.

Joasiu cieszę się że mamy tą możliwość osobiście się spotykać. Uwielbiam nasze rozmowy godzinami tylko o kwiatkach. Dla mnie może to być częściej ;:108
Takie cudo rozkwitło u mnie wczoraj. Blc. Taiwan Queen "Golden Monkey" To różowe tło jest od lamp doświetlających. Postaram się zrobić zdjęcia przy świetle dziennym.

Obrazek

Cała roślina, listki trochę ucierpiały bo roślina była całe lato na dworze.

Obrazek

Dusia moja Vanda to jest V.Kultana Ruby -V. Coerulea Pink
wydaje mi się że identyczna jak twoja. Właśnie u ciebie ją widziałam i mi się bardzo podobała. Dlatego kupiłam jako małą sadzonkę żebym mogła bezpośrednio do substratu włożyć.
Mam jeszcze inne małe sadzonki Vanda Dr.Anek były kupione w butelce i posadziłam już w maju do substratu. Do tej pory rosną wszystkie i widać że im bardzo dobrze idzie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To ile już lat masz tą Vandę, że z małej sadzonki wyrosło ci takie wielkie roślinisko? Ja swoją rózową kupiłam dopiero 3 lata temu... A właściwie ty piszesz teraz o sadzonce, że taka jak moja czy o tej wielkiej? Bo ja pisałam, że mam różową w kratkę jak ta kwitnąca, choć mam tez 3 inne różowe, każda inna.
A sadzonka ładna. Może jak od małego rośnie w podłożu, to się przyzwyczai, bo gdyby dorosła Vandę tak posadzić, to by szybko się wykończyła... przy upychaniu do doniczki korzenie by się połamały, a potem zgniły. Mam tez 2 sadzonki, ale będę je uprawiać w normalny sposób. Rosną powoli, jak to Vandy. Ale mam 8 dorosłych Vand, więc mogę poczekać na kwiaty sadzonek.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Dusia Vand mam bardzo dużo. Na pierwszym zdjęciu jest moja najstarsza Vanda, od bardzo małej sadzoneczki wychodowana i rośnie od początku w substracie.

Obrazek

Tą uratowałam prawie ze śmietnika bo miała brzydkie liście, tak kwitła w lecie.

Obrazek

A tutaj jest butelka z małymi sadzonkami którą kupiłam na początku roku 2010

Obrazek

w maju rozsadziłam do doniczek i tak wyglądały zaraz po posadzeniu.

Obrazek

Po siedmiu miesiącach widać wyraźnie że podrosły

Obrazek

tak wyglądają korzonki

Obrazek

Vanda z poprzedniego postu ma być jasnoróżowa w kratkę. ty miałaś jej zdjęcie przez jakiś czas w awatorze.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Alusiu, mam pytanie mam małą ascocendrę jakąś krzyżówke, która dotychczas rosła bez podłoża. Patrząc na twoja uprawę Vand w podłożu zastanawiam się czy ja mogłabym ją też w podłoże wsadzić. Dotychczas bardzo wolno mi rośnie. Po prawie roku u mnie wypuściła jeden listek i teraz pokazał się zaczątek drugiego ale mam wrażenie ze stoi w miejscu. Kwiatek ma też tylko 3 korzonki z czego jeden urósł u mnie, a dwa miał jak go zakupiłam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne masz te kwitnące Vandy... Ile lat masz tą najstarszą? Ogromne z niej Vandzisko, a własciwie Ascocenda. Nawet ma keiki. Sadzonki też ładne, choć pewnie będziesz musiała bardzo długo na nie czekać. Moje miały być 2 lata do kwitnienia, jak przyszły, to się okazało, ze są bardzo malutkie... Nie zakwitną wcześniej niż za 6 lat licząc od tej chwili, no chyba, że przyśpieszą wzrost. Jak im podrosły korzonki, to je włożyłam w koszyczki, żeby je od małego przyzwyczajać. Ale chyba już nie będę kupować sadzonek, wolę dorosłe, najlepiej kwitnące i duże rośliny. Marzy mi się pastelowa pomarańczowa w kropki, masz taką? A ile masz wszystkich Vand, jak piszesz, że bardzo dużo? Też bym chciała mieć bardzo dużo, tylko miejsca brak...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Alu cattleya przepiękna ;:138 ;:138 no Vandy ;:224 jestem pod wielkim wrażeniem, że tak pięknie Ci rosną ;:138 i widać że i tak można :uszy
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Alusiu cudownie kwitną Ci cattleye, piękne kolory. A vandy ;:224 ;:224 , jest czego zazdrościć, super rosną w podłożu.
Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz jeszcze bardziej obfitych kwitnień ulubieńców.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zachęcona wypowiedziami w wątku Ani (AnaKa) zaglądnęłam do Ciebie i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie chcę pisać kolejnych słów "pięnkna, cudowna kolekcja" czy "zjawiskowe rośliny, rzadko spotykane" (szczególnie pelorici) choć wszystkie tylko w zarysie oddają ich piękno ale chętnie wrócę do Ciebie więc mam nadzieję,że już na tak długo nie pozostawisz nas bez zdjęć swoich pięknotek. ;:167

Ps. Zapisałam na liście kolejną piękność do zdobycia Doritis champonensis, teraz tylko oczekiwanie by się gdzieś pojawiła ;:224
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Alusiu, podziwiam Twoje Vandy.I tyle samozaparcia w hodowli tych maluszków z butelki. ;:63
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Widzę, że tutaj jest Ekspertka od Vand i katlejek. Będę zaglądac częściej do tego wątku ;)

Ciekawa jestem jak Trzymasz katleje latem na zewnątrz? Stanowisko i jak często Podlewasz/Nawozisz.

Cdna ta Blc... Podobają mi sie te wielko kwiatowe katlejki, może z jdeną takową sobie jeszcze kupię.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”