Problem z łosimi rogami...
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Problem z łosimi rogami...
Witam
Otóż od pewnego czasu moja płaskla zaczęła strasznie marnieć. Myślałem że ją przewiało to przestawiłem dalej od okna. Ale problem nie zniknął.
Podlewam ją wodą z akwarium poprzez zamoczenie całej doniczki. Podlewam gdy doniczka staje się lekka.
Może wiecie co im dolega?
Otóż od pewnego czasu moja płaskla zaczęła strasznie marnieć. Myślałem że ją przewiało to przestawiłem dalej od okna. Ale problem nie zniknął.
Podlewam ją wodą z akwarium poprzez zamoczenie całej doniczki. Podlewam gdy doniczka staje się lekka.
Może wiecie co im dolega?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2010, o 21:02
Re: Problem z łosimi rogami...
Moje miało podobne oznaki,ale okazało się że doniczka jest zbyt mała,po przesadzeniu jest ok i ładnie rośnie,zraszam je często,wisi w oknie zachodnim i naprawde ładnie rośnie,podlewam ze 2 razy w tygodniu,na dno doniczki skorupki z jajek dodałem.
A czy poprzedniej zimy również się tak zachowywało?
Takie żółnięcie liści zaobserowałam u Platycerium superbum, gdy zapomniałam przez dłuższy czas podlać biedaka Z kolei u innego gatunku, Platycerium bifurcatum, czernienie młodych liści zdarzyło się, gdy postawiłam je w półcieniu. Ustapiło jak tylko przeniosłam roślinę bliżej okna.
Ponadto żółknięcie nowych odrostów może oznaczać, tak jak zostało już napisane, że korzenie mają za mało miejsca. Z drugiej strony Platycerium uwielba ciasne doniczki.
Swoje okazy podlewam tak, by ziemia w doniczce leciutko przeschła, lecz nie wyschła.
Na Twoim miejscu przesadziłabym delikwenta do nieco większej doniczki. Moje siedzą w mieszance złożonej z mchu torfowca, ziemi dla paproci i torfie (2:1:1). Postawiłabym także w bardzo widnym i dosyć ciepłym miejscu - przez obecność włosków ta roślina jest wrażliwa na brak światła. Polecam również zwiększenie wilgotności powietrza, tak na wszelki wypadek
Takie żółnięcie liści zaobserowałam u Platycerium superbum, gdy zapomniałam przez dłuższy czas podlać biedaka Z kolei u innego gatunku, Platycerium bifurcatum, czernienie młodych liści zdarzyło się, gdy postawiłam je w półcieniu. Ustapiło jak tylko przeniosłam roślinę bliżej okna.
Ponadto żółknięcie nowych odrostów może oznaczać, tak jak zostało już napisane, że korzenie mają za mało miejsca. Z drugiej strony Platycerium uwielba ciasne doniczki.
Swoje okazy podlewam tak, by ziemia w doniczce leciutko przeschła, lecz nie wyschła.
Na Twoim miejscu przesadziłabym delikwenta do nieco większej doniczki. Moje siedzą w mieszance złożonej z mchu torfowca, ziemi dla paproci i torfie (2:1:1). Postawiłabym także w bardzo widnym i dosyć ciepłym miejscu - przez obecność włosków ta roślina jest wrażliwa na brak światła. Polecam również zwiększenie wilgotności powietrza, tak na wszelki wypadek
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
- luczek95
Dzięki
Najbardziej niepokoi mnie czernienie młodych liści, które po pewnym czasie odpadają.
Najbardziej niepokoi mnie czernienie młodych liści, które po pewnym czasie odpadają.
Moim zdaniem, tak jak napisałam, czernienie młodych liści spowodowane jest zbyt małą ilością światła. Szczególnie teraz, przy krótkim dniu. W przypadku mojego Platycerium niektóre liście wybijały na 1 cm, niektóre na jakieś 4, 5 cm, ale wszystkie po jakimś czasie czerniały i odpadały. Mam nadzieję, że przestawienie w nowe miejsce pomoże roślince.
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
- luczek95
Moim zdaniem idealne - dużo światła przefiltrowanego przez firankę. Z rosnącej obok roślinki wnioskuję, że z wilgotnością powietrza problemu nie będzie Życzę rekonwalescentowi powrotu do zdrowia ;)
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Witajcie! Podpinam się pod temat, jako że dzięki zaporowo niskim cenom w czerwcu (chyba z 5 zł za sztukę w Car....) zakupiłem kilka okazków platycerium. Po jednym dla siebie, rodziców, babci i do biura. I o dziwo, w biurze, tuż obok niszczarki , przy najsuchszym powietrzu i wcale nie największej ilości światła, rośnie mu się najlepiej
natomiast z płasklą stojącą u mnie, gdzie teoretycznie najwięcej mogę na nią chuchać i dmuchać, jest ostatnio kiepsko poprzedni młody listek zszarzał i zmarniał jak to widać powyżej. Jeden ładnie się wybił, ale obecnie wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Podlewam go obecnie co około 6-7 dni, z wilgotnością powietrza problemu nie ma bo inne roślinki spryskiwane więc parowanie jest, a regał kończy się przy framudze okna więc końce większych liści są nawet w słoneczku. Jak myślicie, co mu jest?
dziękuję z góry za wszelką pomoc
natomiast z płasklą stojącą u mnie, gdzie teoretycznie najwięcej mogę na nią chuchać i dmuchać, jest ostatnio kiepsko poprzedni młody listek zszarzał i zmarniał jak to widać powyżej. Jeden ładnie się wybił, ale obecnie wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Podlewam go obecnie co około 6-7 dni, z wilgotnością powietrza problemu nie ma bo inne roślinki spryskiwane więc parowanie jest, a regał kończy się przy framudze okna więc końce większych liści są nawet w słoneczku. Jak myślicie, co mu jest?
dziękuję z góry za wszelką pomoc
Kuba
- luczek95
Przesuszasz go pomiędzy kolejnymi podlewaniami? jakie ma podłoże? Przesadzałeś?
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
pozwalam glebie przeschnąć; jest standardowej plastikowej doniczce, a między nią a osłonkę włożyłem trochę bukowych liści (czytałem informacje że lubią taką ściółkę). trochę tych listków podsypałem też pod miseczkę z liści płonnych. roślinie nie wymieniałem ziemi, tylko rośnie w torfie w którym była wyhodowana. Ostatnio dodałem do wody do podlewania nieco nawozu do paproci (ok 1/3 zalecanego stężenia), może to popaliło młody liść?
Kuba