Thuja Smaragd - jak gęsto sadzić
Thuja Smaragd - jak gęsto sadzić
Witam,
mam kilka pytan dotyczacych thuji smaragd:
- ile rocznie przyrasta sadzonka 50cm? Kiedy osiagnie (w sprzyjajacych warunkach) 1 metr?
- co ile cm sadzic w/w aby otrzymac gesty zywoplot - na forum podaje sie od 50 do 80cm,
czy 50 to w sam raz czy za gesto na zywoplot?
pozdrawiam,
Bartosz
mam kilka pytan dotyczacych thuji smaragd:
- ile rocznie przyrasta sadzonka 50cm? Kiedy osiagnie (w sprzyjajacych warunkach) 1 metr?
- co ile cm sadzic w/w aby otrzymac gesty zywoplot - na forum podaje sie od 50 do 80cm,
czy 50 to w sam raz czy za gesto na zywoplot?
pozdrawiam,
Bartosz
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: thuja
'Smaragd' to odmiana stożkowa, na dole potrafi być na prawdę szeroka. Ja tydzień temu posadziłem co 71,4 cm(tak wypadło po przeliczeniu sztuk/długość ogrodzenia), choć pierwotnie planowałem rozstawę 80, bo obawiałem się, że po parunastu latach po prostu będzie jej krytycznie ciasno.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Thuja Smaragd - jak gęsto sadzić
Witam,po obfitych opadach śniegu chciałem zrzucić śnieg ze szmaragdów i zauważyłem,że obsypują się zielone igły tui(obwiązałem je sznurkiem).Nie wiem czy to normalne zjawisko zimą,bo jeżeli za każdym razem przy zrzucaniu tak będzie to nie wiem czy coś z nich zostanie(zaznaczę,że robiłem to miotłą).
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
Po prostu na silnym mrozie igły się kruszą.
Poczekaj na trochę odwilży.
..
Poczekaj na trochę odwilży.
..
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja swoje Skyrockety na dzień przed śnieżycą i mrozami sadziłam
- ogrodnik77
- 50p
No mrozek był -12.Dzięki za radę.
Otrząsanie śniegu to dość ryzykowny zabieg.Trzeba robić zaraz po opadach gdy śnieg jest sypki i łatwo go strząsnąć.W czasie odwilży z reguły śnieg pod spodem nocami przymarza do gałązek i łatwo je naderwać.Miotła raczej zabroniona, ja to robię drążkiem zakończonym poprzeczną, krótką deseczką w kształcie litery T, albo Y.Ostrożnie wkładam i opieram ją głębiej ( o drewno) i lekko potrząsam całością, zielone gałązki się nie łamią nawet w czasie mrozu.
- ogrodnik77
- 50p
W czasie opadów śniegu był mrozek i śnieg był sypki,także jakoś mi poszło.Napisz jeszcze dlaczego nie można tego robić miotłą.
- maryann
Rób czym chcesz, byle nie poranić kory i nie obłamać igieł ani gałązek.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
A ja też swoje tuje otrząsałam miotłą, przy -10. Właśnie tak się zastanawiałam nad tym ,czy dobrze robię.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
A czy mogę posadzić tuje na glebie o dosyć dużym odczynie wapnia?
Paulina
- maryann
I nie ruszyły... tej wiosny- z ponad 40szt ok 5 schnie. Na szczęście dostawa jesienna była nadmiarowa, więc zasadziłem żywopłot dłuższy niż potrzeba- żeby wysadzić wszystkie. Teraz kiedy coś wypadło, zamierzam wykopać z końca i dosadzić w miejsce nieprzyjętych- tylko czy zrobić to teraz, później, czy dopiero jesienią- skoro sadzone były we wrześniu?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witaj ja właśnie skończyłam teraz sadzić żywopłot ze szmaragdów, jesienią też się zdarza że sadzę iglaki. Nie widzę żadnej różnicy między sadzeniem teraz a sadzeniem jesienią. Te krzaki co są silne to przyjmą się o każdej porze
Na wielu stronach podana jest rozstawa: 50 cm (czasem 40 albo 60).
Ja bym sadziła co 50 cm. Rozstawa 80 cm jest zdecydowanie za duża - mogą być luki. Weź sobie centymetr, odmierz 80 cm i zobacz, że to na prawdę szeroko.
Ja bym sadziła co 50 cm. Rozstawa 80 cm jest zdecydowanie za duża - mogą być luki. Weź sobie centymetr, odmierz 80 cm i zobacz, że to na prawdę szeroko.