Ogród Wendy
Re: Zimowy ogród Wendy
pisz może gra w Tobie cała znakomita orkiestra
Wendy... skakałam sobie , trochę już zmęczona porą, po różanych wątkach i nagle ... ! Zupełnie odpłynęło znużenie ustępując miejsca zachwytowi i wzruszeniu . A to , co w pierwszej kolejności przykuło moją uwagę był nie tyle sam ogród , o którym za chwilę, co sposób , w jaki opisujesz Twój świat . Jestem przekonana ,że każdy ma dokładnie taki świat , jak go widzi.
Podpisujesz swoje posty " Uśmiecham się " i ja widzę Twój uśmiech i w słowach i w obrazach. Dla mnie jest to dyskretny uśmiech zachwytu nad pięknem , harmonią i ciszą .
Nastrój , który budujesz doborem kolorów , roślin i słów sprawia ,że przenoszę się w magiczne miejsce, w którym można usłyszeć siebie i poczuć się częścią Natury.
Nawet Twoja sunia odzyskuje tu spokój ,wystarczy popatrzeć w te oczy ... To nie jest zwykły pies , to nie jest zwykły ogród , bo Ty jesteś niezwykłą osobą.
Będę tu wracać po oddech i ukojenie.
Podpisujesz swoje posty " Uśmiecham się " i ja widzę Twój uśmiech i w słowach i w obrazach. Dla mnie jest to dyskretny uśmiech zachwytu nad pięknem , harmonią i ciszą .
Nastrój , który budujesz doborem kolorów , roślin i słów sprawia ,że przenoszę się w magiczne miejsce, w którym można usłyszeć siebie i poczuć się częścią Natury.
Nawet Twoja sunia odzyskuje tu spokój ,wystarczy popatrzeć w te oczy ... To nie jest zwykły pies , to nie jest zwykły ogród , bo Ty jesteś niezwykłą osobą.
Będę tu wracać po oddech i ukojenie.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Odwilż, ubyło śniegu a ten co pozostał zapomniał o bieli. Dla rozweselenia troszkę wspomnień w odcieniu niebieskim - w odcieniu szczęścia...?
Firletko, Twoje słowa są w tej tonacji
Firletko, Twoje słowa są w tej tonacji
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcia jak zwykle super. Niebieski to mój ulubiony kolorek...i jak tu się nie zakochać w takim błękicie.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wendy! dziękuję za zdjecia stawu -podoba mi się, malowniczo ukryty wśród bujnej roślinności ! Czy długo szukałaś miejsca dla tych głazów, spróchniałych pni , otaczających wodę..? Tak naturalnie się komponują z roślinami.
Mam w dalekiej przyszłości w planach stworzenie małego oczka, w innej części ogrodu niż strumyk. I ma być małe. Powiedz, czy stosujesz tam jakąś chemię, urządzenia, natleniacze itp.? Czy może takie małe oczko dobrze funkcjonować bez sztucznych dodatków, wytworzyć równowagę biologiczną?
Mam w dalekiej przyszłości w planach stworzenie małego oczka, w innej części ogrodu niż strumyk. I ma być małe. Powiedz, czy stosujesz tam jakąś chemię, urządzenia, natleniacze itp.? Czy może takie małe oczko dobrze funkcjonować bez sztucznych dodatków, wytworzyć równowagę biologiczną?
Tamaryszku - Ewo, moje pnie, gałęzie nie są spróchniałe!!! One tylko takie udają! A kamienie? Z każdego wyjazdu dokądkolwiek, przywożę bodaj jeden kamień. Jedni spośród nas kupują precjoza - ja przywożę kamienie polne - płaskie szczególnie cenne. Całe życie coś znajduję, podnoszę, schylam się... gdy inni wysoko głowę podnoszą
Nie stosujemy chemii w oczku. Nigdy, żadnej, chyba że do chemii zaliczysz pałeczki nawozu wkładane wiosną grzybieniom do koszyków. W sezonie podłączamy filtr wodny (pompę fontannową, ale zanurzoną głębiej lub wpompowującą wodę na kaskadę). Mamy dużo roślin, w tym pływających i im ryby zawdzięczają tlen a oczko klarowną wodę bez bogactwa glonów. Mam doświadczenie, że w większym oczku łatwiej utrzymać równowagę biologiczną. Wcześniej miałam mniejsze oczko bez ryb, tylko z roślinami i zdarzało mi się odwracać wzrok od zielonkawej wody, średnio przejrzystej. Może gdyby było w cieniu, z bardzo ograniczonym dostępem promieni słonecznych ... Gdybym miała założyć kolejne oczko wodne - byłoby dwukrotnie większe od obecnego i na pewno głębsze niż 110 cm. Ale już nie powiększę oczka, bo musiałabym dom przesunąć do lasu.
Ale oczko w ogrodzie to radość nie do przecenienia. Radość życia.
Nie stosujemy chemii w oczku. Nigdy, żadnej, chyba że do chemii zaliczysz pałeczki nawozu wkładane wiosną grzybieniom do koszyków. W sezonie podłączamy filtr wodny (pompę fontannową, ale zanurzoną głębiej lub wpompowującą wodę na kaskadę). Mamy dużo roślin, w tym pływających i im ryby zawdzięczają tlen a oczko klarowną wodę bez bogactwa glonów. Mam doświadczenie, że w większym oczku łatwiej utrzymać równowagę biologiczną. Wcześniej miałam mniejsze oczko bez ryb, tylko z roślinami i zdarzało mi się odwracać wzrok od zielonkawej wody, średnio przejrzystej. Może gdyby było w cieniu, z bardzo ograniczonym dostępem promieni słonecznych ... Gdybym miała założyć kolejne oczko wodne - byłoby dwukrotnie większe od obecnego i na pewno głębsze niż 110 cm. Ale już nie powiększę oczka, bo musiałabym dom przesunąć do lasu.
Ale oczko w ogrodzie to radość nie do przecenienia. Radość życia.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobry wieczór. My również zwozimy z M kamienie do naszego ogródka z całego naszego pięknego kraju. Po kilka do bagażnika. A zdarzało się także, że je miałam przez całą drogę pod nogami, siedząc obok kierowcy. Czasem aż mi głupio, że je zbieram przy szosie. Czekamy, żeby żaden samochód nie jechał, bo nie chcę, żeby ludzie wzięli nas za parę wariatów. No i muszę powiedzieć, że już się spooooro zebrało.
Śnieg topnieje, plucha, ale zwierzaki chyba szczęśliwe
Zwierzak sunia z uszami jak liście wypatruje wiosny. I kwiatów . Tych w kolorze szczęścia.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
I ja wypatruję, choć z coraz większym lękiem - tyle wody wokół!
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Kościanie na Obrze stan alarmowy.
Niektórzy mają zalane całe działki.
U nas maliny stoją w wodzie.
Niektórzy mają zalane całe działki.
U nas maliny stoją w wodzie.
Wendy , a czy Wasz teren jest w niebezpieczeństwie ? Zdarzało się już ,że Was zalewało ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka