Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- wodnik63
- 100p
- Od: 30 paź 2010, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Amarylis
Witam!
JA mam taki problem
Cebule amarylisów, przesuszone, posadzone w grudniu, powypuszczały same liście, wszystkie co z takimi robić? Zaszuszyć znowu czy podlewać normalnie do lata i dopiero powtórzyć zabieg?
Pozdrawiam!
JA mam taki problem
Cebule amarylisów, przesuszone, posadzone w grudniu, powypuszczały same liście, wszystkie co z takimi robić? Zaszuszyć znowu czy podlewać normalnie do lata i dopiero powtórzyć zabieg?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Baśka
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Hippeastrum / amarylis
Niektórzy piszą, że Hippeastrum nie zakwita co roku. Ale obchodź się z nim tak, jak zwykle ? czyli podlewaj normalnie do lata.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Jak same wypuszczają liście, to budzą się do życia, nie można ich na siłę tłamsić, do doniczki i do światła. A jak długo odpoczywały, w jakiej temperaturze?
Ja swoje przestaję podlewać pod koniec sierpnia, pod koniec września z balkonu wynoszę do piwnicy, w grudniu sprawdzam, które się budzą - niektóre jeszcze śpią, a niektórym już pąki albo listki wyłażą, albo 1 i drugie .
Ja swoje przestaję podlewać pod koniec sierpnia, pod koniec września z balkonu wynoszę do piwnicy, w grudniu sprawdzam, które się budzą - niektóre jeszcze śpią, a niektórym już pąki albo listki wyłażą, albo 1 i drugie .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie chciałabym Cię zbytnio stresować, ale fakt, że roslina wypuściła dwa listki i długo stoi w miejscu, może oznaczać, że coś ją podżera- w dosłownym tego słowa znaczeniu. Sprawdź cebulę, czy jest miękka i obejrzyj dokładnie piętkę cebuli, czy jest w niej dziura. Będzie to bowiem świadczyło, że Twoja cebula ma pasażera na gapę: larwę pobzygi cebularza.
Ja miałam podobnie- liściorki stały w miejscu przez 4 miesiące: W piętce była dziura, wobec powyższego hippki przekroiłam na pół, usunęłam larwy, wyczyściłam, przesypałam cynamonem- ma świetne właściowści absorbujące wilgoć, i działa antyseptycznie, posadziłam na nowo w perlicie- na tą chwilę już wypuszczają młode cebulki przybyszowe.
Powodzenia...
A więc cebulka jest twarda (póki co), wysadziłam delikatnie opłukałam korzenie, żeby cokolwiek dojrzeć i robala nie znalazłam natomiast sami zobaczcie czy ta cebula tak powinna wyglądać - to mój pierwszy amarylis, więc za bardzo nie wiem czy ona taka ma być;)
Dodam, że odpoczywał sobie w temperaturze około 15-18 czyli może miał za ciepło i się rozleniwił;)
Dziękuje wszystkim za pomoc;)
Pozdrawiam
Dodam, że odpoczywał sobie w temperaturze około 15-18 czyli może miał za ciepło i się rozleniwił;)
Dziękuje wszystkim za pomoc;)
Pozdrawiam
Ładna cebulka, teraz jest mało światła, na parapecie chłodno, ciężko się rośnie.
Witam
Rico62, zapowiada się ciekawie, chyba obydwie łodygi zakwitną jednocześnie. Koniecznie pokaż nam je w pełnej krasie.
I ja pochwalę się moją różową pięknością. Na 45 cm łodydze cztery kielichy o średnicy 17 cm prezentują się okazale.
Rico62, zapowiada się ciekawie, chyba obydwie łodygi zakwitną jednocześnie. Koniecznie pokaż nam je w pełnej krasie.
I ja pochwalę się moją różową pięknością. Na 45 cm łodydze cztery kielichy o średnicy 17 cm prezentują się okazale.
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Laura ale masz cudeńko tylko zazdroscic Miłego Wieczoru, Pozdrawiam
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Lauro pięknie wybarwiony
rico62 pierwszy i pewnie nie ostatni ,ciekawie się zapowiada i dwa pędy idą
rico62 pierwszy i pewnie nie ostatni ,ciekawie się zapowiada i dwa pędy idą
-
- 100p
- Od: 1 lut 2012, o 10:35
- Kontakt:
Witam
Postanowiłam pochwalić się moim "hipkiem". Może ktoś wie jaka to odmiana?
Dostałam go w ubiegłym roku, pięknie zakwitł. W tym roku znowu mogę się cieszyć jego urodą, ma dwie łodyżki - na pierwszej 4 kwiaty, na drugiej trzy.
Postanowiłam pochwalić się moim "hipkiem". Może ktoś wie jaka to odmiana?
Dostałam go w ubiegłym roku, pięknie zakwitł. W tym roku znowu mogę się cieszyć jego urodą, ma dwie łodyżki - na pierwszej 4 kwiaty, na drugiej trzy.
Pozdrawiam
elka
elka