Ukorzenienie wierzby
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije.
Miejmy nadzieję, że jednak się mylę![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
Miejmy nadzieję, że jednak się mylę
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jedynie mogę potwierdzić prawdziwość słów Pawła - sadzonki, których zdjęcia zamieściłem na poprzedniej stronie były ukorzeniane ( w sposób podany przez Pawła) wczesą wiosną i stały w cieniu, zanurzone prawie do połowy doniczek w sadzawce. Ukorzeniły się niemal w 100%.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Hmmm.. Ja te wierzby wsadziłam gdzieś w lipcu i do czasu zimy sporo urosły, więc możliwe, że tak po prostu zgniły?paco pisze:Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije.![]()
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie bierz tego co napisałem jako pewnik ( nie jestem w tej dziedzinie żadnym fachowcem). To co napisałem zaobserwowałem jedynie na swoich nie ukorzenionych sadzonkach - objawy były takie same gałązki (bez korzonków) zrobiły się czarne i zgniły.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja też ukorzeniałem wierzbę mandżurską z gałązek które zastały kupione na święta. Po włożeniu w zimę do wody okazało się że bez problemu się ukorzeniły. Miałem ją dwa lata, niestety w tym roku przyszło straszne gradobicie i roślinka tego już nie wytrzymała. Ale pewnie w tym roku znowu ukorzenię tą wierzbę bo jest bardzo ładna ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Dzieje się tak czasami, gdy sadzonka była za słabo zdrewniała - czyli ukorzeniałaś pęd zielny!Saraaa pisze:Hmmm.. Ja te wierzby wsadziłam gdzieś w lipcu i do czasu zimy sporo urosły, więc możliwe, że tak po prostu zgniły?paco pisze:Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije.![]()
Ukorzeniając na wiosnę zawsze ścinami pędy zeszłoroczne. Ukorzeniając w lipcu mogłaś pobrać młode, wiotkie jeszcze pędy- stąd straty.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gałązka na pewno była zdrewniała. Czarna zgnilizna obejmowała gałązke od połowy, więc jej to ściełam. Na wiosne została posadzona i urosła bardzo dużo..... jednak moje psiaki ją zniszczyły
Teraz w doniczkach mam 2 sadzonki wierzby, i nie wiem co zrobić.. wsadzić je teraz do ziemi czy czekać do wiosny przechowując sadzonki w domu?
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
Teraz w doniczkach mam 2 sadzonki wierzby, i nie wiem co zrobić.. wsadzić je teraz do ziemi czy czekać do wiosny przechowując sadzonki w domu?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Nie widzę potrzeby przechowywać sadzonek w domu. Moje ukorzenione sadzonki w doniczkach pozostają na powietrzu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;