Rozmnażanie/ukorzenianie fikusów
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja postanowiłem w przyszłości wyhodować lasek z bieniaminów, na razie w takiej prymitywnej szklarence:
Trzy z przodu są już ukorzenione.
Trzy z przodu są już ukorzenione.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Figowiec sprężysty (Ficus elastica) - sadzonka liściowa
Dobry wieczór wszystkim.
Od pewnego czasu próbuje ukorzenić w piasku Figowca sprężystego (wcześniej miałem 2 sadzonki pędowe z wierzchołków - niestety, po próbie ukorzenienia w zwykłej wodzie sadzonki całkowicie zgniły). Jak na razie mam jedną sadzonkę pędową utaplaną w ukorzeniaczu, włożoną do wilgotnego piasku i przykrytą folią. Jednak po rozmowie z moją ciocią, dowiedziałem się że Figowca sprężystego również można podobno rozmnożyć używając liścia wraz z ogonkiem zagłębionym w podłożu.
Czy jest to prawda czy jednak nic z tego nie wyjdzie?? Próbował już ktoś rozmnożyć w ten sposób tego figowca??
W sumie jeśli to prawda to niepotrzebnie wyrzuciłem liście z poprzednich sadzonek które się nie ukorzeniły (nie za bardzo wierzyłem że można rozmnożyć z liścia ten gatunek).
Chciałbym się również zapytać ile czasu powinienem czekać aż mi się ukorzeni ta sadzonka pędowa którą teraz mam umieszczoną w wilgotnym piasku??
Dziękuje z góry za odpowiedzi i pozdrawiam
Od pewnego czasu próbuje ukorzenić w piasku Figowca sprężystego (wcześniej miałem 2 sadzonki pędowe z wierzchołków - niestety, po próbie ukorzenienia w zwykłej wodzie sadzonki całkowicie zgniły). Jak na razie mam jedną sadzonkę pędową utaplaną w ukorzeniaczu, włożoną do wilgotnego piasku i przykrytą folią. Jednak po rozmowie z moją ciocią, dowiedziałem się że Figowca sprężystego również można podobno rozmnożyć używając liścia wraz z ogonkiem zagłębionym w podłożu.
Czy jest to prawda czy jednak nic z tego nie wyjdzie?? Próbował już ktoś rozmnożyć w ten sposób tego figowca??
W sumie jeśli to prawda to niepotrzebnie wyrzuciłem liście z poprzednich sadzonek które się nie ukorzeniły (nie za bardzo wierzyłem że można rozmnożyć z liścia ten gatunek).
Chciałbym się również zapytać ile czasu powinienem czekać aż mi się ukorzeni ta sadzonka pędowa którą teraz mam umieszczoną w wilgotnym piasku??
Dziękuje z góry za odpowiedzi i pozdrawiam
Re:
Witam
Podczas transportu benjamina odłamała mi się gałąź ok 60 cm długa i gruba ok 1,5 cm średnica, gałązka jest gruba i stabilna zastanawiam sie czy moge z tej galazki zrobic sadzonke jeśli tak to ile czasu trzeba bedzie czekac na pierwsze korzonki i jaka wode wlac do pojemnika w ktorym stoi łodyga co ile ja wymieniać ???
Podczas transportu benjamina odłamała mi się gałąź ok 60 cm długa i gruba ok 1,5 cm średnica, gałązka jest gruba i stabilna zastanawiam sie czy moge z tej galazki zrobic sadzonke jeśli tak to ile czasu trzeba bedzie czekac na pierwsze korzonki i jaka wode wlac do pojemnika w ktorym stoi łodyga co ile ja wymieniać ???
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak to ukorzenić????Fikusy
Najpierw z bólem serca pozbądź się kilku dolnych liści, następnie zanurz końcówkę w ukorzeniaczu, potem zrób patyczkiem dziurę w ziemi i wsadź sadzonkę. Okryj to wszystko woreczkiem foliowym, podlewaj i wietrz.
Waleria
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak na dzień dzisiejszy nie mam ukorzeniacza? Wstawić do wody? Nie wiem kiedy go zdobędę (siedzę w domu z małym dzieckiem bez samochodu a ogrodniczy daleko...)
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, mogą postać w wodzie,tylko pozbądź się dolnych liści. Jeśli możesz, to wstaw do tej wody tez gałązki wierzby, też maja auksyny, które są w ukorzeniaczu.
Waleria
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Waleria chodzi o to że dolne liście mogłyby być powodem gnicia korzonka?