Cebula szalotka, perłowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: dymka cebuli szalotki, perłowej, kartoflanki-gdzie dostać?
No powiodło mi sie , wróży to dobry rok
. Co do szalotki to w wyniku dalszych oględzin zauważyłem ,że sucha łuska w zasadzie nie rożni sie na poszczególnych cebulkach , ale pod spodem już tak ... Jedne ( raczej te większe ) są koloru ciemnego , fioletowego ; natomiast pozostałe mają tylko lekki odcień miąższu . Przypuszczam więc ,że są w paczkach dwie odmiany pomieszane ! Oczywiście nic mi to nie szkodzi , nawet lepiej , bo zobaczy sie jak będą rosly po wysadzeniu ... Kilka sztuk wkroiłem właśnie do smażonego królika , talarki rozpadly sie po godzinie duszenia i śladu nie ma ... Na surowo jakoś nie moge sie przełamać , może później ... Jeszcze jedno : w czasie krojenia widać wyraźnie że oprócz drugiej wykształconej cebulki , rdzeń składa sie z kilku mniejszych rdzeni ( to pewnie zaczątki nowych odrostków ) . Tak więc : szalotka , jak nic !

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Frant, super, że się udało, u mnie żadnego polomarketu w okolicy nie ma, ale ponownie kupiłam w tym roku nasionka szalotki toto (już chyba pisałam, że to chyba jedyna ogólnodostępna szalotka
)

pozdrawiam Ewa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Frant,dziękuje za cynk
byłam,kupiłam i to jest właśnie szalotka.
.. nawet była w siatce cebula zrośnięta z drugą cebulą,w osobnych łuskach.
W smaku jest łagodniejsza i słodsza od normalnej cebuli.
Jutro kupię następną siatkę,powieszę koło kaloryfera i posadzę ją w marcu

byłam,kupiłam i to jest właśnie szalotka.

W smaku jest łagodniejsza i słodsza od normalnej cebuli.
Jutro kupię następną siatkę,powieszę koło kaloryfera i posadzę ją w marcu

-
Pelasia , no to super że udało Ci sie zakupić , bo obawiałem sie że markety mogą być zaopatrzone tylko lokalne , a tu aż 300km
! Obowiązkowo trzeba porobić zapasy , bo nie wiadomo ile jej tam mają , tym bardziej że na etykiecie jest data paczkowania 22 paź. Ja wrzuce ją do zimnej piwnicy , wydaje sie być dobrze dosuszona , jakaś taka cięzka -jak kamyki
. Jak jednak przypuszczałem : zbytnio lagodna nie jest , właśnie wypróbowałem , jedną małą cebulke musiałem rozłożyć po posiekaniu na dwie kromki chleba .. Powiem tak : jest przyjemnie ostra , ale nie gorzka ! Jest OK
.

Frant ostra?? to zwykła cebula rozumiem, jest już dla Ciebie niejadalna z racji swej ostrości?
jakby nie było szalotka jest słodsza i łagodniejsza od innych jak wspomniała Pelasia 

-
No właśnie o to chodzi ,że też sobie wyobrażalem szalotke jako słodkawą i łagodną cebule . Co prawda spożycie jednej małej cebulki niczego nie przesądza , tym bardziej że jak mówie , rok u nas byl zimny i deszczowy , a to nie wpływa na "łagodność" . Zaznaczam ,że cebulka miała 1/3 powierzchni pokrytej zielonym rumieńcem , a nie spotkalem jeszcze łagodnej cebuli z taką cechą , jaka by nie była odmiana ... Podkreślam , że ta zielonkawość właśnie to nie tyle cecha odmiany , a bardziej oznaka warunkow uprawy , pogody i nawożenia ... Może Pelasia sie wypowie jak z tym smakiem jest , w tym konkretnym przypadku . Wg. mnie nie da sie tej cebuli zjeść tak jak jabłko . Aha , może to też ważne : wczoraj przy krojeniu ta szalotka doprowadzila mnie do małego płaczu , bez żadnych innych powodow
, poza tymi naturalnymi . A zresztą ! U mnie będzie jej lepiej , i będzie słodka 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Cebula szalotka (Allium ascalonicum L.) nie zawsze ma cebule o łagodnym smaku. Np. odmiana Bonilla F1 (Bejo Zaden) o żółtym kolorze łuski ma łagodny smak ale trzy inne odmiany też z tej firmy: Conservor F1, Matador F1 oraz Ambition F1 to odmiany o ostrym lub dość ostrym smaku. Odmiany heterozyjne przeważnie tworzą pojedyńcze cebulki. Odmianę Bonilla F1 można było kiedyś kupić paczkowaną przez PNOS Ożarów, odmianę Toto rozprowadza PlantiCo.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Poleciałam dzisiaj na koniec miasta do Polo-Markietu, ale na próżno. U nas szalotki jeszcze nie ma.
Ekspedientki nie umaiały mi nic konkretnego powiedzieć.
Ekspedientki nie umaiały mi nic konkretnego powiedzieć.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja lubię cebulę
jem ja często(oczywiście gdy nie ide do pracy
)
Kupiona przeze mnie szalotka na pewno jest delikatniejsza, bardziej krucha i na pewno słodsza od normalnej cebuli.
Fakt,myślałam,że będzie mniej piekąca,ale nie można mieć wszystkiego...prawda?

Kupiona przeze mnie szalotka na pewno jest delikatniejsza, bardziej krucha i na pewno słodsza od normalnej cebuli.
Fakt,myślałam,że będzie mniej piekąca,ale nie można mieć wszystkiego...prawda?

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
W ubiegłym roku kupiłam w supermarkecie 3 rodzaje szalotki. Część zjadłam, a po kilka przeznaczyłam do posadzenia. Była tam między innymi ta długa - bananowa. Niestety, żadna z nich nawet nie wykiełkowała. Siedziały w ziemi i siedziały i żadnego kiełka. Dziwne. W końcu zgniły.
-
W marketach jest masa towarów z importu . Detalicznie już były opisywane historie np. z chińskimi czosnkami , co to kiełkować nie chciały ... Ta szalotka o której pisze jest miejscowa , i jak mówie już w niektorych siatkach jest i mały szczypior , i małe kiełki . Nie dopuszczam więc myśli , aby po wysadzeniu wiosną do gruntu nie ruszyły do wzrostu 

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Ja wcale nie mówię, że Twoja taka będzie
Mam nadzieję, że nie, bo chcę się wybrać do Polomarketu we Wrocławiu i też jej poszukać. Może jest ktoś z Wrocławia, z okolic Budziszyńskiej? I mógłby rzucić okiem czy te szalotki tam są? Bo ode mnie to prawdziwa wyprawa 
Te szalotki o których pisałam były hiszpańskie.

Te szalotki o których pisałam były hiszpańskie.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Poszłam dzisiaj jeszcze raz do Polo. Właśnie wystawiano skrzynki z szalotką. To się nazywa mieć szczęście! Kupiłam 2 opakowania, bo ta dymka jest duża, więc jest mniej sztuk niż przy normalnej. Wydaje mi się, że jest trochę niedosuszona, ale powiesiłam przy ciepławym grzejniku i spokojnie doczeka wiosny. Mam teraz 2 gatunki - tę i "bananową".
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Mam kilka kilogramów cebuli kartoflanki. Od wielu lat uprawiam ją tak jak zwyczajną cebulę, nie ma z nią żadnych problemów. Co do smaku - na pewno nie jest to szalotka - jest równie ostra co zwyczajna. Chętnie wymienię się na inne gatunki cebul rzadko spotykanych
-
Szalotka ani kartoflanka to nie są jakieś bardzo rzadko występujące gatunki cebuli
, na pewno jest ich mniej ,ale jak sie dobrze poszuka to zawsze sie znajdzie ... A w razie gdybyś nie znalazł , to daj cynk , chętnie Ci wyślę . Dziś uzupełniłem stan posiadania o kilka paczek szalotki