Tetrastigma (Tetrastigma voinierianum) uprawa,wymagania,choroby
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tetrastigma (Tetrastigma voinierianum) uprawa,wymagania,choroby
Od pewnego czasu brązowieją liście mojej tetrastigmy, głównie brzegi. Jeden już zbrązowiał cały i odpadł. Z jakiego powodu mogą być takie objawy?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To azjatyckie pnącze jest bardzo żarłoczne,więc albo za mało nawozisz albo też zbyt małą ma wilgotność.
Nie wiem jaką wielkość ma Twoja roślina,ale wchodzi w grę ustawienie jej w większym naczyniu wysypanym keramzytem i zalanym wodą.Możesz również ustawić obok swojego kwiatka naczynie z wodą,która bedzie parować i zwiękaszć tę wilgotność.
Uważam,że powinnaś również spryskiwać Tetrastigmę w okresie grzewczym,kiedy powietrze w mieszkaniach jest bardzo przesuszone.
Powodzenia życzę
Nie wiem jaką wielkość ma Twoja roślina,ale wchodzi w grę ustawienie jej w większym naczyniu wysypanym keramzytem i zalanym wodą.Możesz również ustawić obok swojego kwiatka naczynie z wodą,która bedzie parować i zwiękaszć tę wilgotność.
Uważam,że powinnaś również spryskiwać Tetrastigmę w okresie grzewczym,kiedy powietrze w mieszkaniach jest bardzo przesuszone.
Powodzenia życzę
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Od wczesnej wiosny zdecydowanie jej się poprawiło, nie odpadł ani nie zbrązowiał żaden liść. Zimno jej na pewno nie było, opryskiwana jest przez cały rok. Zastosowałam więcej nawozu, może to to.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Tetrastigma choruje...
Proszę o pomoc w identyfikacji choroby mojej Tetrastigmy. Brązowieją jej końce lisci od 2 tygodni.
Wcześniej rosła ładnie. Wypuściła młody pęd który też zaczął chorować
Wcześniej rosła ładnie. Wypuściła młody pęd który też zaczął chorować
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
- stokrotka12311
- 500p
Wygląda jakby schła raczej, poczekamy na innych może coś więcej poradzą a póki co misia musi opisać warunki w jakich jest jej roślina (jak jest często podlewana w jakiej przebywa temp. na jakim oknie).stokrotka12311 pisze: ciekawe spostrzeżenia Przemo być może masz rację
a te białe kropeczki to tak maja tetrastigmy ...moja tez tak ma i jest całkiem zdrowa.
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Podlewam raz na tydzień. Stoi 2m od okna wschodniego i 2m od okna południowego. Temperatura w pokoju w dzień około 22 st. w nocy około 19 st.
stokrotka12311 ma rację tetrastigma ma takie kropeczki. Taki jej urok
Znalazłam takie zdjęcia z książki na temat tetrastigmy - pozwolę sobie je wstawić:
stokrotka12311 ma rację tetrastigma ma takie kropeczki. Taki jej urok
Znalazłam takie zdjęcia z książki na temat tetrastigmy - pozwolę sobie je wstawić:
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- stokrotka12311
- 500p