Pelargonia... identyfikacja
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: liście pachną jak geranium
To może być pelargonia vancouver centennial .
Re: liście pachną jak geranium
Dzięki Graszka, to jest własnie to, sprawdziłam nazę w encyklopedii i wyglad identyczny. A już myślałam, że to jakieś geranium... Dziękuję za pomoc
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Re: Co to za Pelargonia ?
Te kwiaty to pelargonie rabatowe. Co do odmian, czy to takie strasznie istotne?
Zasada jest taka, ze trzeba je teraz przezimować w chłodnym miejscu (ok.10 stopni), podlewając bardzo skąpo, a jak zaczną wypuszczać młode pędy, to można z nich zrobić młode sadzonki i cieszyć nimi oko np na balkonie w przyszłym roku. Oczywiście rośliny mateczne, po przycięciu wyciągniętych zimą pędów i ewentualnie jakichś zaschniętych części też będą kwitły.
Aha, fakt, że są to pelargonie rabatowe oznacza, że rosną do góry w formie krzaczastej, a nie będą się zwieszać, jak tzw pelargonie bluszczolistne.
Zasada jest taka, ze trzeba je teraz przezimować w chłodnym miejscu (ok.10 stopni), podlewając bardzo skąpo, a jak zaczną wypuszczać młode pędy, to można z nich zrobić młode sadzonki i cieszyć nimi oko np na balkonie w przyszłym roku. Oczywiście rośliny mateczne, po przycięciu wyciągniętych zimą pędów i ewentualnie jakichś zaschniętych części też będą kwitły.
Aha, fakt, że są to pelargonie rabatowe oznacza, że rosną do góry w formie krzaczastej, a nie będą się zwieszać, jak tzw pelargonie bluszczolistne.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Znam się na uprawie Pelargonii , chodzi mi tylko o konkretne nazwy odmian, bo.. są potrzebne ;)
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
No tak, nieraz ciężko wyczuć, kto się zna, a kto ledwo rozróżnia roślinki od siebie
Pewnie trzeba będzie w grafice google pobuszować.
Pewnie trzeba będzie w grafice google pobuszować.
Re: Co to za pelargonia.
Znalazłam w internecie informację że może to być pelargonia Chelsea Star.Jak myślicie?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
Re: Co to za pelargonia.
Po listkach wydawałoby się ,że to ta,ale dlaczego u mnie nigdy nie zakwitła?