Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
a jeżynki okrywamy na zimę ?
ja posadziłam na wiosnę odszczepkę od teścia
przyjęła sie ale jest jeszcze maleńka i boję się czy nie zmarznie
ja posadziłam na wiosnę odszczepkę od teścia
przyjęła sie ale jest jeszcze maleńka i boję się czy nie zmarznie
Pozdrawiam Beata 

Jeśli to jest mała jeżyna, to na wszelki wypadek przykryj warstwą ziemi, to ją zabezpieczy przed mrozami. Ja, co roku przesypuję pędy jeżyn ziemia, bo moja odmiana nie wytrzymuje większych mrozów. Jak na wiosnę się już dobrze ociepli, wtedy odkrywam pędy.
wodnik
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Dzięki za podpowiedz
moja jeżynka jest malusieńka
pęd który przywiozłam od teścia usechł a ta jeżyna odbiła od korzenia bardzo póżnym latem
okryję ja zatem tak jak radziłaś

moja jeżynka jest malusieńka
pęd który przywiozłam od teścia usechł a ta jeżyna odbiła od korzenia bardzo póżnym latem
okryję ja zatem tak jak radziłaś

Pozdrawiam Beata 

-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
To prawda jeżyna bezkolcowa nie jest wytrzymała na zbyt niskie temp. u mnie ,kiedy mróz spadł poniżej - 21 -22 c pędy nieokryte śniegiem po prostu przemarzły do granicy śniegu,jeśli chodzi o rosztaw to moim zdaniem 3 m to wcale nie będzie tak dużo,krzewy jeżyny rozrastają się szeroko i pięknie owocują,ja z jednego krzaka(mam dwa) zbieram w zależności od roku ok 20 i więcej litrów owoców razy 2 tj ok 40 litrów,dla mnie starczy.Uwielbiam jezyny zmiksowane z mlekiem ,po prostu niebo w gębie.Jeśli chodzi o nawożenie to ja co 2-3 lata podlewam rozrobionym z wodą obornikiem w pewnej odległości od krzaka i to wystarczy,dodatkowo u mnie jesienia po sadzie kręcą się kury i kaczki i one tez dodatkowo nawozą mi krzaki.Z chorobami raczej nie ma u mnie problemów ,choć wyjątkiem był obecny mokry rok,owoce nim zdołały dobrze dojrzeć już zaczynały pleśnieć,na szczęście było tak tylko z pierszymi owocami,później dojrzewajace były juz ok.Bardzo polecam jeżynę,wymaga mało zachodu,dobrze owocuje,rzadko choruje,i wspaniale owocuje smacznymi i sporymi owocami,wg mnie to taki niezbędnik w porządnym sadzie jak jabłonie,grusze czy czereśnie.
Mam Tornefree od 15 lat, Satin od 3, Orkana i Gazdę od 2. Rozstawa 3 pierwszych co najmniej 2m, czwartej może być mniejsza, ale też ok 1,5m. Sam mam rośliny co 3m.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla obytych w temacie jeżynowym, moje pytanie może wydać się dziwne- czy jeżyna bezkolcowa naprawdę nie ma kolców
. W tamtym roku kupiłam, wysadziłam do dużej donicy(nie zorganizowałam dla niej jeszcze miejsca) i wszystkie nowe pędy miały kolce (miała być bezkolcowa), nie pamietam jej nazwy. Mam obawy, czy wysadzać ją w tym roku na miejsce stałe, czy też "darować ją sobie". Jutro poszukam w garażu opakowania. Nazywa się Black Satin.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie jeżyna jest bez kolców, parę lat temu miałam malinojeżynę. To dopiero było kolczaste! Na dodatek w każdym owocku robal, wywaliłam po dwóch sezonach.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Powiedz mi Gieniu,ta malinojeżyna,czy jest choć smaczna?na wiosnę chcę ją kupić i posadzić,a z robalami jakoś sobie poradzę(w czereśniach też są i nie mam z tym problemów ,jem z robalami),interesuje mnie przede wszystkim smak owoców,dziękuję.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, nie zjadłam ani jednego !
W każdym był robal, na dodatek pokłułam się, pędy dłuuuugie, nie sztywne jak u jeżyny, wiotkie, pokładają się, nadepnęłam parę razy, miałam jej serdecznie dość. Nazwy odmiany nawet nie pamiętam, bo to było paaarę lat temu.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
spytam jeszcze tu- przepraszam ale zależy mi na czasie - odkrywać jeżynę już czy zaczekać?
nie mam działki przy domu, tylko w weekend mogę
hannaa
nie mam działki przy domu, tylko w weekend mogę
hannaa
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
No pewnie że odkrywać . Dzisiaj w środkowej Polsce było powyżej 10 o C.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Moje jeżyny bardzo zmarzły.... śnieg nasypał tak szybko, ze nie zdążyłam okryć a nawet zdjąć z drutów jak sobie obiecywałam. Ciekawe czy kiedykolwiek doczekam się owoców... Mam 3 odmiany - 8 krzewów już 4 lata i jeszcze jeżyn nie pojadłam....
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
O ile pamiętam masz tez odmianę Gazda, nieprawdaż? Zmarzła Tobie ta odmiana tez? Dziwne, bo u mnie rośnie w szczerym polu, narażona na ostra zimowe wiatry i nie zmarzła ani troszkę. Moze zbytnio azotu im dajesz, co?aguskac pisze:Moje jeżyny bardzo zmarzły.... śnieg nasypał tak szybko, ze nie zdążyłam okryć a nawet zdjąć z drutów jak sobie obiecywałam. Ciekawe czy kiedykolwiek doczekam się owoców... Mam 3 odmiany - 8 krzewów już 4 lata i jeszcze jeżyn nie pojadłam....
Pozdrawiam serdecznie
Nie spieszyłbym sie z odkrywaniem, co prawda u mnie jest zimniejszy klimat, ale jak przyjdzie ochłodzenie z zimnym wiatrem może zmrozić pędy. Jednego roku miałem takie zdarzenie. Jeżyna dobrze przezimowała pod koniec kwietnia przyszło ochłodzenie i po zbiorach w danym roku. Mi sie wydaje że jeszcze za wcześnie odkrywać. Zrób jak uważasz, to tylko moja opinia.
wodnik
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Gazda wytrzymała dobrze, jako jedyna. Bezkolocowa NN mocno zmarzła i kolczasta też, W przyszłym roku okryję choć po 2 krzewy. Dostały w tamtym roku na zimę okrycie z kompostu i mocno przerobionego obornika końskiego . Gazda ma przyrosty o średnicy 2,5 cm na doleLex pisze: O ile pamiętam masz też odmianę Gazda, nieprawdaż? Zmarzła Tobie ta odmiana też? Dziwne, bo u mnie rośnie w szczerym polu, narażona na ostra zimowe wiatry i nie zmarzła ani troszkę. Moze zbytnio azotu im dajesz, co?