Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Irysy cebulowe
Ech, nie posadziłam irysów zgodnie z planem w listopadzie, bo nagle spadł śnieg i nie wiem, co teraz z nimi zrobić... Jak posadzę je wczesną wiosną, to jeszcze zdążą zakwitnąć, przyjmą się w ziemi? Problem jest jeszcze taki, że cebulki przeleżały całe te straszliwe mrozy na dworze w szafce z narzędziami i nie wiem, czy nie zamarzły czy coś w tym guście...
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z tego co napisali na opakowaniu irysów, które mam, można je jak najbardziej sadzić na wiosnę.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Z moich irysów chyba niczego nie będzie. Zaglądnęłam do szafki w ogródku i wszystkie miękkie. Spróbuję je jeszcze powoli wysuszyć i jednak posadzić, ale prawdopodobnie jak coś zgniło, to się już nie odgnije...
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Re: Irysy holenderskie
Moje irysy holenderskie wysadzone w październiku, już w listopadzie pojawiły się na rabacie. Nie przejmuję się tym, bo w zeszłym roku było tak samo. Całkiem spory "szczypiorek" zimował pod śniegiem. Końcówki zmarzły, to je poucinałam ze względów estetycznych. Wszystkie cebule zakwitły.
Pozwolę sobie na osobistą uwagę na temat irysów holenderskich: wartość zdobnicza niska - błyskawicznie przekwitają. Sadzę je, a raczej wtykam gdzie popadnie, bo szkoda mi wyrzucać cebule.
Pozwolę sobie na osobistą uwagę na temat irysów holenderskich: wartość zdobnicza niska - błyskawicznie przekwitają. Sadzę je, a raczej wtykam gdzie popadnie, bo szkoda mi wyrzucać cebule.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sty 2011, o 02:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iryski holenderskie mam od 3 lat, gdzieś przeczytałam, że lepiej wykopywać na zimę bo wcześnie zaczynają rosnąć i pąki kwiatowe im przemarzają... i chyba jest w tym trochę prawdy, irysy posadzone 2 lata temu w tym roku wypuściły pąki jak jeszcze był śnieg i zmarzły a posadzone wiosną wszystkie urosły i pięknie kwitły.Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale wykopałam na zimę.
- Locutus
- Kontakt:
Moje, posadzone 15. października wykiełkowały szybko, przezimowały w stadium kilkunastocentymetrowego ? szczypiorku ?, a ostatnio ? w związku z ociepleniem ? wznowiły wzrost.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam, Marcin ;)
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
A u mnie kwitną takie...
Purple Gem
Harmony
Natasha
Purple Gem
Harmony
Natasha
- Locutus
- Kontakt:
Irysy żyłkowane potrafią zakwitnąć nawet i w lutym? A na holenderskie (też cebulowe) to sobie jeszcze wszyscy trochę poczekamy.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata