Cebula szalotka, perłowa
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: dymka cebuli szalotki, perłowej, kartoflanki-gdzie dostać?
Wymienić nie mam na co (obecnie posiadam kilka sztuk szalotki toto, o ile się przechowała i nasionka (również toto)
), ale jeśli ktoś by chciał odsprzedać szalotkę bądź kartoflankę czy perłową, to chętnie odkupię.

pozdrawiam Ewa
Frant, zgadzam się z Tobą, że szalotka i kartoflanka to żadna rewelacja - jeśli się dobrze poszuka to można znaleźć. Jedną kupujemy w supermarkecie drugą na rynku. Sam poszukuję przede wszystkim cebuli piętrowej a perłową również nie pogardziłbym. Mieszkam w takim zad..., że jedyny sposób na uzyskanie ciekawych odmian to internet
Ewikk77 o sprzedaży nie ma mowy. Mogę przesłać pakiet za free [tzn. po cenie przesyłki]. Przepraszam, żona podpowiada, że żeby dobrze rodziło kosztować musi. Ustalam więc cenę na 1gr
Ewikk77 o sprzedaży nie ma mowy. Mogę przesłać pakiet za free [tzn. po cenie przesyłki]. Przepraszam, żona podpowiada, że żeby dobrze rodziło kosztować musi. Ustalam więc cenę na 1gr
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Fizol, ja też poszukuję cebuli piętrowej, niestety bezskutecznie. Potrzebuję takich dawniej uprawianych roślin (to moje marzenie, żeby zgromadzić ich kolekcję). Jeśli byś miał też i dla mnie troszkę kartoflanki to byłabym wdzięczna, pokryję wszystkie koszty.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja również reflektowała bym na cebule kartoflankę,chętnie pokryje wszelkie koszty,ewentualnie dołożę siateczkę szalotki 

- i_graszka49
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 12:17
Cebule piętrową miał Mirzan.
pozdrawiam zimowo
Grażka
pozdrawiam zimowo
Grażka
W ofercie florexpolu są nasiona szalotki odm Zebrune
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję z góry Fizol
, oczywiście koszty pokryję, żona dobrze mówi. 

pozdrawiam Ewa
Pelasiu, Zielona_Aniu, Ewikk77 adresy na maila proszę. W tym tygodniu nie wyślę - wracam z pracy po zamknięciu poczty, w następnym obiecuję przesyłkę
-
- Kontakt:
Fizol adres wyslalam ci na PW bo na mieila nie potrafiłam
klikalam na meila nie moglam wejść, a pw bez problemu 

Witam,
w ub.roku posadziłam cebulkę w swoim ogródeczku / po raz pierwszy wysiałam warzywka!/ i wyobraźcie sobie , że mi zmarniała, zjadł ją jakiś robak, bo od środka się psuła i nie wyrosła, zresztą zebrałam może z 5 szt. niewiele większych niż sadziłam.
Co zrobiłam źle ?
Odpiszcie proszę....
w ub.roku posadziłam cebulkę w swoim ogródeczku / po raz pierwszy wysiałam warzywka!/ i wyobraźcie sobie , że mi zmarniała, zjadł ją jakiś robak, bo od środka się psuła i nie wyrosła, zresztą zebrałam może z 5 szt. niewiele większych niż sadziłam.
Co zrobiłam źle ?
Odpiszcie proszę....

-
- Kontakt:
Z tego co czytałam tu na forum,dowiedziałam się,że był to nieudany rok dla cebuli...może po prostu miałaś nie dobrą dymkę do posadzenia,albo własnie była to wina roku.Ale nie zniechęcaj się
Ja w tamtym roku też miałam marną cebule,tez miałam w niej takie małe,brązowe robaczki.Ale będę w tym roku sadzić ,nie odpuszczę bo lubię cebulkę.
Pozdrawiam
Joanna
Aby do wiosny

Pozdrawiam
Joanna

Aby do wiosny

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Czy ktoś wie, jak to jest z zaprawianiem dymki? Widziałam, że niektórzy moczą cebulki w roztworze środka przeciw szkodnikom. Przecież dorosła cebula powstaje z dymki. Czy przy okazji nie można podtruć się?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Polo odwiedzone, szalotka kupiona!!! dzięki za namiary!!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 wrz 2009, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
fizol pisze:....Sam poszukuję przede wszystkim cebuli piętrowej....
Fizolu, Zielona_Aniu, piszecie o poszukiwaniach cebuli piętrowej?.Zielona_Ania pisze:...ja też poszukuję cebuli piętrowej, niestety bezskutecznie. Potrzebuję takich dawniej uprawianych roślin (to moje marzenie, żeby zgromadzić ich kolekcję)...
Czy to jest to ?? http://www.realseeds.co.uk/onions.html - ?TopSetting' or Tree Onions - czwarta pozycja.
Jeśli tak, to miło mi pomóc, jeśli nie to i tak wydaje mi się niespotykaną odmianą cebuli

Poza tym mają ?stare? przekazywane od pokoleń nasiona (Hairloom seeds) no i kilka niespotykanych warzyw, min. sałato- i szpinako-podobnych

Pozdrawiam, Beata
Beata
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
beta78 pierwszy raz widzę taką cebulę jak na tym zdjęciu(4). Może ktoś z forum ją uprawia i napisze coś o swoich doświadczeniach w uprawie i o smaku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam