Złotokap (Laburnum anagyroides) uprawa,przesadzanie,
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cenna rada Lidziu. Ja mam też młodziutkie złotokapy ( tak ok. 1,5m mają). Są z nasion. Prowadzę je na drzewka, więc koronkę mają jeszcze bardzo maleńką. Nie kwitły jeszcze. czekam zatem cierpliwie
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Aniu (Amlos) mój złotokap też odwiedzają mszyce, ale w niewielkich ilościach, obok mają wiciokrzew, na nim się głównie obżerają.
Aniu (Aniawoj) ja nie wiem czy to jest regułą, że prowadzone na drzewka szybciej kwitną.
Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Sprawdzisz na swoich maleństwach.
Olesiak nie wiem czy warto bawić się w ukorzenianie sztobrów, złotokap (przynajmniej mój) bardzo łatwo się rozsiewa czyli, że hodowla z nasion jest łatwa.
Ja wiosną wyrywam młode siewki złotokapów ze ścieżek i rabat.
Aniu (Aniawoj) ja nie wiem czy to jest regułą, że prowadzone na drzewka szybciej kwitną.
Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Sprawdzisz na swoich maleństwach.
Olesiak nie wiem czy warto bawić się w ukorzenianie sztobrów, złotokap (przynajmniej mój) bardzo łatwo się rozsiewa czyli, że hodowla z nasion jest łatwa.
Ja wiosną wyrywam młode siewki złotokapów ze ścieżek i rabat.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Re: Złotokap- kiedy sadzić
U mnie sadzonki złotokapu zimują sobie w gruncie same się wysiały i same sobie radzą z zimowymi warunkami Myślę że w Twoim regionie o tej porze roku nic złego już im nie powinno się przydarzyćpawel3999 pisze:Posiadam około roczne sadzonki złotokapu wyhodowane z nasion. Złotokapy mają około 30 cm. Czy mogę już wysadzić je do gruntu?
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, ja obcinam na swoim złotokapie przekwitłe kwiatostany.Wydaje mi się że bardzo osłabiają drzewko, zawiązanie nasion na takiej ilości kwiatów jak była np. w tym roku to nie lada wysiłek.Poza tym nie lubię patrzeć na wiszące strąki które wydaje mi się nie dodają urody a na drzewie utrzymują się bardzo długo bo nawet i przez zimę, ale każdy ma swój sposób zapatrywania się na ten temat.
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
Jaka ziemia dla złotokapa?
Witam wszystkich , pomóżcie mi , kupiłam sobie złotokapa , w jaką ziemie go posadzić czy podsypać mu jakiejś na dobry start , wiem że lubi żyzną i lekką ziemię, u mnie jest żyzna ale ja wiem czy lekka , może z czymś wymieszać , będe wdzięczna za wszelkie informację ,pozdro.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Złotokap nie ma specjalnych wymagań glebowych. Lubi podłoże przepuszczalne, wapienne i stanowisko słoneczne.
Uwaga-Trujące są wszystkie części rośliny, a szczególnie nasiona.
Uwaga-Trujące są wszystkie części rośliny, a szczególnie nasiona.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;