Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum cz.2
a można to jakoś regulować ??
mam minerwe i z tego co widziałem ma wysokie pędy ...jak temu zapobiedz żebi miała np. tylko 30cm??
mam minerwe i z tego co widziałem ma wysokie pędy ...jak temu zapobiedz żebi miała np. tylko 30cm??
Pozdrawiam Filip
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój CH.G. jak stoi na podłodze z dala od okna,to takią dłuuuugą łodygę wypuszcza. Teraz właśnie ma takiego metrowca. Latem stoi na balkonie i wtedy jest niższy,za to kwiaty są większe i "tęższe".
Pozdrawiam - BabajAGA
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jeszcze bym dorzucił, że długość pędów zależy od traktowania. Pierwsze dwa pędy mojego zmaltretowanego hipcia, o którym pisałem w tym wątku, były dosyć krótkie ? tak ze 30 cm na oko. Trzeci pęd ? po nawiezieniu i przesadzeniu do nowej doniczki ? wyrósł na pół metra. Dziś pąk zaczął się otwierać, więc lada dzień znów będę się cieszył przepięknymi kwiatami.
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na TE PYTANIA dotyczące hipciów?
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na TE PYTANIA dotyczące hipciów?
Loki, pyt. 1-czekaj jeszcze, 2-pyt. pryskaj!
- Locutus
- Kontakt:
Żona rozgrzebała nieżywe, zaschłe łuski z szyjki tej cebulki i naszym oczom ukazał się pierwszy pąk kwiatostanowy.
Co do pryskania ? skoro to choroba, no to się jeszcze dziś za pryskanie zabieram.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
LOKI
Co do pryskania ? skoro to choroba, no to się jeszcze dziś za pryskanie zabieram.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
LOKI
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Mojej mamie hipek wypuścił 2 ogromne liście. Jeden z nich zaczyna żółknąć- dlaczego?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Roślina jeszcze nie kwitła,.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Witajcie, to mój pierwszy wpis na forum
Chciałabym pokazać Wam mojego Hipka. Zafascynował mnie na tyle, że postanowiłam robić mu zdjęcia od samego początku. Oto kilka z nich, przedstawiają dotychczasowe życie Hipka
Cebula Hippeastrum przyjechała do mnie wraz z moim narzeczonym z samego Paryża w połowie listopada. Niestety brakło jakiejkolwiek etykiety czy naklejki stąd nie wiem jaka to odmiana. Pędy ruszyły wraz z regularnym podlewaniem w grudniu, z dnia na dzień wydłużając się o kolejne centymetry. Hipek miał na dwóch łodygach aż 8 pąków kwiatowych z czego pierwszy "pękł" w Wigilię. W styczniu wszystkie 8 były w pełni rozwinięte co przy wzroście aż 80 cm wymagało podtrzymania łodyg. W międzyczasie cebula Hipka zmalała z wielkości "pędzonej" kalarepy do wielkości dorodnej cebuli. Dwa dni temu ścięłam zaschnięte kwiaty. Teraz liście i pozostawione łodygi z powrotem "oddają" cebuli zabrane wcześniej zw. pokarmowe, przez co cebula znów się powiększa. Potem przyjdzie czas na zasuszenie cebuli i ponowne podlewanie i kolejne życie Hipka .
Jeśli ktokolwiek byłby w stanie powiedzieć jaka to odmiana - będę wdzięczna
Pozdrawiam!
Chciałabym pokazać Wam mojego Hipka. Zafascynował mnie na tyle, że postanowiłam robić mu zdjęcia od samego początku. Oto kilka z nich, przedstawiają dotychczasowe życie Hipka
Cebula Hippeastrum przyjechała do mnie wraz z moim narzeczonym z samego Paryża w połowie listopada. Niestety brakło jakiejkolwiek etykiety czy naklejki stąd nie wiem jaka to odmiana. Pędy ruszyły wraz z regularnym podlewaniem w grudniu, z dnia na dzień wydłużając się o kolejne centymetry. Hipek miał na dwóch łodygach aż 8 pąków kwiatowych z czego pierwszy "pękł" w Wigilię. W styczniu wszystkie 8 były w pełni rozwinięte co przy wzroście aż 80 cm wymagało podtrzymania łodyg. W międzyczasie cebula Hipka zmalała z wielkości "pędzonej" kalarepy do wielkości dorodnej cebuli. Dwa dni temu ścięłam zaschnięte kwiaty. Teraz liście i pozostawione łodygi z powrotem "oddają" cebuli zabrane wcześniej zw. pokarmowe, przez co cebula znów się powiększa. Potem przyjdzie czas na zasuszenie cebuli i ponowne podlewanie i kolejne życie Hipka .
Jeśli ktokolwiek byłby w stanie powiedzieć jaka to odmiana - będę wdzięczna
Pozdrawiam!
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Bardzo maleńkie zdjęcia pokazałaś,ale wydaje mi się,że to jest Temptation.
Piękna odmiana.
Piękna odmiana.
Tak, zestawiłam kilkanaście zdjęć na kolaż i niestety na forum wyszło to dosyć nieczytelnie, chociaż po kliknięciu miniaturki - zdjęcie powiększa się. Dodaję zatem dwa niekombinowane zdjęcia
To faktycznie jest Temptation - dziękuję za pomoc . Jest jedna zaleta nieznajomości odmiany - do samego końca zgaduje się jaki kolor będzie po otwarciu kwiatu i w tym przypadku byłam mile zaskoczona, bo to na prawdę chyba jedna z piękniejszych odmian.
To faktycznie jest Temptation - dziękuję za pomoc . Jest jedna zaleta nieznajomości odmiany - do samego końca zgaduje się jaki kolor będzie po otwarciu kwiatu i w tym przypadku byłam mile zaskoczona, bo to na prawdę chyba jedna z piękniejszych odmian.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Kalinecka
nusia ma rację- Twój Hippeczek bardzo podobny do Temptation
nusia ma rację- Twój Hippeczek bardzo podobny do Temptation
- Locutus
- Kontakt:
A oto fotka mojego hipka w całej okazałości. Cieszę się, że ją zrobiłem, bo kilka godzin później widoczny (trzeci już) pęd kwiatostanowy się złamał pod ciężarem kwiatów. Szczęśliwie miałem pod ręką bambusową tyczkę, więc go podwiązałem.
A drugi hipek (odmiana Pasadena) rodzi w wielkich bólach pierwszy pęd kwiatostanowy... Ledwo wypchnął się przez szyjkę, miał tak ciasno, że dwie pochewki, z których zbudowany jest pąk, rozeszły się na boki, ale rośnie...
Pozdrawiam!
LOKI