Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2011, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fikus retusa - opadają liście
Witam, też mam podobny problem.
Drzewko zakupiliśmy w październiku, i przez cały miesiac stało ładnie, na parapecie, podlewane raz w tyg przegotowaną wodą (gdzieś w necie wyczytałam że tak trzeba).
Koło połowy listopada zaczęło zrzucać liście. Nowe pędy puszcza, ale stare liscie brązowiały i zaczęły opadać, zresztą sporo zielonych też. Zauważyliśmy, że okno jest nie do końca szczelne, i momentami czuć zimne powietrze, więc kilka dni temu przenieśliśmy je na półkę naprzeciwko okna, więc światło ma, podlewane było na razie raz od czasu przeniesienia, i czekamy na efekty.
Co jeszcze możemy zrobić?
Drzewko zakupiliśmy w październiku, i przez cały miesiac stało ładnie, na parapecie, podlewane raz w tyg przegotowaną wodą (gdzieś w necie wyczytałam że tak trzeba).
Koło połowy listopada zaczęło zrzucać liście. Nowe pędy puszcza, ale stare liscie brązowiały i zaczęły opadać, zresztą sporo zielonych też. Zauważyliśmy, że okno jest nie do końca szczelne, i momentami czuć zimne powietrze, więc kilka dni temu przenieśliśmy je na półkę naprzeciwko okna, więc światło ma, podlewane było na razie raz od czasu przeniesienia, i czekamy na efekty.
Co jeszcze możemy zrobić?
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
Pamiętajcie że bonsai z racji tego, że stoi w małej doniczce, potrzebuje więcej wody niż gdyby rosło w doniczce "tradycyjnej"....błędy w podlewaniu są najczęstszym błędem w pielęgnacji bonsai.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2011, o 23:26
Mój fikus jest w zwykłej, tradycyjnej doniczce.
Więc co ile powinnam go podlewać?
Więc co ile powinnam go podlewać?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Nie ma "automatycznej" recepty. Drzewko z racji małej doniczki musi się solidnie napić, ale przed kolejnym podlaniem ziemia powinna całkowicie wyschnąć. Teraz może to być 4-5 dni ale wiosną i latem to może być 2-3. Zresztą latem może wymagać codziennego podlewania.
Wilgotność (lub suchość) można sprawdzać patyczkiem a najlepiej palcem. Także "na oko" jak ktoś ma wyczucie.
Dobre jest naprzemiennie: raz namaczać od dołu (poprzez zanurzenie do górnej krawędzi doniczki w większym pojemniku) a przy następnym spryskać spryskiwaczem od góry. Można przy okazji spryskać wtedy i liście.
Wilgotność (lub suchość) można sprawdzać patyczkiem a najlepiej palcem. Także "na oko" jak ktoś ma wyczucie.
Dobre jest naprzemiennie: raz namaczać od dołu (poprzez zanurzenie do górnej krawędzi doniczki w większym pojemniku) a przy następnym spryskać spryskiwaczem od góry. Można przy okazji spryskać wtedy i liście.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2007, o 16:06
Witam wszystkich
Jakim nawozem traktować fikusa? Może być taki do juki i draceny? Mój fikus po przeprowadzce też niestety trochę odchorowuje zmianę warunków, więc na wiosnę trzeba go będzie posilić (chyba że już teraz można).
Jakim nawozem traktować fikusa? Może być taki do juki i draceny? Mój fikus po przeprowadzce też niestety trochę odchorowuje zmianę warunków, więc na wiosnę trzeba go będzie posilić (chyba że już teraz można).
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak nie ma co...czasami panie w kwiaciarniach są najlepsze. Ostanio zapytałam - po ile ta guzmania a pani - a która to? Nie rozumiem po co piszą bonsai jak to fikusy. Ja kiedyś też byłam w podobnym kłopocie w markecie. Drzewko też zrzuciło wszystkie listki i padło. Moja wina, bo nie przesadziłam i miało za mało światła zimą.
-
- Od: 23 lip 2007, o 16:06
Dzięki za odpowiedź.Igor944 pisze:Michał
Kup specjalny nawóz do fikusów. Są dostępne w ogrodniczych i marketach budowlanych (Nomi, BricoMarche itd.)
Nawozi się 4-6 tygodni po przesadzeniu rośliny...
Najlepiej nawozić na wiosnę ponieważ teraz rośliny są w zimowym spoczynku i nie potrzebują nawozu.
Chyba znaleźliśmy fikusowi dobre miejsce, bo już nie zrzuca liści w takim tempie . Teraz czekamy do wiosny i dostanie zasilanie.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Od: 6 lis 2010, o 15:30
Popieram co do sprzedawców niektórych kwiaciarniach. kiedyś spytałem się sprzedawcy "czy jest keramzyt?" a on na to " a co to?"
Nie pragnę aby ten sprzedawca był mistrzem w uprawie roślin no ale przydała by się chociaż podstawa wiedzy.
Poza tym jak wy mam trzy fikusy retusy tylko jeden z nich ma jakby żywszy kolor i ma drobniejsze liście a pozostałe są z natury trochę blade i mają większe liście.
Pozdrawiam
Nie pragnę aby ten sprzedawca był mistrzem w uprawie roślin no ale przydała by się chociaż podstawa wiedzy.
Poza tym jak wy mam trzy fikusy retusy tylko jeden z nich ma jakby żywszy kolor i ma drobniejsze liście a pozostałe są z natury trochę blade i mają większe liście.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2011, o 11:46
Fikus tępy i przedziorki
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i zarazem świeżym posiadaczem fikusa tępego i niestety jest to moja pierwsza tego typu roślinka.
Mam problem gdyż wydaje mi się że zaległy się na niej przędziorki liście żółkną lub usychają i oczywiście odpadają, a pod liściem są takie małe białe punkciki i widać maleńką pajęczynkę.
Może ktoś mi powiedzieć czy moje podejrzenia są słuszne i jeżeli tak to co teraz robić?
Proszę o poradę
Pozdrawiam
Jestem nowym użytkownikiem i zarazem świeżym posiadaczem fikusa tępego i niestety jest to moja pierwsza tego typu roślinka.
Mam problem gdyż wydaje mi się że zaległy się na niej przędziorki liście żółkną lub usychają i oczywiście odpadają, a pod liściem są takie małe białe punkciki i widać maleńką pajęczynkę.
Może ktoś mi powiedzieć czy moje podejrzenia są słuszne i jeżeli tak to co teraz robić?
Proszę o poradę
Pozdrawiam
Magdalena
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Re: Fikus tępy i przedziorki
Podejrzenia są słuszne. Roślinę należy zapryskać akarycydem (ważne jest to, żeby był to właśnie akarycyd, a nie insektycyd ? bo środki owadobójcze są na przędziorki zupełnie nieskuteczne). Mieszkam we Francji, więc nazw handlowych konkretnych produktów Ci nie podam (bo zapewne są w Polsce nie do dostania), ale mogę polecić kilka substancji aktywnych ? jak bifentryna, tebufenpyrad czy abamektyna.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Kup Magnus lub Karate, spryskaj, po 7 dniach powtórz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2011, o 11:46
Dzięki wielkie za pomoc bo w ogrodniczych sklepach większość nie wiedziała o jakiej roślinie mówię i każdy twierdząc że to mała roślinka proponował wyrzucenie jej do kosza
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Magdalena
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Biedak musi być strasznie zainfekowany, skoro tak cierpi. Bo w sumie też mam fikusa tępego, też miałem inwazję przędziorków, ale tak jak niektóre rośliny niemalże zdechły i ledwo je uratowałem, tak fikus tępy trzymał się dzielnie i ani mu listki nie opadały, ani nie przestał rosnąć i tylko te wredne pajęczyny i chodzące po spodniej stronie liści maleńkie pajęczaki świadczyły o tym, że coś jest nie tak.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI