Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Post »

Nie zapylać, tylko popylać :;230

Ale masz zadanie przed sobą, człowiek raz draśnięty ogrodnictwem, choruje ciężko, a leczenie jest diabelnie kosztowne :heja
Każda wizyta w szkółce albo sklepie ogrodniczym najpierw pomaga, a potem nasila chorobę.
Ale zawsze można się nieco poskarżyć na forum, tu prawie wszyscy mają tego wirusa i są pełni zrozumienia ;:100
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli co..
Klub (N)AO (Nie) Anonimowych Ogrodników)? :;230
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mniej więcej :;230

Pianka - rośliny przez nią nie mogą oddychać, jeśli już, to lepiej używaj agrowłókninę, a pianką możesz ocieplić pnie drzewek pierwszej zimy po posadzeniu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie panikuj.
Spokojnie zdążysz przygotować ogród wiosną.
Po kolei, najpierw wysiewy parapetowe i przekopanie ogrodu.
To kopanie to nie jest takie trudne, ja wszystko robię sama i jakoś nadążam, gorzej w sezonie wychodzi mi walka z chwastami :oops:
Dlatego połóż szczególny nacisk na pozbycie się chwastów.
Kolejną wiedzę zdobędziesz, o to się nie martwię bo jak widzę jesteś ciekawska i dociekliwa :P
magdas
50p
50p
Od: 25 maja 2008, o 06:53

Post »

Dziękuję za odpowiedzi na temat odmian pomidorów. Ale w dalszym ciągu mam problem, a właściwie dwa problemy:
1/ Nie mogę sama robić rozsady /mam alergię na grzyby/
2/ Nie lubię, gdy dojrzały pomidor jest twardy. W zeszłym roku kupowałam pomidory na targu, leżały dwa tygodnie, skórka się na nich pomarszczyła, ale ciągle były TWARDE!
Kiedy w maju pojadę na targ kupować rozsadę, przypuszczalnie będą ją sprzedawać m. in. producenci twardych pomidorów. Wiem jednak, że każdy sprzedający rozsadę pisze jaka to odmiana. Chciałabym "upolować" coś nie twardego. Przyszło mi teraz do głowy, że może należy szukać odmian na przetwory? One chyba będą miękkie?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Magdo, nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, ale chyba Bawole Serca najszybciej miękły , malinówki które miałam dosyć długo były twarde. Tadeusz uprawia Bawole, to może potwierdzić albo zaprzeczyć. Coś z moją pamięcią się dzieje ale nie wiem co, pamiętam doskonale to o czym powinnam właśnie zapomnieć! :(
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szukasz opisu odmian?
Zerknij tu:
- Odmiany prawdziwego pomidora
- Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
- Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
- jakie odmiany pomidorów do gruntu, a jakie pod folię
- Jakie pomidory uprawiać w gruncie, a jakie w szklarni ?

Trudno teraz o miękkie, skoro klient chce mieć twarde. Hodowla idzie więc w kierunku takich pomidorów, które da się długo, a nawet bardzo długo przechować. Chyba będziesz musiała się troszkę naszukać nasion tzw. starych odmian ;:100
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miękkie pomidory to Bawole Serca, Malinowy Olbrzym- miałam w ubiegłym roku więc to zaobserwowałam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MAGDAS napisała:
2/ Nie lubię, gdy dojrzały pomidor jest twardy. W zeszłym roku kupowałam pomidory na targu, leżały dwa tygodnie, skórka się na nich pomarszczyła, ale ciągle były TWARDE!
Każdy dojrzały pomidor jest miękki ,wystarczy przed zerwaniem go z krzaka delikatnie dotknąć i wyczuć jego twardość, jeżeli nie jest miękki, to znaczy że nie jest dojrzały.

A sklepowe pomidory muszą być twarde, gdyby były sprzedawane miękkie, to by one szybko wylądowały w śmietniku, a nie w w torbach kupujących. Pomidor w handlu ma dać zysk i pod tym katem przygotowuje się je do sprzedaży ( podobnie jak banany w dalekim kraju).

Uprawiając pomidory na własnej plantacji , to my decydujemy ,czy pomidor jest dojrzały i kiedy go zerwać, by się rozpływał w ustach.
magdas
50p
50p

Post »

Jeszcze raz dziękuję! Przeczytałam wszystkie wątki polecone przez Nalewkę. Zdecydowałam się wstępnie na Malinowy Ożarowski, Bawole Serce, Betalux /muszę jeszcze raz sprawdzić nazwę/, oraz koktailowe Pokusa. Te ostatnie do miękkich może nie należą, ale mają dużo pomidora w pomidorze :D
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Magdas..
A ja właśnie znalazłam chyba istotna rzecz dla sadzenia pomidorów...

Duże pomidory i małe należy inaczej traktować i zwracać uwagę na ich sadzenie -tak wywnioskowałam..
Bo Małe pomidorki są mniejszymi "Żarłokami" i potrzebują mniej azotu od tych większych..
Aczkolwiek w Wikipedii wyczytałam że z nadmiarem azotu rośliny sobie radzą..
Czyli normalne nawożenie załatwi sprawę dla pomidorków obu wielkości?
Czy też w trakcie uprawy np te duże pomidory dobrze byłoby posypać z wierzchu ziemie np ziemią z kompostownika?

i jeszcze jedno..
Przeglądając forum widziałam pomidorki które miały na sobie -ziemi "okrywę" ze skoszonej trawy..
Po co się stosuje takie techniki pielęgnacji?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdas
50p
50p

Post »

Okrywa ze skoszonej trawy jest stosowana jako ściółka - ma zapobiegać nadmiernemu zachwaszczeniu. Jeżeli chodzi o nawożenie, to nie wiem nic na ten temat. Zamierzam obydwa rodzaje pomidorów wsadzić do żyznej gleby, ewentualnie podlewać gnojówką z pokrzywy. Dalej muszą sobie radzić same.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Magdas. Na początek wystarczy jeśli będą miały żyzną ziemię. Gnojówka z pokrzyw też jest OK (pomiętaj o rozcieńczeniu) ale musisz obserwować swoich podopiecznych tzn. kolor liści, zawiązki kwiatów i owoców (jeśli zdecydowałaś zię na malinowy mogą pojawić się staśmione kwiaty a także moga wymagać regulacji gron - jak będzie za dużo kwiatów w jednym gronie będziesz musiała poobrywać), każdą plamkę na liściach czy łodygach musisz zidentyfikować, bo może być ona początkiem infekcji bakteryjnejlub grzybowej. I tu już pomidorki nie poradzą sobie same, będzie potrzebna pomoc. Jeśli uprawa ma być ekologiczna, to musisz częściej obserwować (dosłownie codziennie) i podejrzane liście czy owoce usuwać i niszczyć. Zaopatrz się też w ekologiczne środki ochrony (różnego rodzaju wywary: ze skrzypu, czosnku itp). Jeśli jesteś leniuszkiem (jak ja :oops: ) możesz pomóc sobie chemią. To najwygodniejsze, ale ekologia idzie spać ;:19 Pamiętaj też o obrywaniu tzw. wilczych pędów (te co wyrastają z kącików liści). Malinowe możesz prowadzić na 1-3 pędy (można i więcej ale wtedy owoce będą mniejsze).
Może to brzmi strasznie, ale przy odpowiedniej organizacji jest mało roboty a efektyyyyy ;:137
Życzę powodzenia
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Smonika
Nawet nie wiesz ile naszukałam się aby nie tylko trafić na zdanie o gnojówce z pokrzyw ale i przepis na nią ;:132
Ale znalazłam.. później dla wszystkich niewiedzących tutaj podam parę przepisów ;:137
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Podaj, podaj ;:196
Ja też szukałam, jak trafiłam na to forum. Gnojówka to podstawa, więc im więcej razy bedą podane przepisy, tym lepiej trafić. Ech, już bym chciała poczuć ten aromat :;230
Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”