parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Aniu dziękuję za uznanie mojej sugestii :wink: teraz lepiej się ogląda wątek no i też muszę pochwalić Twoją kolekcję w szkle ;:180 też mam takiego co od kilku lat stoi w miejscu i nie kwitnie może wypróbuję Twój sposób na nim :roll: ;:224
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

arlet3 - dziękuję za sugestię zdjęciową;) faktycznie jest lepiej:)

chciałam dodać jeszcze jedną zaletę uprawy wazonowej w keramzycie,
mianowicie na ostatnio kupionych falenopsisach, przyniosłam do domu wełnowce, przeraziłam się, kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam, okropne stwory;) walczyłam długo a one i tak się pojawiały, postanowiłam wsadzić do wazonów również te zainfekowane falenopsisy i od tego czasu wełnowce są nieobecne, potopiły się może ;) więc mogę polecić ten sposób hodowli, również jako walkę z wełnowcami;
Obrazek

moje sabotki przeprowadziły się do nowego podłoża, nowych doniczek i na okno:
Obrazek Obrazek
a rosły tak:
Obrazek Obrazek
(trudno było sprawdzać wilgotność podłoża, kiedy były w przeciętej butelce plastikowej, podziurawionej, wsadzonej w osłonkę ceramiczną i obsypanej keramzytem - nie polecam; najlepsze jednak są przeźroczyste plastikowe doniczki jak powyżej:))
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Zaczynam się przyglądać tym wazonom... Mam jednego reanimka, który na razie "stoi" w spagnum.
Na wiosne trafi, albo na podkładkę, albo...właśnie do wazonu z keramzytem ;)

Często Podlewasz takowe falki w wazonie z keramzytem?
Pytam, bo latem nie mam czasu, na częste moczenie storczyków.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

z racji tego, że wazony mają sporą pojemność, to woda trzyma się w nich długo, ja staram się utrzymywać stały poziom, oczywiście taki, żeby korzenie nie były zanurzone;
wydaje mi się, że gdyby przyszło mi wyjechać nawet na miesiąc to woda nie dałaby rady wyparować do zera :wink:
jest to metoda dobra dla osób, które muszą wyjeżdżać często na dłużej lub nie mają czasu dla swoich roślin, a także dla osób początkujących, gdyż jest łatwo kontrolować wilgoć wśród korzeni w szklanych wazonach :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięk za odpowiedź ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, :wit

Bardzo ciekawe się prezentuje ta keramzytowa uprawa :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

przepraszam za kolejne zdjęcie moich wazonowców, ale nie mogłam się powstrzymać :D . Dziś zaszły znowu pewne minimalne zmiany (zawsze tak mam jak odkryję fajne forum, miłych ludzi na nim i dużo informacji i zdjęć) :wink:
[duże zdjęcie otworzy się po kliknięciu na miniaturkę]
Obrazek Obrazek

Dziękuję za odwiedzanie mojego wątku i zostawianie wpisów z miłymi słowami, pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Rety jak to pięknie wygląda...nawet jak storczyki nie kwitną to w tych wazonach wyglądają rewelacyjnie :) ;:138
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Aniu :wit Bardzo ciekawie wyglądają storczyki w wazonach. Kiedyś jednego tak trzymałam, ale zamiast keramzytu była kora i jakoś nie szło mi to za dobrze, więc Tobie tym bardziej gratuluję. Twoje sabotki są urocze ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

na forach anglojęzycznych wyczytałam, że najlepszy jest keramzyt w formie równych kulek, gdyż one najlepiej biorą udział w procesie podsiąkania, a duże przestrzenie między kulkami ułatwiają cyrkulację powietrza i rozrost korzeni (mają dużo miejsca);
mój keramzyt, kupiony w obi, nie jest taki perfekcyjny jak ten na amerykańskich zdjęciach ;) ale moje falenopsisy sobie dobrze z nim radzą ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Możesz parę "kulek" z bliska pokazać?
Ja kupuję, albo w kwiaciarni, albo w centrum ogrodniczym...I w obydwu tych miejscach kulki są nierównej wielkości...
parapetowce
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

keramzyt w obi ma przeróżne kształty, strukturę i wielkość, przed użyciem zawsze płuczę i w trakcie sortuję na mniejsze, duże i średnie te "kozie bobki" jak to określił jeden z moich znajomych ;)
Sortowanie to bardzo czasochłonna praca, ale nie wyobrażam sobie, żeby taką mieszaninę jak na zdjęciu (a taki mam cały 15l worek) wrzucić moim roślinom ;) [kliknij na miniaturkę, a wyświetli się duże zdjęcie]
Obrazek
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Aniu przejrzałam Twój wątek i jestem pod wrażeniem Twoich wazonów.
Jeżeli chodzi o sabotki to u mnie rosną różnie(mam ich kilka).Traktowane wszystkie jednakowo-jeden kwitnie od kwietnia 2010-przywieziony z wystawy już kwitnący.Reszta wegetuje.
Będę u Ciebie na pewno gościem tylko mało aktywnym.Dzisiaj zawaliłam nockę abym nadrobiła trochę zaległości.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”