parapetowce Ani
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: parapetowce Ani
Aniu dziękuję za uznanie mojej sugestii teraz lepiej się ogląda wątek no i też muszę pochwalić Twoją kolekcję w szkle też mam takiego co od kilku lat stoi w miejscu i nie kwitnie może wypróbuję Twój sposób na nim
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
arlet3 - dziękuję za sugestię zdjęciową;) faktycznie jest lepiej:)
chciałam dodać jeszcze jedną zaletę uprawy wazonowej w keramzycie,
mianowicie na ostatnio kupionych falenopsisach, przyniosłam do domu wełnowce, przeraziłam się, kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam, okropne stwory;) walczyłam długo a one i tak się pojawiały, postanowiłam wsadzić do wazonów również te zainfekowane falenopsisy i od tego czasu wełnowce są nieobecne, potopiły się może ;) więc mogę polecić ten sposób hodowli, również jako walkę z wełnowcami;
moje sabotki przeprowadziły się do nowego podłoża, nowych doniczek i na okno:
a rosły tak:
(trudno było sprawdzać wilgotność podłoża, kiedy były w przeciętej butelce plastikowej, podziurawionej, wsadzonej w osłonkę ceramiczną i obsypanej keramzytem - nie polecam; najlepsze jednak są przeźroczyste plastikowe doniczki jak powyżej:))
chciałam dodać jeszcze jedną zaletę uprawy wazonowej w keramzycie,
mianowicie na ostatnio kupionych falenopsisach, przyniosłam do domu wełnowce, przeraziłam się, kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam, okropne stwory;) walczyłam długo a one i tak się pojawiały, postanowiłam wsadzić do wazonów również te zainfekowane falenopsisy i od tego czasu wełnowce są nieobecne, potopiły się może ;) więc mogę polecić ten sposób hodowli, również jako walkę z wełnowcami;
moje sabotki przeprowadziły się do nowego podłoża, nowych doniczek i na okno:
a rosły tak:
(trudno było sprawdzać wilgotność podłoża, kiedy były w przeciętej butelce plastikowej, podziurawionej, wsadzonej w osłonkę ceramiczną i obsypanej keramzytem - nie polecam; najlepsze jednak są przeźroczyste plastikowe doniczki jak powyżej:))
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Zaczynam się przyglądać tym wazonom... Mam jednego reanimka, który na razie "stoi" w spagnum.
Na wiosne trafi, albo na podkładkę, albo...właśnie do wazonu z keramzytem ;)
Często Podlewasz takowe falki w wazonie z keramzytem?
Pytam, bo latem nie mam czasu, na częste moczenie storczyków.
Na wiosne trafi, albo na podkładkę, albo...właśnie do wazonu z keramzytem ;)
Często Podlewasz takowe falki w wazonie z keramzytem?
Pytam, bo latem nie mam czasu, na częste moczenie storczyków.
- andzia0801
- 200p
z racji tego, że wazony mają sporą pojemność, to woda trzyma się w nich długo, ja staram się utrzymywać stały poziom, oczywiście taki, żeby korzenie nie były zanurzone;
wydaje mi się, że gdyby przyszło mi wyjechać nawet na miesiąc to woda nie dałaby rady wyparować do zera
jest to metoda dobra dla osób, które muszą wyjeżdżać często na dłużej lub nie mają czasu dla swoich roślin, a także dla osób początkujących, gdyż jest łatwo kontrolować wilgoć wśród korzeni w szklanych wazonach
wydaje mi się, że gdyby przyszło mi wyjechać nawet na miesiąc to woda nie dałaby rady wyparować do zera
jest to metoda dobra dla osób, które muszą wyjeżdżać często na dłużej lub nie mają czasu dla swoich roślin, a także dla osób początkujących, gdyż jest łatwo kontrolować wilgoć wśród korzeni w szklanych wazonach
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Aniu,
Bardzo ciekawe się prezentuje ta keramzytowa uprawa
Bardzo ciekawe się prezentuje ta keramzytowa uprawa
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- andzia0801
- 200p
przepraszam za kolejne zdjęcie moich wazonowców, ale nie mogłam się powstrzymać . Dziś zaszły znowu pewne minimalne zmiany (zawsze tak mam jak odkryję fajne forum, miłych ludzi na nim i dużo informacji i zdjęć)
[duże zdjęcie otworzy się po kliknięciu na miniaturkę]
Dziękuję za odwiedzanie mojego wątku i zostawianie wpisów z miłymi słowami, pozdrawiam
[duże zdjęcie otworzy się po kliknięciu na miniaturkę]
Dziękuję za odwiedzanie mojego wątku i zostawianie wpisów z miłymi słowami, pozdrawiam
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
Rety jak to pięknie wygląda...nawet jak storczyki nie kwitną to w tych wazonach wyglądają rewelacyjnie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Aniu Bardzo ciekawie wyglądają storczyki w wazonach. Kiedyś jednego tak trzymałam, ale zamiast keramzytu była kora i jakoś nie szło mi to za dobrze, więc Tobie tym bardziej gratuluję. Twoje sabotki są urocze
- andzia0801
- 200p
na forach anglojęzycznych wyczytałam, że najlepszy jest keramzyt w formie równych kulek, gdyż one najlepiej biorą udział w procesie podsiąkania, a duże przestrzenie między kulkami ułatwiają cyrkulację powietrza i rozrost korzeni (mają dużo miejsca);
mój keramzyt, kupiony w obi, nie jest taki perfekcyjny jak ten na amerykańskich zdjęciach ;) ale moje falenopsisy sobie dobrze z nim radzą ;)
mój keramzyt, kupiony w obi, nie jest taki perfekcyjny jak ten na amerykańskich zdjęciach ;) ale moje falenopsisy sobie dobrze z nim radzą ;)
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
A Możesz parę "kulek" z bliska pokazać?
Ja kupuję, albo w kwiaciarni, albo w centrum ogrodniczym...I w obydwu tych miejscach kulki są nierównej wielkości...
Ja kupuję, albo w kwiaciarni, albo w centrum ogrodniczym...I w obydwu tych miejscach kulki są nierównej wielkości...
- andzia0801
- 200p
keramzyt w obi ma przeróżne kształty, strukturę i wielkość, przed użyciem zawsze płuczę i w trakcie sortuję na mniejsze, duże i średnie te "kozie bobki" jak to określił jeden z moich znajomych ;)
Sortowanie to bardzo czasochłonna praca, ale nie wyobrażam sobie, żeby taką mieszaninę jak na zdjęciu (a taki mam cały 15l worek) wrzucić moim roślinom ;) [kliknij na miniaturkę, a wyświetli się duże zdjęcie]
Sortowanie to bardzo czasochłonna praca, ale nie wyobrażam sobie, żeby taką mieszaninę jak na zdjęciu (a taki mam cały 15l worek) wrzucić moim roślinom ;) [kliknij na miniaturkę, a wyświetli się duże zdjęcie]
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Aniu przejrzałam Twój wątek i jestem pod wrażeniem Twoich wazonów.
Jeżeli chodzi o sabotki to u mnie rosną różnie(mam ich kilka).Traktowane wszystkie jednakowo-jeden kwitnie od kwietnia 2010-przywieziony z wystawy już kwitnący.Reszta wegetuje.
Będę u Ciebie na pewno gościem tylko mało aktywnym.Dzisiaj zawaliłam nockę abym nadrobiła trochę zaległości.
Jeżeli chodzi o sabotki to u mnie rosną różnie(mam ich kilka).Traktowane wszystkie jednakowo-jeden kwitnie od kwietnia 2010-przywieziony z wystawy już kwitnący.Reszta wegetuje.
Będę u Ciebie na pewno gościem tylko mało aktywnym.Dzisiaj zawaliłam nockę abym nadrobiła trochę zaległości.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .