Kaktusy Moje Parapetowe :) - bool
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy Moje Parapetowe :)
Różnica między tymi roślinami polega chyba głównie na tym, że Hippeastrum pochodzi z Ameryki Południowej, a Amarylis z Afryki. Na pewno jeszcze jakieś różnice jeszcze są, ale ja w sumie specjalistą tych roślin nie jestem. Hoduję te rośliny bo mają piękne kwiaty!
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Wszystko się zgadza:
Najczęściej amatorzy wszystkie te rośliny nazywają Amarylisem, lecz chodzi tu o trzy rodzaje, różniące się zarówno pochodzeniem, jak i wymaganiami: Hippeastrum, Amaryllis i Vallota. Wszystkie trzy należą do rodziny Amaryllidaceae. Rodzaj Hippeastrum-zwartnica ? z jego 60-70 gatunkami występuje na obszarze między Meksykiem, Peru i Brazylią. Jego środowiskiem naturalnym są stepy lub regiony zadrzewione o wyraźnej porze suchej. Rodzaj Amaryllis pochodzący z Kraju Przylądkowego ma tylko jeden gatunek: Amaryllis belladonna ? amarylis piękny. Tak samo rodzaj Vallota, którego jedyny znany gatunek Vallota speciosa, występuje również w Kraju Przylądkowym.
Dodam - hipeastrum od trzech wieków hodowany jest głównie w Holandii i jest uważany za najpiękniejszą roślinę cebulową. Jest też symbolem dostojeństwa i szlachetnej miłości.
Hippeastrum ? Amaryllis ? Vallotabool pisze:Różnica między tymi roślinami polega chyba głównie na tym, że Hippeastrum pochodzi z Ameryki Południowej, /... /
Najczęściej amatorzy wszystkie te rośliny nazywają Amarylisem, lecz chodzi tu o trzy rodzaje, różniące się zarówno pochodzeniem, jak i wymaganiami: Hippeastrum, Amaryllis i Vallota. Wszystkie trzy należą do rodziny Amaryllidaceae. Rodzaj Hippeastrum-zwartnica ? z jego 60-70 gatunkami występuje na obszarze między Meksykiem, Peru i Brazylią. Jego środowiskiem naturalnym są stepy lub regiony zadrzewione o wyraźnej porze suchej. Rodzaj Amaryllis pochodzący z Kraju Przylądkowego ma tylko jeden gatunek: Amaryllis belladonna ? amarylis piękny. Tak samo rodzaj Vallota, którego jedyny znany gatunek Vallota speciosa, występuje również w Kraju Przylądkowym.
Hipeastrum często jest nieprawidłowo nazywana amarylisem, który również należy do rodziny amarylkowatych, ale naturalnie rośnie tylko w Afryce Południowej. Jedną z widocznych różnic między hippeastrum, a amarylisem jest wielkość kwiatów. Kwiaty amarylisa są mniejsze od kwiatów hippeastrum i pojawiają się dopiero po zaschnięciu liści. Współczesne Hippeastrum są dalekimi krzyżówkami pierwotnych odmian. Na skutek krzyżówek kwiaty stawały się coraz większe.bool pisze: /... / a Amarylis z Afryki. Na pewno jeszcze jakieś różnice jeszcze są, ale ja w sumie specjalistą tych roślin nie jestem. Hoduję te rośliny bo mają piękne kwiaty!
Dodam - hipeastrum od trzech wieków hodowany jest głównie w Holandii i jest uważany za najpiękniejszą roślinę cebulową. Jest też symbolem dostojeństwa i szlachetnej miłości.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dodam też, że amarylis ma liście, a hipcio nie
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- bool
- Kontakt:
jest się z czego cieszyć, a jak się ukorzenią wszystkie radość będzie jeszcze większa ;)
- bool
- Kontakt:
oki źle to ująłem ;) nasiona zaczęły kiełkować :P
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Całe szczęście . Jak byś przysypał, to roślinki miałyby trudność z przebiciem się do wierzchu. Mogłyby sobie nie dać rady z tym wyzwaniem.
Pozdrawiam, Darek.
- bool
- Kontakt:
Choć prawdę powiedziawszy nosiłem się z takim zamiarem... Teraz jeszcze czekam na Ferocactusy, mam nadzieję, że to kwestia dni i także zaczną się pojawiać
- darekcn42
- 1000p
Co to za Astrophytum wysiewałeś? Ferocactus - y powinny pojawić się za kilka dni.
Będziesz doświetlał siewki?
Będziesz doświetlał siewki?
Pozdrawiam, Darek.
- bool
- Kontakt:
Astrophytum coahuilense, a jeśli chodzi o doświetlanie to sam nie wiem (zbyt dużego doświadczenia nie mam) poprzednie nasiona wysiewałem latem więc doświetlanie nie było potrzebne.
A czy siewki są w stanie przetrwać beż tego zabiegu?
A czy siewki są w stanie przetrwać beż tego zabiegu?
- darekcn42
- 1000p
Raczej powinny mieć światełko... Miejmy nadzieje, że jakoś przeżyją do wiosny...
Pozdrawiam, Darek.