Phalaenopsis - uszkodzenia liści

ODPOWIEDZ
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2009, o 22:09

Re: Storczyki- problem :(

Post »

Elżbietko, ja również w momencie zakupu staram się jak najlepiej przyjrzeć storczykom, które są z danej partii. Plamka na storczyku, który zachorował jako pierwszy była widoczna od samego początku, ale nie ja kupowałam storczyk, tylko dostałam go w prezencie :)
W sobotę przeprowadziłam zabieg według Twoich wskazówek na 2 phalaenopsisach. Mam nadzieję, że próba odratowania się powiedzie :)
Tak czy inaczej za jakiś czas odezwę się i poinformuję Was o efektach :wink:
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Edyta
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam Wszystkich:)
Proszę o radę, tym razem w kwestii usychania nierozwinięych pęczków. Czy taki stan rzeczy może być spowodowany usunięciem zmienionych chorobowo części liści? Czy przyczyna tkwi gdzie indziej? Niestety, żaden z moich storczyków (2) nie zakwitł, pomimo tego, że pączki były już dość spore.
Poniżej fotografie.
Dziękuję za rady :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę,że jest to wina zbyt małej ilości światła. U mnie niektóre pączki wyglądają podobnie :(
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Hmmm, dziwne, bo storczyki stoją w tych samych miejscach już od roku i od tego czasu zdążyły kwitnąć- jeden wypuścił pęd kwiatowy i miał mnóstwo kwiatów, drugi storczyk wypuścił pączki na przedłużeniu (one też zakwitły).
Jeden stoi na północnym oknie, drugi na wschodnim.
Ja jednak myślę, że to nie o brak światła chodzi choć mogę się mylić. Czym to jeszcze może być spowodowane?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi o to,że były teraz najkrótsze dni a generalnie storczyki lubią mieć światło przez około 10-12 godz.
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Może i racja. Mam nadzieję, że to faktycznie brak światła, nie żadna poważniejsza choroba :(
Małgorzatko, dziękuję za odpowiedź. Jeśli komuś nasunie się inna możliwa przyczyna również proszę o wpisy :)
Pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Ja w takim przypadku, zawsze wyciągam roślinę z doniczki, przyglądam się uważnie korzeniom. Czasem bywa też tak, że podłoże już się wyeksploatowało (rozdrobniło lub zagniwa) więc wsypuję nowego podłoża.
A obecnie jestem na etapie wsadzanie wszystkich moich Phalaenopsisów (i nie tylko) do wazonów z keramzytem, bardzo sobie chwalę taką uprawę.

Moja rada: zmień podłoże, przejrzyj korzenie.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zdjęciach korzenie wyglądają raczej na zdrowe ale co kryje doniczka - może warto sprawdzić tak jak radzi Andzia albo chociaż zrobić zdjęcie ich przez doniczkę. Wtedy łatwiej byłoby to ocenić...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie chce być pesymistką, ale jak dla mnie storczyk z ostatniego zdjęcia nie wygląda zbyt dobrze :( Mam wrażenie, że choroba postępuje, trzon jest jaśniejszy, rozmiękły i za chwilę odpadnie. Może być też tak, że mienił kolor od cynamonu :roll: dlatego proponuję abyś zrobiła jeszcze zdjęcie ze zbliżeniem właśnie trzonu.
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Posłuchałam rady. Poniżej zdjęcia ze zbliżeniem trzonu. Wydaje mi się, że to cynamon przebarwił trzon.
A Wy co myślicie?
Obrazek

Jutro zamieszczę jeszcze 2 zdjęcia.
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

I pozostałe zdjęcia...

Obrazek

Obrazek

I co Wy na to?
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

P.S. Andziu0801, ponieważ nie mam uprawnień do wysyłania PW, w tym miejscu dziękuję Ci za poradę. Jak na razie chcę zbieram opinie co do tego storczyka. Potem się na coś zdecyduję.
Twoje kwiatuszki wyeksponowane w szkle wyglądają znakomicie ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba ma jednak problem również z korzeniami. Kiedy ostatnio go podlewałaś i jaką wodą. One są takie dziwne, jakby zasolone i jednocześnie zasuszone. A jak wyglądają przez ścianki doniczki? Czy jak go podlewasz to robią się zielone?
Mam wrażenie,że storczyk ma za mało wilgoci wokół siebie, nie chodzi o podłoże ale raczej cały klimat wokół niego. Może warto zastosować taki pół-namiocik z folii i położyć go na tacce z keramzytem? Może lepiej by wypowiedzieli się fachowcy, ja do nich się nie zaliczam ;:108
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Droga Merghen,
Storczyk był podlewany wczoraj, zdjęcia były zrobione tego samego dnia. Pomiędzy podlewaniem robię ok. 2-tygodniową przerwę (jako że podłoże jest długo wilgotne). Podlewam wczesnym rankiem wodą z kranu, przegotowaną wieczorem dnia poprzedniego.
Faktycznie, korzenie zwłaszcza te powietrzne są zasuszone, te w środku mają kolor ciemnozielony, ale wyglądają na zdrewniałe (może nie wszystkie)....
Help :(
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem gdzie mieszkasz i jaką masz wodę w kranie ale moja np. jest mocno wapienna i po gotowaniu wcale nie jest lepsza, chyba bez gotowania byłaby zdrowsza. Ostatnio wyczytałam,że przez gotowanie w sumie wytrąca się więcej metali ciężkich, które pozostają w wodzie i nie są zdrowe ani dla człowieka ani dla roślin (chyba,że coś źle zrozumiałam). Przekonałam się na kwiatkach mojej mamy - ona podlewa przegotowaną odstaną, ja prosto z kranu. U niej tworzą się na ziemi takie dziwne naloty kamienisto-jakieś tam a u moich nie i generalnie kwiatki lepiej rosną. Próbuję przekonać mamę do zmiany przyzwyczajeń ale na razie bez rezultatu. Niestety nie mam takiego porównania na storczykach bo mama ich nie lubi, mówi,że kwitnące ją uczulają...
Może warto by było przepłukać podłoże wodą demineralizowaną z dodatkiem kilku kropel cytryny lub geriavitu (wyciąg z pestek grejfruta). Nie chciałabym zaszkodzić Twojemu storczykowi swoimi nietrafionymi radami :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”