
Spis gnojówek, naparów, wywarów czy jak tam zowią

PREPARATY Z POKRZYWY
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.
Preparat z paproci stosowany przeciwko różnym szkodnikom.
Gnojówka: 100 g suszu lub 1 kg świeżych roslin pozostawić w 10 l wody do sfermentowania.
Opryskiwać:
-zimą rośiny ozdobne w doniczkach przeciwko mszycom i czerwcom,
-rozcienczyć wodą w proporcji 1 : 10 i opryskiwać uprawy na przedwiosniu przeciw mszycom,
-w okresie wegetacji opryskiwać rośliny i podlewać glebę i kompost przeciwko ślimakom, oraz dla uzupełnienia potasu w czasie tworzenia kompostu.
PREPARATY Z CZOSNKU I CEBULI
Do przygotowania wykorzystuje się ząbki i liście czosnku oraz łuski cebuli jadalnej.
Preparat przeciwko roztoczowi truskawkowemu, mszycom i chorobom grzybowym.
Wywar: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów.
Preparat przeciwko chorobom bakteryjnym i owadom roślinożernym.
Wyciąg: 150 g drobno posiekanych ząbków czosnku i 2 łyżeczki parafiny macerować przez 24 godziny; rozpuścić 100 g szarego mydła w 10l wody; wszystkie składniki dobrze wymieszać i przefiltrować. Opryskiwać porażone rośliny wielokrotnie, stosować do kąpieli korzeni.
Silnie działający preparat przeciwko chorobom grzybowym truskawek i ziemniaków.
Wyciąg: 500 g świeżych lub 200 g suszonych łusek cebuli albo ilości czosnku ( lub razem cebuli i czosnku) nastawić w 10 l wody do sfermentowania. Rozcieńczyć w stosunku 1:10 i opryskiwać glebę pod porażonymi roślinami.
Preparat przeciw połyśnicy marchwiance.
Wyciąg: jak wyżej, lecz stosować bez rozcieńczenia. Opryskiwać rośliny w czasie rójki owadów.
Wyciągi z kompostu.
"Opryski z wyciągu z kompostów skutecznie zwalczają wiele chorób roślin.
Najskuteczniej działają wyciągi ze świeżych kompostów z zawartością obornika lub innych nawozów zwierzęcych. Sporządza się je przez macerowanie kompostu wodą w czasie 2-12 tygodni. Po przecedzeniu przez szmatkę, zużywamy go w ciągu tygodnia przechowując w temperaturze do 18 st. C. Opryski stosuje się w przypadku występowania szarej pleśni, zgnilizn, mączniaków a przy tym wpływają one pozytywnie na pożyteczne kolonie drożdży, bakterii i grzybów".
Wyciąg z cebuli, czosnku, porzeczki i szczawiu
Preparat przeciwko chorobom grzybowym.
500 g świeżych lub 200 g suszonych roślin cebuli, czosnku, szczawiu i liści czarnej porzeczki zalać 10 l wody na czas 2 tygodni. Opryskiwać rośliny w stosunku 1 : 10 kilkakrotnie.
Nadmanganian potasu
3 g nadmanganianu potasu rozpuścić w 10 litrach wody. Roztwór stosować do "zaprawiania" nasion przed siewem i moczenia korzeni roślin przed sadzeniem.
PREPARATY ZE SKRZYPU
Skrzyp należy zbierać w czerwcu i lipcu ( bez korzeni). Suszyć szybko w temperaturze 40 stopni.
Preparaty przeciwko chorobom grzybowym( mączniakowi, zgniliźnie, rdzy, parchowi, kędzierzawości liści na brzoskwini, zarazie ziemniaków na pomidorach)
Wywar:30g sproszkowanej lub 300g świeżej rośliny gotować w niewielkiej ilości wody przez 20 ? 30 min. Rozcieńczyć wodą w proporcji 1: 20. Profilaktycznie opryskiwać rośliny w okresie wiosny i lata wielokrotnie.
Wyciąg:150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny nastawić na 12 godzin w 10l wody. Rozcieńczyć woda w proporcji 1: 5 z dodatkiem 0,5-1% szkła wodnego. Podlewać glebę w słoneczne popołudnia przez 3 kolejne dni. Zabieg powtarzać, co dwa tygodnie, od wiosny do jesieni,
Preparat przeciwko przędziorkowi, chmielowcowi i mszycom.
Macerat: 150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny pozostawić w 10 l wody do czasu zmaserowania. Wymieszać i odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5 oraz dodać 0,3% szarego mydła. Uprawy opryskiwać profilaktycznie od wiosny do jesieni.
Życzę sukcesów w biodynamicznej walce z tymi chorobami grzybowymi na działce.
Mączniak prawdziwy.
W przypadku choroby opryskać kilkakrotnie preparatem ze skrzypu. Można, a raczej wskazane jest dodanie 0,5 - 1 % szkła wodnego.
Szara pleśń ? zapobiegawczo wiosną i jesienią opryskiwać preparatem ze skrzypu. W czasie opryskiwania roślin jagodowych i winorośli stosować mieszaninę preparatu ze skrzypu i szkła wodnego (0,5 do 1 %).
GNOJÓWKA Z MNISZKA
0,5 kg liści, korzeni i kwiatów na 5 litrów wody. Odstawić na czas 7 dni do fermentacji. Podlewać 4-5 razy w sezonie drzewa owocowe. Przyśpiesza wzrost i dojrzewanie owoców.
WYCIĄG Z MNISZKA na mszyce i przędziorki.
15dag liści, 15dag korzeni zalać 5 litrami wody i odstawić na 3 godziny. Opryskiwać interwencyjnie co 3 tygodnie.
Wyciąg: otrzymujemy przez zalanie zebranych roślin gorącą wodą i moczenie ich przez 24 godziny. Nie należy go przechowywać dłużej jak 1 dzień z uwagi na utratę właściwości.
Wywar: otrzymujemy zalewając świeży lub wysuszony materiał roślinny zimną wodą na 24 godziny. Po tym czasie odwar należy podgrzać do wrzenia (Można też gotować przez czas do 30 minut) i stosować po wystudzeniu.
Gnojówkę: uzyskuje się poprzez zalanie zebranych roślin wodą i pozostawienie na okres 3-6 tygodni. Fermentującą ciecz należy codziennie mieszać, zapewniając dostęp tlenu potrzebny przy fermentacji (nieładnie pachnie!). Nadaje się do użycia przez okres do 2 miesięcy.
Napary: rośliny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem naokoło 30 minut. Oczywiście przed użyciem należy wystudzić.