Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim

Post »

Trochę szukałam ale znalazłam to którejś nocy i skopiowałam sobie na własny użytek, ale myślę że nie tylko dla mnie będzie to przydatne :)

Spis gnojówek, naparów, wywarów czy jak tam zowią :)

PREPARATY Z POKRZYWY
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.

Preparat z paproci stosowany przeciwko różnym szkodnikom.
Gnojówka: 100 g suszu lub 1 kg świeżych roslin pozostawić w 10 l wody do sfermentowania.
Opryskiwać:
-zimą rośiny ozdobne w doniczkach przeciwko mszycom i czerwcom,
-rozcienczyć wodą w proporcji 1 : 10 i opryskiwać uprawy na przedwiosniu przeciw mszycom,
-w okresie wegetacji opryskiwać rośliny i podlewać glebę i kompost przeciwko ślimakom, oraz dla uzupełnienia potasu w czasie tworzenia kompostu.

PREPARATY Z CZOSNKU I CEBULI
Do przygotowania wykorzystuje się ząbki i liście czosnku oraz łuski cebuli jadalnej.
Preparat przeciwko roztoczowi truskawkowemu, mszycom i chorobom grzybowym.
Wywar: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów.
Preparat przeciwko chorobom bakteryjnym i owadom roślinożernym.
Wyciąg: 150 g drobno posiekanych ząbków czosnku i 2 łyżeczki parafiny macerować przez 24 godziny; rozpuścić 100 g szarego mydła w 10l wody; wszystkie składniki dobrze wymieszać i przefiltrować. Opryskiwać porażone rośliny wielokrotnie, stosować do kąpieli korzeni.
Silnie działający preparat przeciwko chorobom grzybowym truskawek i ziemniaków.
Wyciąg: 500 g świeżych lub 200 g suszonych łusek cebuli albo ilości czosnku ( lub razem cebuli i czosnku) nastawić w 10 l wody do sfermentowania. Rozcieńczyć w stosunku 1:10 i opryskiwać glebę pod porażonymi roślinami.
Preparat przeciw połyśnicy marchwiance.
Wyciąg: jak wyżej, lecz stosować bez rozcieńczenia. Opryskiwać rośliny w czasie rójki owadów.

Wyciągi z kompostu.
"Opryski z wyciągu z kompostów skutecznie zwalczają wiele chorób roślin.
Najskuteczniej działają wyciągi ze świeżych kompostów z zawartością obornika lub innych nawozów zwierzęcych. Sporządza się je przez macerowanie kompostu wodą w czasie 2-12 tygodni. Po przecedzeniu przez szmatkę, zużywamy go w ciągu tygodnia przechowując w temperaturze do 18 st. C. Opryski stosuje się w przypadku występowania szarej pleśni, zgnilizn, mączniaków a przy tym wpływają one pozytywnie na pożyteczne kolonie drożdży, bakterii i grzybów".

Wyciąg z cebuli, czosnku, porzeczki i szczawiu
Preparat przeciwko chorobom grzybowym.
500 g świeżych lub 200 g suszonych roślin cebuli, czosnku, szczawiu i liści czarnej porzeczki zalać 10 l wody na czas 2 tygodni. Opryskiwać rośliny w stosunku 1 : 10 kilkakrotnie.

Nadmanganian potasu
3 g nadmanganianu potasu rozpuścić w 10 litrach wody. Roztwór stosować do "zaprawiania" nasion przed siewem i moczenia korzeni roślin przed sadzeniem.

PREPARATY ZE SKRZYPU
Skrzyp należy zbierać w czerwcu i lipcu ( bez korzeni). Suszyć szybko w temperaturze 40 stopni.
Preparaty przeciwko chorobom grzybowym( mączniakowi, zgniliźnie, rdzy, parchowi, kędzierzawości liści na brzoskwini, zarazie ziemniaków na pomidorach)
Wywar:30g sproszkowanej lub 300g świeżej rośliny gotować w niewielkiej ilości wody przez 20 ? 30 min. Rozcieńczyć wodą w proporcji 1: 20. Profilaktycznie opryskiwać rośliny w okresie wiosny i lata wielokrotnie.
Wyciąg:150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny nastawić na 12 godzin w 10l wody. Rozcieńczyć woda w proporcji 1: 5 z dodatkiem 0,5-1% szkła wodnego. Podlewać glebę w słoneczne popołudnia przez 3 kolejne dni. Zabieg powtarzać, co dwa tygodnie, od wiosny do jesieni,
Preparat przeciwko przędziorkowi, chmielowcowi i mszycom.
Macerat: 150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny pozostawić w 10 l wody do czasu zmaserowania. Wymieszać i odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5 oraz dodać 0,3% szarego mydła. Uprawy opryskiwać profilaktycznie od wiosny do jesieni.
Życzę sukcesów w biodynamicznej walce z tymi chorobami grzybowymi na działce.
Mączniak prawdziwy.
W przypadku choroby opryskać kilkakrotnie preparatem ze skrzypu. Można, a raczej wskazane jest dodanie 0,5 - 1 % szkła wodnego.

Szara pleśń ? zapobiegawczo wiosną i jesienią opryskiwać preparatem ze skrzypu. W czasie opryskiwania roślin jagodowych i winorośli stosować mieszaninę preparatu ze skrzypu i szkła wodnego (0,5 do 1 %).

GNOJÓWKA Z MNISZKA
0,5 kg liści, korzeni i kwiatów na 5 litrów wody. Odstawić na czas 7 dni do fermentacji. Podlewać 4-5 razy w sezonie drzewa owocowe. Przyśpiesza wzrost i dojrzewanie owoców.
WYCIĄG Z MNISZKA na mszyce i przędziorki.
15dag liści, 15dag korzeni zalać 5 litrami wody i odstawić na 3 godziny. Opryskiwać interwencyjnie co 3 tygodnie.

Wyciąg: otrzymujemy przez zalanie zebranych roślin gorącą wodą i moczenie ich przez 24 godziny. Nie należy go przechowywać dłużej jak 1 dzień z uwagi na utratę właściwości.

Wywar: otrzymujemy zalewając świeży lub wysuszony materiał roślinny zimną wodą na 24 godziny. Po tym czasie odwar należy podgrzać do wrzenia (Można też gotować przez czas do 30 minut) i stosować po wystudzeniu.

Gnojówkę: uzyskuje się poprzez zalanie zebranych roślin wodą i pozostawienie na okres 3-6 tygodni. Fermentującą ciecz należy codziennie mieszać, zapewniając dostęp tlenu potrzebny przy fermentacji (nieładnie pachnie!). Nadaje się do użycia przez okres do 2 miesięcy.

Napary: rośliny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem naokoło 30 minut. Oczywiście przed użyciem należy wystudzić.
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Monika..
nie krępuj się..
zaciągaj do woli ;)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Dzięki ;:180 ;:180
Takich jeszcze nie robiłam. Dodałam do ulubionych, będę próbować, przynajmniej niektóre.
Ciekawe, czy też są smrodliwe.
A powiem, że lubię polać gnojówką zwłaszcza jak szykują się jakieś imprezy miejskie i jest zagrożenie wandalami. Ten aromat omijają szerokim łukiem ;:224 :;230 ;:224
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

hahaha
ooo czyli gnojówka nie tylko na porost ale i ma właściwości SECURYTI :;230 :;230 :;230
Ja się tylko boję o wypowiedzi mojego synka który jak mu coś brzydko pachnie to jest ta szczery w swoich wypowiedziach :;230
No pół ogródków działkowych będzie się niosło "mamo to śmierdzi" ;:223
Choć bardziej się obaiam swojego żołądka - bo mam wrażliwy :;230
w OP1 trzeba zainwestować będzie ;:223
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Dasz radę, swojski smrodek jeszcze nikogo nie otruł :wink:
A o tej ochronie przed wandalami to mówię poważnie ;:108 , mogły by być tabliczki jak w sklepach: obiekt chroniony gnojówką :;230 Taki przeciętny wandalik w firmowych bucikach nie wlezie, żeby nie wiem co. Obciachowo by potem "podjeżdżał" i na pewno laski by nie wyrwał ;:183
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

no to pytanie takie poważne ;)

A jak się zrobi taką podlewke roślinkom - to potem jedzie od człowieka tymi zapachami?
Bo ja muszę do domu wrócić i po drodze ludzi nie wystraszyć swoim Chanel 5 :;230
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Ludzi? Wszystkie muchy Twoje :;230 :;230 :;230 Najktótszą drogę do domu i prosto pod prysznic :lol:
Niestety jak się ochlapiesz (a zrobisz to na 100-wę) to śmierdzi. Ja zawszę poleję sobie po nogach ale trochę obmyję na działce, resztę w domu i nie ma tragedii. To przy podlewaniu. A co do oprysku to najlepiej z wiatrem... :lol:
A zapach przypomina zaśmierdziałą wodę w niedrożnych rowach melioracyjnych, tylko trochę intensywniejszy. :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

hahaha
nooo poczułam normalnie zapach zepsutego jajka ;:224
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Nie jest tak źle :D do wszystkiego da się przyzwyczaić , ja jak zrobiłam mieszankę: nawóz koński,pokrzywa, mniszek i skrzyp to po kilku tygodniach jak otwierało się beczkę to dopiero był szok ;:224 ale potem już sama nie wiem czy mniej "capiło" czy się przyzwyczaiłam :D . ale na nas ten zapach nie przechodzi :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Strasznie się cieszę widząc takie ekologiczne środki ochrony roślin, mam nadzieję że sąsiedzi nie będą krzywić nosków;) Jestem w podobnej sytuacji co Rusałka, jest połowa stycznia a ja już myślę o sadzeniu, bo jestem na ogródkowym haju. Dziś przycięłam maliny i wyplewiłam rabatę na froncie, przy czym znalazłam masę kwiatów, nie wiem co to ale chyba szafirki i żonkile... Mieszkam na samym wschodnim wybrzeżu Anglii, podobno tutaj sezon zaczyna się 14-10 dni wcześniej niż w reszcie kraju. Po przeczytaniu całego wątku Rusałki zdecydowałam że w tym roku pomidory i papryka będzie z sadzonek ze sklepu, nie ma co się porywać z widłami na słońce. Ale mam już inspekt i chciałabym się dowiedzieć co i kiedy mogę w nim siać. Chcę posiać podstawowe warzywka, ale chyba nie wszystko musi być najpierw w inspekcie?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Kasiu
Nasionka jak już kiedyś pisał chyba tutaj nawet Tadeusz zacząć można wysiewać od połowy lutego
Dziś nawet też poruszałam ten "problem z Zielona Ania i np taka marchewkę można wysiewać od marca do czerwca w odstępach... :)
Rzodkiewka od lutego a ogórki chyba po 20 maja jak już cieplej będzie..
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Właśnie znalazłam wskazówkę że pod koniec stycznia można zacząć przygotowywać ziemniaki na wczesne sadzonki, wystawiając je na światło aby wypuściły pędy. Będzie dużo eksperymentów w ogrodzie, oj będzie. Teraz właśnie czytam wątek o tym jakie warzywa z jakimi się lubią, bo mój ogród ma być maksymalnie organiczny;) To forum wciąga :twisted:
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

to jak znajdziesz ciekawe informacje to wklejaj :):)

A to forum uzależnia -ja spać nie mogę prze nie ;:224
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Swietna sciagawka Rusalko ;:196
Na ten zapaszek troszke pomagaja krople walerianowe, wyprobowane w zeszlym roku i bylo troche lepiej.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KasiaPuk pisze:Właśnie znalazłam wskazówkę że pod koniec stycznia można zacząć przygotowywać ziemniaki na wczesne sadzonki, wystawiając je na światło aby wypuściły pędy. :twisted:

Coś mi się tu nie podoba, ziemniaki przechowuje się tylko w ciemnych pomieszczeniach, na widok światła zielenieją wydzielając niebezpieczne toksyny, groźne w spożyciu. Przechowywane w chłodnych pomieszczeniach zimą, przenosi się wiosną , naokoło miesiąc przed sadzeniem do cieplejszego miejsca- nadal ciemnego by w wyższych temperaturach wypuściły kiełki. Najlepiej by w czasie sadzenie te "kły" nie były większe niż centymetr, wyższe łatwo odpadają podczas dotykania w sadzeniu bulw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”