Ochrona winorośli przed deszczem i gradem
Ochrona winorośli przed deszczem i gradem
Jestem początkującym wielbicielem uprawy winorośli deserowych, ponieważ w roku 2010 deszcze i grad trochę zniszczyły moją winniczkę,
mam pytanie do użytkowników forum, czy można przy zapowiadanych prognozach o obfitych opadach deszczu, burz, gradu, zabezpieczyć
winorośla okrywając je folią, którą po przejściu opadów ściągamy.
Czy ktoś z forumowiczów praktykował takie zabezpieczenie i jakie były efekty?
Proszę o przekazanie swoich spostrzeżeń i uwag dotyczących zabezpieczenia kilku rzędów winorośli.
Zdzisławek z okolic Krakowa
mam pytanie do użytkowników forum, czy można przy zapowiadanych prognozach o obfitych opadach deszczu, burz, gradu, zabezpieczyć
winorośla okrywając je folią, którą po przejściu opadów ściągamy.
Czy ktoś z forumowiczów praktykował takie zabezpieczenie i jakie były efekty?
Proszę o przekazanie swoich spostrzeżeń i uwag dotyczących zabezpieczenia kilku rzędów winorośli.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ochrona winorośli przed deszczem i gradem
Nie było ostatnio okazji, ale w razie czego(gradu) mam przygotowaną agrowłókninę- myślę: już co będzie, na pewno mniej obłamie niż grad.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
o żadnych osłonach nie ma mowy jak przychodzi wiatr,
wszystko uszarga, wydrze i rozwiąże każdy supełek.
kiedy w grudniu walczyłam niczym samotny żeglarz z płachtą osłaniającą drewno,
pomyślałam sobie co też będzie z moimi winoroślami latem ( na razie raczkującymi),
ano będzie selekcja naturalna i tyle
wszystko uszarga, wydrze i rozwiąże każdy supełek.
kiedy w grudniu walczyłam niczym samotny żeglarz z płachtą osłaniającą drewno,
pomyślałam sobie co też będzie z moimi winoroślami latem ( na razie raczkującymi),
ano będzie selekcja naturalna i tyle
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
W winnicach zakładają siatki przeciw ptakom.Takie siatki są w pasach, o różnej wielkości oczek.Myślę, że taka siatka skutecznie zminimalizuje siłę uderzenia kul gradowych.Są w Polsce rejony gdzie coraz częściej słyszy się o częstym zagrożeniu gradem.Ja jak na razie nie miałam potrzeby tego stosować.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
tak, widziałam takie siatki wzdłuż, one mają sens jak najbardziej,
coś takiego jest nawet konieczne w przypadku wyjadaczy
w moim rejonie jest zatrzęsienie sójek
coś takiego jest nawet konieczne w przypadku wyjadaczy
w moim rejonie jest zatrzęsienie sójek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
Prawdopodobnie gromada ptaków potrafi w 0,5 godz. obeżreć dużą winnicę, do zera.
Mam pytanie do "Suzanny", która 06. września 2010 roku w swoim poście pisze "Do przykrywania już się przyzwyczaiłam",
prawdopodobnie pisze o przykrywaniu folią, prosiłbym o poinformowanie czy taka forma zabezpieczenia winorośli przyniosła oczekiwane pozytywne skutki czy była to totalna klęska.
prawdopodobnie pisze o przykrywaniu folią, prosiłbym o poinformowanie czy taka forma zabezpieczenia winorośli przyniosła oczekiwane pozytywne skutki czy była to totalna klęska.
-
Przykrywam winorośle na zimę gliną
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
nigdy nie okrywałam folią ani nie zabezpieczałam od gradu folią bo u mnie 1 raz był grad ale niegrożny.
Zabezpieczałam od przymrozków majowych agrotkaniną w formie namiotu zawieszoną na dolnym drucie konstrukcji.
Pod takim namiotem stawiałam co 2m świeczki w aluminiowych opakowaniach jak do zapachowych światełek. One mają określony czas świecenia więc wybierałam takie na 3 godz lub trochę więcej i zapalałam w momencie jak zaczynała temperatura spadać poniżej 0*C
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
nigdy nie okrywałam folią ani nie zabezpieczałam od gradu folią bo u mnie 1 raz był grad ale niegrożny.
Zabezpieczałam od przymrozków majowych agrotkaniną w formie namiotu zawieszoną na dolnym drucie konstrukcji.
Pod takim namiotem stawiałam co 2m świeczki w aluminiowych opakowaniach jak do zapachowych światełek. One mają określony czas świecenia więc wybierałam takie na 3 godz lub trochę więcej i zapalałam w momencie jak zaczynała temperatura spadać poniżej 0*C
"Suzana" dziękuję za odpowiedz i podpowiedz o okrywaniu wiosennym przed przymrozkami
Pozdrowienia - Zdzisławek
Pozdrowienia - Zdzisławek