Liwistona okrągłolistna (Livistona rotundifolia) problemy
Będę podlewać wg Twoich rad Co do temperatury, w tym okresie (zima) w domu mam raczej zimno, jak dla mnie, bardzo zimno i w tej kwestii nic nie mogę zrobić. Nie mam centralnego ogrzewania tylko gazowe. Mam między 18 a 20 stopni, częściej bliżej 18. W lecie sytuacja zmienia się diametralnie i jest bardzo gorąco Nie mam w domu żadnego nawilżacza, choć zastanawiam się nad jakimś głównie ze względu na problemy z gardłem :/ Nie wiedziałam, że palmę trzeba codziennie spryskiwać Cóż, postaram się. Czy warto uciąć brzydkie, przesuszone liście??
Za jakiś czas zrobię nowe zdjęcia, mam nadzieję, że wygląd palmy poprawi się
Jakie inne kwiaty wymagają zraszania ??
Za jakiś czas zrobię nowe zdjęcia, mam nadzieję, że wygląd palmy poprawi się
Jakie inne kwiaty wymagają zraszania ??
Więc warunki do odpoczynku powiedzmy że na pół dobre.Madziejka pisze:Będę podlewać wg Twoich rad Co do temperatury, w tym okresie (zima) w domu mam raczej zimno, jak dla mnie, bardzo zimno i w tej kwestii nic nie mogę zrobić. Nie mam centralnego ogrzewania tylko gazowe. Mam między 18 a 20 stopni, częściej bliżej 18.
Możesz koło palmy postawić z dwa wazony np. szklane wypełnione wodą by sobie parowała a na podstawek nasypać keramzytu, co do spryskiwania jeśli masz temp. 18 stopni myślę że wystarczy co trzeci dzień ją spryskać jeśli będziesz miała ustawione jakieś wazony czy wiadereczka z woda koło doniczki.W lecie sytuacja zmienia się diametralnie i jest bardzo gorąco Nie mam w domu żadnego nawilżacza, choć zastanawiam się nad jakimś głównie ze względu na problemy z gardłem :/ Nie wiedziałam, że palmę trzeba codziennie spryskiwać Cóż, postaram się.
Ja takich nie widzę? gdzie są na palmie?Czy warto uciąć brzydkie, przesuszone liście??
Czekam z niecierpliwością.Za jakiś czas zrobię nowe zdjęcia, mam nadzieję, że wygląd palmy poprawi się
Np. draceny, diffenbachie, bananowce, paprocie, hoje, bluszcze, filodendrony ale to wszystko zależne jest od ogrzewania, temp. panującej w pokoju z roślinami oraz wilgotności powietrza zapewnionej w inny sposób.Jakie inne kwiaty wymagają zraszania ??
Zdjęcia i pytanie mogą być w tym temacie choć mamy tu też taki gdzie można zadawać pytania związane z palmami. Co do Twojej palmy to areca, ma nieprawidłową doniczkę, za mokro i objawy zasolenia ziemi - tutaj poczytaj.
- EwaMałgorzata
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 gru 2007, o 20:20
Nie potrafię tak odpowiedzieć musiałbym widzieć palmę i wiedzieć kiedy i czy w ogóle była przesadzana wtedy mogę stwierdzić czy należy ją przesadzić.EwaMałgorzata pisze:Witam serdecznie i od razu proszę o radę.
Ja także posiadam taką samą palmę jak Madziejka, ale niestety w dużo gorszym stanie. Rośnie ona w donicy o średnicy 22,5 cm. Czy mam kupić jej jeszcze szerszą doniczkę?
- EwaMałgorzata
- 0p - Nowonarodzony
Czy ta czarna doniczka zaznaczona na fotce strzałką jest typowa dla palm? Jeżeli nie należało by palmę przesadzić w doniczkę palmową taką jak pokazałem na ostatnich dwóch zdjęciach(zwężającą się ku dołowi o średnicy 30 cm - to starsza i zaniedbana palma), na dno doniczki keramzyt lub żwir dla lepszego drenażu, te uschnięte końcówki liści poprzycinaj tak jak zaznaczyłem zostawiając 3 mm suchej tkanki przy żywej na liściach. Te pousychane pozostałości po liściach również trzeba usunąć pionowym cięciem od góry i od wewnątrz przy kłodzinie w dół. Odstaw ją od kaloryfera jeżeli stoi gdzieś w pobliżu niego, na podstawek nasyp keramzytu w celu zwiększenia wilgotności palmie, jeżeli w pokoju gdzie jest palma jest powyżej 22 stopni ciepła codziennie rano należy ją zraszać, podlewanie raz na tydzień jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi na głębokość ok 4-5 cm (metoda sprawdzania palcem). Dla wzmocnienia rośliny możesz jej w bryłę korzeniową włożyć nakłute jajko kurze poczytaj i zobacz to tutaj i tutaj
Jeżeli są jakieś niejasności zapraszam na skype.
- EwaMałgorzata
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za info. Jutro pędzę po doniczki i ziemię. Korzystając z okazji spytam o coś jeszcze. Mam też inną palmę.
Jest to młoda roślina wyhodowana przeze mnie z nasionka. Wiem, że ma złą doniczkę i w związku z tym chciałam zapytać jaką średnicę doniczki powinna mieć. Ta, w której rośnie teraz ma 12 cm.
Jest to młoda roślina wyhodowana przeze mnie z nasionka. Wiem, że ma złą doniczkę i w związku z tym chciałam zapytać jaką średnicę doniczki powinna mieć. Ta, w której rośnie teraz ma 12 cm.
EwaMałgorzata pisze:Dziękuję za info. Jutro pędzę po doniczki i ziemię. Korzystając z okazji spytam o coś jeszcze. Mam też inną palmę.
Wygląda na sadzonkę phoenix canariensis ale na 100% potwierdzę jak wybije pierwszy liść właściwy możesz ją przesadzić w doniczkę o średnicy 14 - 15 cm z uwagi na to iż to sadzonka i jeszcze nie ukształtowała dobrze systemu korzeniowego i głównego korzenia palowego(prawidłowa doniczka będzie odpowiednio wyższa przy średnicy 14 -15 cm.)
- EwaMałgorzata
- 0p - Nowonarodzony