Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przez dwa dni u mnie "szlał "wiatr.Dzisiaj okazało sie,że mam duże liście datur" w strzępach",mimo,że stoją w miejscu osłoniętym i że mają starsze liście żółte lub prawie żółte.Nie mają za mokro nie mają za sucho,czyżby jakiś błąd w sztuce uprawiania czy może jakieś nowe nie wiadomo co?
Eraźmie liczę,że rozszyfrujesz,co to jest i podzielisz się odkryciem?
Eraźmie liczę,że rozszyfrujesz,co to jest i podzielisz się odkryciem?

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Wniosek roślina ma kłopoty z dostarczeniem wody do górnych partii rośliny. Coś albo zatyka przewody albo kłopoty z korzeniami.
Ja na wszelki wypadek kupiłabym nieco większą doniczkę i przy tej okazji pooglądałabym korzenie.
Czy na spodzie nie jest za sucho, za mokro czy ich coś nie gryzie. A może tej ziemi już tam prawie nie ma?
Ja na wszelki wypadek kupiłabym nieco większą doniczkę i przy tej okazji pooglądałabym korzenie.
Czy na spodzie nie jest za sucho, za mokro czy ich coś nie gryzie. A może tej ziemi już tam prawie nie ma?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Donica jest co najmniej 20 litrowa. Gdy podleję ją 3 litrami to zaraz jest woda w podstawce. Wodę tą wylewam. Dlatego podewam ją teraz raz dziennie 3 litrami. Ziemia jest cały czas mokra.Basia pisze:...Czy na spodzie nie jest za sucho, za mokro czy ich coś nie gryzie. A może tej ziemi już tam prawie nie ma?

Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Jeśli po podlaniu woda jest zaraz na podstawce to znaczy, że bryła jest przerośnięta. Ale ja tylko gdybam lepiej zaglądnij. To jest potężna roślina w naturze miałaby system korzeniowy równy w obwodzie obwodowi korony więc 20 litrów to dla niej nie jest za wiele.
Jest jeszcze jeden problem - system korzeniowy najsilniej rozrasta się tuż przy doniczce bo tam jest zawsze najwięcej wilgoci i bywa tak że środek bryły jest przerośnięty tylko w niewielkim stopniu, ale jest podatny na zalanie.
Jest jeszcze jeden problem - system korzeniowy najsilniej rozrasta się tuż przy doniczce bo tam jest zawsze najwięcej wilgoci i bywa tak że środek bryły jest przerośnięty tylko w niewielkim stopniu, ale jest podatny na zalanie.
I tu tkwi prawdopodobnie problem.Trzy litry wody na dobę to zdecydowanie za mało na tak wyrośniętą roślinę.Ja zazwyczaj podlewam ok.10 l na dobę ,a w dni słoneczne nawet 20 l.Erazm pisze: Donica jest co najmniej 20 litrowa. Gdy podleję ją 3 litrami to zaraz jest woda w podstawce. Wodę tą wylewam. Dlatego podewam ją teraz raz dziennie 3 litrami. Ziemia jest cały czas mokra.
Nawadniaj ją małymi dawkami i często ,bo niewykluczone,że bryła korzeniowa uległa przesuszeniu.
Sugerowałem przędziorka ,bo u mnie był .Datura straciła prawie wszystkie liście (oprócz kwiatów).
Obecnie ma już całkiem niezłe ulistnienie i ma się dobrze.

Dorka pisze:Mam juz 3 lata inna odmiane datury , jest wysoka 1.5 m - ma duze rozowe kwiaty . Czylalam rozne informacje na temat datur ale nie znalazlam zadnej zmianki o odmianie - Datura - BALLERINA PURPLE ( pelna )
poszukaj Datura metel 'Ballerina Purple', purple - to kolor filoetowy lub jasno fioletowy a nie rozowy
ekspozycja, w pelnym sloncu w godzinach 8 rano- 12 w poludnie, pozniej cieniowanie
w lecie mozna posadzic w gruncie w dole wyscielanym podziurawiona folia, z przepuszczalnym i lekkim podlozem, nawozenie plaska lyzeczka od herbaty na 20 l wody przy kazdym podlewaniu, nawoz 10-10-5, w momencie jak kwiaty beda otwarte w 60% mozesz zmienic na nawoz 10-60-10 w takich samych proporcjach jak poprzednio
Na jesien mozesz obciac korone drzewka i ukorzenic odciete galazki, a bryle korzeniowa przyciac tak aby miescila sie w donice i zimowac w mieszkaniu lub w miare cieplym garazu. Po przycieciu korzeni przerwij podlewanie na 10 dni i umiesc rosline w prawie suchym podlozu. Jezeli pomieszczenie do zimowania nie ma wyzszej temperatury niz 15C to powinnas podsuszyc podloze inaczej zaczna gnic korzenie od nadmiaru wilgoci