Kalendarz biodynamiczny
Re: Kalendarz biodynamiczny
Dziękuję smoniko za podpowiedzi kalendarzowe,skorzystam na pewno,czasami korzystałam ale jakoś tak nie zawsze-teraz jest ściąga do której można zajrzeć.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z przyjemnością służę Oby tylko te kalendarzowe terminy pomogły nam w plonach
Pozdrawiam, Monika
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
monia...
jak posadzę w tych dobrych dniach i nic nie wzejdzie..
będę motyką w księżyc rzucać :)
Tyle ze ja spisze to jakoś i zrobię to graficznie...
Bardziej to przemawia do mnie bo ciągle nie rozróżniam tych opisów czego dotyczą
Bardziej to przemawia do mnie bo ciągle nie rozróżniam tych opisów czego dotyczą
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- smonika
- 500p
Oj, graficznie to dużo roboty. A jak ma wzejść to i tak wzejdzie Tylko jak trafisz w te dobre dni to będzie lepsze i dorodniejsze Zostaw więc księżyc w spokoju, bo i tak przeszedł swoje - był kradziony, duszony w śmietanie - więc po co go jeszcze traktować motykąRusalka pisze:monia...
Pozdrawiam, Monika
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj tam, oj tam księżyca nie ma co się czepiać, zawsze można obwinić kalendarz :P ważne, że nie siebieRusalka pisze:jak posadzę w tych dobrych dniach i nic nie wzejdzie... będę motyką w księżyc rzucać :)
W tym roku zaopatrzyłam się w trzy kalendarze: z wyd. "Działkowiec", Witolda Czuksanowa i Marii Thun - ten ostatni dziś dopiero dostałam. Z dwoma pierwszymi jeszcze byłam szczęśliwa, bo jeśli nawet nie są identyczne, to jakoś udawało mi się znaleźć takie dni, które pokrywały się jako korzystne dla poszczególnych roślin. A teraz patrzę w kalendarz M. Thun i żywioły jakby nie te i części roślin nie te
Begonie posiałam 25 stycznia: w kalendarzu Działkowca to żywioł powietrza i kwiatek, według W. Czuksanowa też kwiatek, ale według M. Thun to żywioł ziemi i korzeń. A jak pomidorki wymyśliłam sobie wysiać 16 marca, to wg. Działkowca i W. Czuksanowa dzień owocowy, ale u M. Thun liściowy. Dobrze, że we wszystkich kalendarzach to czas sadzenia.
I po co mi było zamawiać ten trzeci kalendarz?
Jako początkująca ogrodniczka spróbuję przezornie postępować zgodnie z zasadą: temu świeczkę, tamtemu ogarek, a jeszcze innemu... może ?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
Kupił bym jeszcze jeden.... i jeszcze...
- smonika
- 500p
Damorka, zabiłaś ćwieka
Jednak zostanę przy jednym, chociaż powiem Ci, że ten kalendarz Marii Thun to ponoć jest najlepszy. Ale może siew według broszurkowego Działkowca też coś pomoże...
Musiałaś zamawiać aż trzy? Dwa by nie wystarczyły?
PS. A tu jest link do kalendarza na luty, wzorują się też na działkowcu : http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... &Itemid=53
Pozdrawiam, Monika
- Damroka
- 100p
Prawda?smonika pisze:Musiałaś zamawiać aż trzy? Dwa by nie wystarczyły?
Mirku ale teraz nawet gdy wsadzę jakąś roślinkę "zielonym do dołu", to zawsze znajdę kalendarz, na który będę mogła zrzucić winę za swoje niepowodzenia I od razu poczuję się lepiej :P bo przecież to nie ja jestem taką ogrodniczką, jak z koziej... trąba, tylko kalendarz był nieodpowiedni
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
No właśnie dlatego tak radziłem...
Wiecie co... robię co tam trzeba w kolejności co najpilniejsze, kiedy pogoda pozwala, jak mam czas i mi się chce...
Rośnie.
Wiecie co... robię co tam trzeba w kolejności co najpilniejsze, kiedy pogoda pozwala, jak mam czas i mi się chce...
Rośnie.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
pierwszy raz będę korzystać w tym roku z pomocy kalendarza przy pracach na działeczce, ciekawa jestem z jakim skutkiem...
Smonika zdaje się na Ciebie!
Smonika zdaje się na Ciebie!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Czy ten kalendarz biodynamiczny to taki sam jak tutaj? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=482
Edit:
Z grubsza porównując i ten, który daje SMonika, i ten z "krzekowa", i ten powyżej - różnią się, czasem pokrywają, czasem stoją w opozycji ;)
Grunt, to trzymać się swojego kalendarza, jeśli się sprawdza
Edit:
Z grubsza porównując i ten, który daje SMonika, i ten z "krzekowa", i ten powyżej - różnią się, czasem pokrywają, czasem stoją w opozycji ;)
Grunt, to trzymać się swojego kalendarza, jeśli się sprawdza
- Damroka
- 100p
Esmeraldo - ten kalendarz z Twojego linku to pewnie "Ekologiczny poradnik księżycowy" Zbigniewa Przybylaka. Poznaję symbole miałam taki w ubiegłym roku. Bardzo czytelny, a tak wiele zawiera informacji.
No nie byłabym sobą - skorzystam ze skanów wstawionych przez Halinkę i porównam z moimi kalendarzami
i wychodzi na to, że Mirek miał rację: czwarty kalendarz...
No nie byłabym sobą - skorzystam ze skanów wstawionych przez Halinkę i porównam z moimi kalendarzami
i wychodzi na to, że Mirek miał rację: czwarty kalendarz...
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2011, o 09:57
Też będę po raz pierwszy korzystac z takiego kalendarza biodynamicznego, chociaż nie wiem konkretnie z którego... Ale przecież nie powinno byc gorzej niż wtedy, gdy wszystko sadziłam lub siałam "na oko".