Trzykrotka - uprawa, pielęgnacja, prezentacje roślin
Pooglądałam dokładnie i stwierdzam, że nie. Spód ma czysto zielony. Zatem jest to inna odmiana a co za tym idzie chcę ją
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
A ja mam pytanie
Moja koleżanka ma trzykrotkę o pięknych mocno bordowych liściach. Wzięłam sobie kawałek kwiatka od niej pięknie się rozwija tylko dlaczego mój kwiat ma barwę zieloną a jej bordową. U mnie został tego koloru tylko listek wzięty od koleżanki. A może to zależy od ziemi ??Proszę o odpowiedz. Dzięki i pozdrawiam Magda
To zależy od nasłonecznienia ta trzykrotka z uwagi na brak słońca zwiększa produktywność chlorofilu przez to staje sie zielona, podobie zachowują sie koleusy o bordowej barwie - rośliny te wybarwiają się na czerwono lub bordowo w przypadku gdy mają za dużo światła słonecznego a zmiana barwy to reakcja ochronna rośliny.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roślinki zaczynają wegetację.
Mam jeszcze setkretazeę purpurową ale obecnie jest mało purpurowa. Zzieleniała i powyciągała się. Ale jak odżyje to ją wkleję No i maleńkie reo. No i jeszcze dwie szczepeczki, wydaje mi się, że jeszcze inne ale to czas pokaże jak urosną.
Te na 5 i 6 zdjęciu zdają sie być takie same ale zauważam inny pokrój. Zobaczymy jak urosną. A że warunki mają takie same to będzie wiadomo Jest jeszcze ogrodowa silwestre ale na zimę zamarła. Jednak wrzucałam do doniczki wszystkie nasionka i widzę, że dwa kiełkują.
Ach! No i jeszcze zebrina
Mam jeszcze setkretazeę purpurową ale obecnie jest mało purpurowa. Zzieleniała i powyciągała się. Ale jak odżyje to ją wkleję No i maleńkie reo. No i jeszcze dwie szczepeczki, wydaje mi się, że jeszcze inne ale to czas pokaże jak urosną.
Te na 5 i 6 zdjęciu zdają sie być takie same ale zauważam inny pokrój. Zobaczymy jak urosną. A że warunki mają takie same to będzie wiadomo Jest jeszcze ogrodowa silwestre ale na zimę zamarła. Jednak wrzucałam do doniczki wszystkie nasionka i widzę, że dwa kiełkują.
Ach! No i jeszcze zebrina
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na usprawiedliwienie powiem, że zdjęcia takie marne bo z telefonu komórkowego.
secretazea purpurea
smużynka
zebrinka
zielona z białymi paseczkami: Callisia elegans
jasno zielona
zielono-fioletowa
reo meksykańskie marne bo po zimie
secretazea purpurea
smużynka
zebrinka
zielona z białymi paseczkami: Callisia elegans
jasno zielona
zielono-fioletowa
reo meksykańskie marne bo po zimie
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Szkoda, że foteczki takie marniutkie bo barw nie widać. Ale jak widzę kolekcja sie rozrasta
Coś mi się widzi, że jeszcze potrzebne dokładne opisy. Chyba wezmę linijkę i zacznę dokładnie mierzyć roślinki. By się zorientować czy to te same czy różne. Same kolorki i wzorki to nie wszystko.
Coś mi się widzi, że jeszcze potrzebne dokładne opisy. Chyba wezmę linijkę i zacznę dokładnie mierzyć roślinki. By się zorientować czy to te same czy różne. Same kolorki i wzorki to nie wszystko.