Jak walczyć z migreną? ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Re: Jak walczyć z migreną? ...

Post »

Grapesz, te sprawy zgryzowe wcale nie są taką banalną opowiastką bezradnych lekarzy.
Mój przypadek ortodontyczny ma związek ze zwyrodnieniem stawu skroniowo-żuchwowego i uciskiem wyrostka żuchwy na tętnicę szyjną i jakiś nerw skroniowy. Takie nerwy nie funkcjonują prawidłowo , skutkiem czego jest brak równowagi organizmu, w tym również w systemie nerwowym, czy hormonalnym- tutaj pomóc też może masaż. W każdym razie, trzeba sobie jakoś radzić, bo do menopauzy jeszcze czas. Niestety często nie ma, że boli, trzeba być, trzeba działać - wtedy tylko prochy i to od razu po pierwszym słabympoczuciu.
grapesz
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 4 mar 2010, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja pisząc o tym, że lekarz wskazując istniejącą chorobę jako czynnik sprawczy migreny nie miałam na myśli, że te sprawy zgryzowe są banalne. Migrena jest chorobą naczyniową. Naczynka kurczą się i w momencie kiedy sie nagle rozszerzają, pękają i te pękniente naczynka tak bolę. Dlaczego się kurczą w tym miejscu, że odczówamy to jako ból głowy? Ja nie wiem, ale skoro nie ma na to skutecznego leku, to znaczy, że naukowcy wciąż to badają i poszukują skutecznego środka. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo znana austriacka zielarka Maria Treben na migrenę poleca herbatkę z krwawnika .W swej książce " Apteka Pana Boga " pisze że regularne picie tej herbatki może doprowadzić do całkowitego ustąpienia migreny . Ja osobiście polecam picie herbatki ziołowej z pokrzywy , odkąd zaczęłam ją pić bóle ustąpiły .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Też miałam okropne migreny i odkąd zaczęłam zażywac tabletki przeciw wysokiemu cieśnieniu już od 2 lat nie wiem co to ból głowy.A lekarze też nie mogli zlokalizowac od czego mam napady.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Nolina

cos ztym jest, moja sąsiadka jak tylko zaczyna jej się ból głowy łyka tabletki na nadciśnienie ( nie polecam bo nie swoje a męża) łyka i po 2 godzinach ból przestaje.
Poszła w końcu do lekarza i okazało sie,że ból migrenowy wywoływał u niej nagły krótki skok ciśnienia.Dostała swoją "tableteczkę" którą łyka raz na dzień i od roku nie ma migren.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Coś w tym jest. Ja od razu mam migrenę, gdy się porządnie wkurzę i aż czuję jak mi rośnie ciśnienie w głowie... Czasem chwila złości jest bardzo krótka, a migrena już niestety nie :? Dzień przeważnie zmarnowany.
Dagmara wspomniała o piciu herbatki z pokrzywy - ja przez jakiś czas piłam, ale nie zauważyłam, żeby pomogło... No chyba, że można to stwierdzić dopiero po kilku miesiącach - jak to bywa w przypadku ziół, bo tyle to na pewno jej nie piłam.
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

Ja też miałam silne bóle migrenowe, masę urlopu straconego w pracy nikt tego nie rozumie.Mówią ta to pewnie znowu kombinuje,kto tego nie miał,nie zrozumie.Pomógł mi mój ginekolog i od roku nie mam migren,ani małych bóli głowy.
x-T-s
---

Post »

spadek hormonów? przed miesiączką kiedy nagle spada poziom hormonów można dostać migreny i najczęściej tak jest - niestety.
grapesz
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja byłam zawsze niskociśnieniowcem i miałam migreny. To nie wysokie ciśnienie jest sprawcą, a hormony jak pisze Tess.
x-T-s
---

Post »

Grapesz i tu się nie zgodzę, ja też jestem niskociśnieniowcem....normalne dla mnie ciśnienie to 90-100/70-80 a migreny miałam.

jednorazowy skok ciśnienia -migrena
a dodatkowo spadek hormonów - często przeddzień miesiączki - migrena

obydwie wyeliminowane, czasami mam ból głowy ale daję sobie z nim radę...
nie jem orzechów włoskich, żółtego sera i nie pijam pod żadnym pozorem czerwonego wina.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Na moje migreny pomaga mi Solpadeine musująca,dwie tabletki na szklankę. Również wypicie kubeczka półpłynnego kisielu,nie wiem jakim sposobem,ale pomaga. Czytałam,lecz sama jeszcze nie próbowałam, że dobrym lekiem są świeże liście maruny. W formie naparu chyba, albo zjedzone,nie pamiętam :oops:
Do produktów migrenogennych zaliczyłam już chipsy,fistaszki,tanie byle jakie czekolady,zdenerwowanie i oczywiście czerwone wino oraz piwo.
Pozdrawiam - BabajAGA
grapesz
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Migrena trochę mniej dokucza, kiedy nie doprowadzamy żołądka do głodówki. Dlatego po zjedzeniu kisielku pomaga.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No nie wiem.
Od wczoraj mnie męczy... kisielku nie próbowałem... błeeeeeeee...
Tyle że kumpel twierdzi, że migrenę no mają hmm....wyższe sfery... nas to zwyczajnie łeb nap..... :lol:
Sam nie wiem, co myśleć.
Ale ogólnie do d....
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mirek a może ten ból jest bólem od żołądka>?Często bywa tak ,ze zjemy coś,nie boli żołądek tylko glowa.Spróbuj łyknąć nalewkę miętową w kroplach lub jak to nie pomoże coca colę.Tez miewamy migreny i jest to u nas rodzinne,ale czasem kuracja kroplami miętowymi i cola pomaga.To najprostszy sposób.Moja corka przy bardzo silnych migrenach dostaje ketonal w zastrzyku,bo nic innego już nie pomaga :?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zeżarłem ketonal... i lepiej. Tyle że jak zawsze po tym taki przymulony jestem, że dzieciak z piątej klasy by mi wtłukł, a ja nie miałbym sił się bronić :lol:
Teraz już rzadziej miewam... przyjdzie czas że wcale :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”