Konwalia majowa (Convallaria majalis )
Re: Konwalia
A ja mam pytanie kiedy mozna przesadzać konwalie?Moje rosną w mało odpowiednim miejscu i rzeczywiście b.się rozmnażaja zabierajac miejsca innym roslinom.Tylko gdy kwitna,to raczej przesadzanie nie jest wskazane,a gdy przekwitną to z kolei znikają,stąd moje pytanie.Szukałam w internecie,ale znalazłam sprzeczne informacje,że w sierpniu najlepiej,a w innych że w kwietniu?!
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możecie mi powiedzieć jakie jest najlepsze miejsce dla konwalii? Mam dwa ogródki, z przodu- na północny wschód i z tyłu-południowo-zachodni kierunek. Jakie miejsce lepsze dla konwalii?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Konwalie będą rosły wszędzie ale najlepiej w półcieniu.
No świetnie, obiecałam teściowej, że zajmę się jej wprowadzeniem konwalii do jej ogrodu, a obciachu w tym przypadku być nie może.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam 
Czy ma może ktoś jakiś sprawdzony sposób na bujne kwitnienie konwalii?
(przez lata zarosły u mnie spory kawał ogródka - ale kwitną dość słabo)
Jakie są najlepsze warunki w których kwitną bujnie? Dodam że moje rosną w większym lub mniejszym cieniu, w gliniastej glebie (o odczynie pH około 6).

Czy ma może ktoś jakiś sprawdzony sposób na bujne kwitnienie konwalii?
(przez lata zarosły u mnie spory kawał ogródka - ale kwitną dość słabo)
Jakie są najlepsze warunki w których kwitną bujnie? Dodam że moje rosną w większym lub mniejszym cieniu, w gliniastej glebie (o odczynie pH około 6).
Przy przesadzaniu zwróć uwagę na kłącza, te które mają grube i tępo zakończone czubki będą kwitły, a te cienkie i szpiczaste wydadzą tylko liście, taką selekcję robiłem gdy wybierałem kłącza do pędzenia.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Jaki może być powód, że nie chcą rosnąć, ani się rozrastać. Dwa lata temu sadziłam kilka sztuk, w zeszłym roku miałam 1 szt.. Pozostałe wyginęły.
pozdrawiam Joasia
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś z Was ma w ogrodzie różowe konwalie? Jak szybko one rośną?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Gosiu - ja nie mam ale mają inni :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1545340
Wiem że Gorzata76 też ją ma.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1545340
Wiem że Gorzata76 też ją ma.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Z doświadczenia wiem , że konwalie nie lubią jednego : intensywnej opieki
Wystarczy pozwolić im spokojnie rosnąć i oczywiście ich nie oszczędzać do wazonu
Konwalia lubi ogławianie i pobudza ją to do intensywnego kwitnienia 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Ja mam właśnie różową, jedyna jaka ocalała.

W takim razie może trochę jestem winna, bo wygrodziłam niewielkie poletko dla konwalii, a ponieważ nie rozrastały się to obok starałam się uzupełniać jednorocznymi, żeby nie było pusto, W tym roku zostawię puste miejsce i zapewnię spokój. DziękujęZ doświadczenia wiem , że konwalie nie lubią jednego : intensywnej opieki Wystarczy pozwolić im spokojnie rosnąć

pozdrawiam Joasia
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Comcia, dzięki za pokazanie różowej konwalii.
Przyznam, że nigdy takiej nie widziałam. Moje rosną w cieniu drzewa - kwitną długo i obficie z tym, że kwiatki są drobne. Jestem tu nowa i widzę, że dużo 'nowego' przede mną. 

witam, ja rowniez mam pytanie w zwiazku z konwalimai:)
chcialabym je posadzic w cienistym miejscu pod drzewem, moj maz jednak upiera sie by zasypac ta ziemie malymi ozdobnymi kawaleczkami drewna...czy moglabym te dwa pomysly polaczyc? posadzic konwalie i zasypac drewienkami? jezeli tak, to na jak gruba warstwe powinnam sobie pozwolic?
chcialabym je posadzic w cienistym miejscu pod drzewem, moj maz jednak upiera sie by zasypac ta ziemie malymi ozdobnymi kawaleczkami drewna...czy moglabym te dwa pomysly polaczyc? posadzic konwalie i zasypac drewienkami? jezeli tak, to na jak gruba warstwe powinnam sobie pozwolic?
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Aggie, myślę że bez problemu, moje konwalie sadziłam niedawno i właśnie wystawiają czubki liści, zasypane były ziemią torfową i na to kora, tak 5cm. ale nie wiem jakie zimy u Ciebie bo u mnie dość łagodne;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
mieszkam w anglii wiec tu zimy sa lagodniejsze niz w polsce, choc ostatnimi czasy mroz tez troche dal popalic moim roslinkom...przemarzla mi nawet kordylina
ale Dzięki za pomoc:) jak gleboko sadzilas konwalie? ziemia ktora na nie przeznaczam jest w dosc ciezkim stanie, jest ciezka, ubita i pela chwastow, oczywiscie zrobie z nimi co w mojej mocy, ale nie wiem jak gleboko powinnam je posadzic?