Jak walczyć z migreną? ...
Re: Jak walczyć z migreną? ...
Grapesz, te sprawy zgryzowe wcale nie są taką banalną opowiastką bezradnych lekarzy.
Mój przypadek ortodontyczny ma związek ze zwyrodnieniem stawu skroniowo-żuchwowego i uciskiem wyrostka żuchwy na tętnicę szyjną i jakiś nerw skroniowy. Takie nerwy nie funkcjonują prawidłowo , skutkiem czego jest brak równowagi organizmu, w tym również w systemie nerwowym, czy hormonalnym- tutaj pomóc też może masaż. W każdym razie, trzeba sobie jakoś radzić, bo do menopauzy jeszcze czas. Niestety często nie ma, że boli, trzeba być, trzeba działać - wtedy tylko prochy i to od razu po pierwszym słabympoczuciu.
Mój przypadek ortodontyczny ma związek ze zwyrodnieniem stawu skroniowo-żuchwowego i uciskiem wyrostka żuchwy na tętnicę szyjną i jakiś nerw skroniowy. Takie nerwy nie funkcjonują prawidłowo , skutkiem czego jest brak równowagi organizmu, w tym również w systemie nerwowym, czy hormonalnym- tutaj pomóc też może masaż. W każdym razie, trzeba sobie jakoś radzić, bo do menopauzy jeszcze czas. Niestety często nie ma, że boli, trzeba być, trzeba działać - wtedy tylko prochy i to od razu po pierwszym słabympoczuciu.
Ja pisząc o tym, że lekarz wskazując istniejącą chorobę jako czynnik sprawczy migreny nie miałam na myśli, że te sprawy zgryzowe są banalne. Migrena jest chorobą naczyniową. Naczynka kurczą się i w momencie kiedy sie nagle rozszerzają, pękają i te pękniente naczynka tak bolę. Dlaczego się kurczą w tym miejscu, że odczówamy to jako ból głowy? Ja nie wiem, ale skoro nie ma na to skutecznego leku, to znaczy, że naukowcy wciąż to badają i poszukują skutecznego środka. Pozdrawiam
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo znana austriacka zielarka Maria Treben na migrenę poleca herbatkę z krwawnika .W swej książce " Apteka Pana Boga " pisze że regularne picie tej herbatki może doprowadzić do całkowitego ustąpienia migreny . Ja osobiście polecam picie herbatki ziołowej z pokrzywy , odkąd zaczęłam ją pić bóle ustąpiły .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Też miałam okropne migreny i odkąd zaczęłam zażywac tabletki przeciw wysokiemu cieśnieniu już od 2 lat nie wiem co to ból głowy.A lekarze też nie mogli zlokalizowac od czego mam napady.
Nolina
cos ztym jest, moja sąsiadka jak tylko zaczyna jej się ból głowy łyka tabletki na nadciśnienie ( nie polecam bo nie swoje a męża) łyka i po 2 godzinach ból przestaje.
Poszła w końcu do lekarza i okazało sie,że ból migrenowy wywoływał u niej nagły krótki skok ciśnienia.Dostała swoją "tableteczkę" którą łyka raz na dzień i od roku nie ma migren.
cos ztym jest, moja sąsiadka jak tylko zaczyna jej się ból głowy łyka tabletki na nadciśnienie ( nie polecam bo nie swoje a męża) łyka i po 2 godzinach ból przestaje.
Poszła w końcu do lekarza i okazało sie,że ból migrenowy wywoływał u niej nagły krótki skok ciśnienia.Dostała swoją "tableteczkę" którą łyka raz na dzień i od roku nie ma migren.
Coś w tym jest. Ja od razu mam migrenę, gdy się porządnie wkurzę i aż czuję jak mi rośnie ciśnienie w głowie... Czasem chwila złości jest bardzo krótka, a migrena już niestety nie Dzień przeważnie zmarnowany.
Dagmara wspomniała o piciu herbatki z pokrzywy - ja przez jakiś czas piłam, ale nie zauważyłam, żeby pomogło... No chyba, że można to stwierdzić dopiero po kilku miesiącach - jak to bywa w przypadku ziół, bo tyle to na pewno jej nie piłam.
Dagmara wspomniała o piciu herbatki z pokrzywy - ja przez jakiś czas piłam, ale nie zauważyłam, żeby pomogło... No chyba, że można to stwierdzić dopiero po kilku miesiącach - jak to bywa w przypadku ziół, bo tyle to na pewno jej nie piłam.
Ja też miałam silne bóle migrenowe, masę urlopu straconego w pracy nikt tego nie rozumie.Mówią ta to pewnie znowu kombinuje,kto tego nie miał,nie zrozumie.Pomógł mi mój ginekolog i od roku nie mam migren,ani małych bóli głowy.
spadek hormonów? przed miesiączką kiedy nagle spada poziom hormonów można dostać migreny i najczęściej tak jest - niestety.
Ja byłam zawsze niskociśnieniowcem i miałam migreny. To nie wysokie ciśnienie jest sprawcą, a hormony jak pisze Tess.
Grapesz i tu się nie zgodzę, ja też jestem niskociśnieniowcem....normalne dla mnie ciśnienie to 90-100/70-80 a migreny miałam.
jednorazowy skok ciśnienia -migrena
a dodatkowo spadek hormonów - często przeddzień miesiączki - migrena
obydwie wyeliminowane, czasami mam ból głowy ale daję sobie z nim radę...
nie jem orzechów włoskich, żółtego sera i nie pijam pod żadnym pozorem czerwonego wina.
jednorazowy skok ciśnienia -migrena
a dodatkowo spadek hormonów - często przeddzień miesiączki - migrena
obydwie wyeliminowane, czasami mam ból głowy ale daję sobie z nim radę...
nie jem orzechów włoskich, żółtego sera i nie pijam pod żadnym pozorem czerwonego wina.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Na moje migreny pomaga mi Solpadeine musująca,dwie tabletki na szklankę. Również wypicie kubeczka półpłynnego kisielu,nie wiem jakim sposobem,ale pomaga. Czytałam,lecz sama jeszcze nie próbowałam, że dobrym lekiem są świeże liście maruny. W formie naparu chyba, albo zjedzone,nie pamiętam
Do produktów migrenogennych zaliczyłam już chipsy,fistaszki,tanie byle jakie czekolady,zdenerwowanie i oczywiście czerwone wino oraz piwo.
Do produktów migrenogennych zaliczyłam już chipsy,fistaszki,tanie byle jakie czekolady,zdenerwowanie i oczywiście czerwone wino oraz piwo.
Pozdrawiam - BabajAGA
Migrena trochę mniej dokucza, kiedy nie doprowadzamy żołądka do głodówki. Dlatego po zjedzeniu kisielku pomaga.
No nie wiem.
Od wczoraj mnie męczy... kisielku nie próbowałem... błeeeeeeee...
Tyle że kumpel twierdzi, że migrenę no mają hmm....wyższe sfery... nas to zwyczajnie łeb nap.....
Sam nie wiem, co myśleć.
Ale ogólnie do d....
Od wczoraj mnie męczy... kisielku nie próbowałem... błeeeeeeee...
Tyle że kumpel twierdzi, że migrenę no mają hmm....wyższe sfery... nas to zwyczajnie łeb nap.....
Sam nie wiem, co myśleć.
Ale ogólnie do d....
Mirek a może ten ból jest bólem od żołądka>?Często bywa tak ,ze zjemy coś,nie boli żołądek tylko glowa.Spróbuj łyknąć nalewkę miętową w kroplach lub jak to nie pomoże coca colę.Tez miewamy migreny i jest to u nas rodzinne,ale czasem kuracja kroplami miętowymi i cola pomaga.To najprostszy sposób.Moja corka przy bardzo silnych migrenach dostaje ketonal w zastrzyku,bo nic innego już nie pomaga
Zeżarłem ketonal... i lepiej. Tyle że jak zawsze po tym taki przymulony jestem, że dzieciak z piątej klasy by mi wtłukł, a ja nie miałbym sił się bronić
Teraz już rzadziej miewam... przyjdzie czas że wcale
Teraz już rzadziej miewam... przyjdzie czas że wcale