Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników

Post »

Adrian ja jak do tej pory nie pryskałam niczym swoich iglaczków , widzę że będę musiała to zmienić ,żeby czasem coś nie zniszczyło mi ich.

Nigdy nie widziałam czerwonej datury .mam żółtą i różową , miałam jeszcze biała o pełnych kwiatkach ale mi wypadła i taką jednoroczną z nasion biało -fioletową .
Genia
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Ja też przed 2010 nie pryskałem ale po powodziach coś zaczęło się dziać i wyglądało na działanie przędziorka więc zacząłem opryskiwać magus-em i vertimec-iem, co niestety nic niedało.
Po poryskach zadzwoniła do nas znajoma, która jest miłośniczką fuksji i przy okazji ma szkółkę z iglakami i posterowała nami co mamy robić - dobrze się złożyło bo iglaczki by padły.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze że iglaczkom pomogły opryski ,szkoda by było stracić tyle pięknych okazów.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

W tym roku będę pryskał interwencyjnie na grzyby i przędziorki bo może iglaczki nie padły ale ich wygląd niestety się zmienił na niekorzyść.
E-geniu
Widziałem jakiś tydzień temu w Twoim wątku, że podtopienia miałaś. Zaraz na wiosnę opryskuj na grzyba. Oby Ci tylko korzenie roślin nie pogniły.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrian podtopienie tylko piwnicy i pod działką , ogród nie ucierpiał , ale będę bacznie obserwować moje iglaki , w razie czego to głoszę się do Ciebie po poradę .
Genia
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piszesz o opryskach,a ja mam młodą wejmutkę albo himalajkę/nie potrafię ich odróżnić/,w ubiegłym roku wiosną pół igieł była brązowa, pół zielona i opadały. Zaniosłam te igiełki do nas do ogrodniczego i panie stwierdziły,że nic im nie jest i dały mi tylko stymulator wzrostu. Teraz wygląda ona tragicznie, poczekam do wiosny i jak igły bedą opadać trzeba będzie czymś opryskac, tylko czym?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:wit Szkoda, Adrianie, że nie mieszkam bliżej- pomogła bym ci przy fuksjach- z czystej miłości do tych roślin. ;:7 Wiesz, że to od lat moje ukochane kwiaty :D Czasu mam sporo- zamiłowanie do roślin wielkie- a przy okazji nacieszyła bym się do "bólu" widokiem rosnących sadzonek. Moje w dobrej kondycji spędzają zimę w piwnicy . Wstawiłam w stanie bezlistnym- ale już porastają w nowe listki. :D
Mam wyobrażenie o wysiłku jaki wkładacie z żoną , by te rośliny w pięknym stanie wyhodować- i by potem nas cieszyły w naszych ogrodach.
Dreptam niecierpliwie, bo chciała bym już je wszystkie mieć u siebie... ;:65 :wink: Co roku miewam fuksji około 80 sztuk na swoim ogrodzie- a ciągle mi mało... :roll: Tego roku "postawiłam" na te o barwnych liściach i te o kwiatach trąbkowych... :tan - właśnie takie zamowiłam do swojej kolekcji.

Pozdrawiam i życzę sił w pracy na "dwóch etatach" ;:108
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

malgocha1960 pisze:Piszesz o opryskach,a ja mam młodą wejmutkę albo himalajkę/nie potrafię ich odróżnić/,w ubiegłym roku wiosną pół igieł była brązowa, pół zielona i opadały. Zaniosłam te igiełki do nas do ogrodniczego i panie stwierdziły,że nic im nie jest i dały mi tylko stymulator wzrostu. Teraz wygląda ona tragicznie, poczekam do wiosny i jak igły bedą opadać trzeba będzie czymś opryskac, tylko czym?
Takie same igły były u nas dlatego myśleliśmy, że to przędziorek ale to był grzyb. Po oprysku Score przestały usychać ale to co zostało zaatakowane trzeba było wyciąć bo takie igły i tak opadną :(
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nelu
Te o barwnych liściach (szczególnie Fire Craker) to dość trudne w uprawie fuksje o powolnym wzroście więc Nelu musisz się uzbroić w cierpliwość. Trzeba na nie chuchać i dmuchać. Fire [ JESTEM MISIEM NIECZYTAJĄCYM REGULAMINU ] nienawidzi wilgoci na liściach - nie wiem czemu ale to spowalnia jego wzrost i liście rosną drobniejsze - totalne przeciwieństwo innych odmian z jednobarwnymi liśćmi. Przy zwykłych zielonych liściach im więcej na nich wody tym bardziej rosną jak liście sałaty.
Nelu wpadnij do nas w sezonie. Mam u siebie 12 odmian z dwubarwnymi liśćmi, których nie sprzedaję - na pewno coś uszczkniesz :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

adrianic pisze:Nelu

Nelu wpadnij do nas w sezonie. Mam u siebie 12 odmian z dwubarwnymi liśćmi, których nie sprzedaję - na pewno coś uszczkniesz :D
Miło mi to czytać- jednak za daleko dla mnie... :D Raczej zdam się na zakup u was... No...chyba żeby mnie kiedy "los" zawiódł w twoje strony...o -to wtedy z radością wstąpię. Choćby by zobaczyć te wasze cudne rośliny w ogrodzie i rosnące sadzonki. :D

:wit :wink: :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Na mojej stronie http://fuchsiahybrida.pl/ w ciekawostkach dodałem ponad 200 zdjęć z wyjazdu na Targi Ogrodnicze Essen 2011.
Obrazek

Zapraszam
http://fuchsiahybrida.pl/kategorie/galeria_essen_2011/0
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O raju ,ale cuda....Przywieźliście jakieś rarytasy? :wit
emmi53