Moje niepiękne podwórko :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sty 2011, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Moje niepiękne podwórko :)

Post »

Witam serdecznie wszystkich na moim podwórku :)
Mam nadzieję, że będziecie świadkami przeistoczenia tego zabałaganionego i zarośniętego kawałka ziemi, w piękny ogród. Na pewno bez Was i Waszego doświadczenia mi się to nie uda więc wszelkie uwagi i rady są mile widziane :D Obiecuję, że zrobię wszystko co w mojej mocy (a zwlaszcza w mocy mojego portfela :wink: ) żeby znacznie polepszyć ten marny widok.
Dla lepszego zobrazowania wątku dodam kilka zdjęć, choć trochę mi wstyd :oops:

Oto mój "przeddom" :P zimową porą (widok z okna):
Obrazek

a tu z dołu:
Obrazek

a tu bez śniegu znacznie gorszy widok :roll:
Obrazek

A tutaj zadom:
Obrazek

Obrazek

I dalszy zadom, sad za ogrodzeniem
Obrazek

Tak to wygląda... wprowadziliśmy się pod koniec października, przerabialiśmy w trakcie ogrzewanie i rozpakowywaliśmy się więc nie mieliśmy czasu na porządki na podwórku. Wygospodarowałam jedynie odrobinę czasu na zasadzanie krokusików, tulipanów i żonkili :D nie moglam sobie odpuścić. Uwielbiam wiosnę więc gdy zaczną się pojawiać krokusy to będę podwójnie szczęśliwa :D
A tu może jeszcze w celu zidentyfikowania od razu poproszę o pomoc: Co to za śliczny krzaczek rośnie przed moim domkiem? :D
Obrazek

I jeszcze jedno pytanie. Thuje posadzone wzdłuż płotu są posadzone parami, tzn. 2 blisko siebie i za kilkadziesiąt cm znowu 2 obok siebie, tak blisko siebie są te pary że praktycznie dotykają się przy ziemi. Czy tak może być?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje niepiękne podwórko :)

Post »

Ten krzaczek to prawdopodobnie trzmielina.
Jeśli to faktycznie ona to jak ci się tak podoba to możesz sobie namnożyć jej dowolną ilość :P

Wstawiaj od razu większe zdjęcia, podaję ci link do instrukcji :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... *#p1918070

Na zdjęciu nie widać by tuje były posadzone po dwie sztuki, przerwa i 2 sztuki.
Ale może aż tak się zlały ?

Wstydzić się nie masz czego, zanim powstanie ogród jaki byś chciała to i tak sporo czasu minie.
A i tak co jakiś czas będziesz go przerabiać :;230
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Comcia dzięki za instrukcje :)
Jeśli chodzi o tuje to sama to niedawno zauważyłam :? One się zupełnie do siebie dopasowały i wyglądają jak jedna. Pobiegłam zrobić zdjęcia z bliska.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj....
napisz co lubisz....co chcesz osiągnąć..jaki jest Twój cel?
czy wolisz kosić trawę czy raczej siedzieć z nosem przy ziemi
byliny...krzewy ozdobne...a może róże? :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Róże... róże... ;:224 :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak żyją i rosną to bym je zostawiła ale na tujach się nie znam, zapytaj lepiej w odpowiedniej sekcji albo poszukaj.
Na górze strony masz lupkę i napis "Wyszukiwarka", jak wpiszesz tuje* albo np. tuj* i pokaże ci się sporo wątków.
Możesz też założyć nowy temat i zapytać.

No tiaaaaa...... AniaDS jak tylko pokazuje się słowo "róża" w różnych konfiguracjach to się od razu zjawia :;230
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Comcia pisze: No tiaaaaa...... AniaDS jak tylko pokazuje się słowo "róża" w różnych konfiguracjach to się od razu zjawia :;230
Zawsze czuję pismo nosem... 8-) 8-)
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hmmm...co lubię? Trudne pytania zadajecie :;230
Póki co szukam inspiracji. Miłość do roślin odziedziczyłam po mamie ale jedyne co "uprawiałyśmy" to kwiaty doniczkowe. Po za tym wiem jak wygląda róża, tulipan i kilka innych podstawowych kwiatków hihi :D Jak na razie marzę o tym żeby nie było tu takiego chaosu strasznego i żeby wyglądało schludnie.
Na początek kupiłam całą masę nasion przeróżnych:
facelia dzwonkowata,zatrwian letni, kobea pnąca, wilec, fiołek wonny, rojniki, sasanka, len trwały, niebieską trawę, paulownie, dzwonki ogrodowe, przypołudniki i szarotkę alpejską, winobluszcz, dereń. Część już posadzona w doniczkach. Wiosną na pewno kupię trochę sadzonek gotowych żeby jak najszybciej było coś widać :D Róże zdecydowanie tak :!: Pamietam z dzieciństwa u cioci przejście pod piekną perolą obsadzoną różami :)
Ten paskudny budynek który widać po prawej stronie na piątym zdjęciu chciałabym jakoś do czasu odremontowania (czyli na ładnych pare lat bo ważniejsze rzeczy do remontu są) go przysłonić. Macie jakieś pomysły? Ja myślę żeby obsadzić go winobluszczem.
Myślę o skalniaku ale jak zaczęłam o tym czytać to chyba przytłoczyła mnie cała masa wiedzy którą powinnam posiadać aby taki skalniak stworzyć :( Myślałam o sporym skalniaku przy którym w przyszłości powstało oczko wodne.
To co przypomina altanę odrobinę to jakieś zadaszenie scen (było już gdy kupiliśmy dom). Chcialabym trochę to od dołu przyciąć i zrobić z tego ładną altankę. Teraz to jest strasznie wysokie. No i ten skalniak z oczkiem gdzieś niedaleko altanki żeby można było sobie siedzieć i słuchać szumu wody :D
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No tak, albo będzie szybko albo tanio. No to niestety szybko nie będzie :roll: Mamy stanowczo za dużo remontów zaplanowanych na wiosnę i lato żeby można było wygospodarować większą gotówkę na rośliny ale coś na pewno się znajdzie :D
Co do oczka i skalniaka to oczko małe, tylko skalniak dość duży (choć duży to pojęcie wzlędne) i w skalniak wkomponowana kaskada do oczka. Może nie przy samej altanie ale tak żeby slychac było :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie czeka rewolucja w ogródku i na pewno sporo roślin będę musiała wywalić - już wiem komu je wcisnę :;230 :;230 :;230
Skalniaka bym się nie bała, jeśli masz kamienie albo masz możliwość je zdobyć to polecam bo skalniak skalniakowi nierówny i wcale nie musi być doskonały.

Najlepiej rozejrzyj się po wątkach ogrodowych, poczytaj, pooglądaj w necie aż ustalisz co ci się podoba i co byś chciała mieć.
Pomyśl też o warzywkach bo nie wiem jaka jest ta twoja wieś ale u mojej koleżanki to najtrudniej kupić właśnie warzywa :P

Jest na forum wątek Stasi :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... wy#p929527
I być może nie uwierzysz ale większość ogrodu powstała za szczepek i nasion :P
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Komary nie mnożą się w oczku, jak masz tam ryby, które żywią się larwami/ jajami, czy co tam znoszą. Prędzej wyhodujesz komary w wysokiej trawie :wink: Napisz jaką masz ziemię. Ten sad, to też Wasz? Jakie to drzewa? Chętnie podeślę Ci marcinki na wiosnę.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Oj nie....albo szybko i tanio....albo z głową, przemyślanymi decyzjami....nasadzeniami
i na pewno nie tanio....
jeśli ktoś Ci powie że ogrodnictwo to tanie hobby
i że ogród można stworzyć szybko...to się myli
No chyba że przyjedzie firma...rozłoży trawnik z rolki....
ale czy o to chodzi?
Ważnych jest kilka rzeczy....
musisz wiedzieć co chcesz....
skalniak?
ale jak już zapewne zdążyłaś zauważyć...skalniak to nie kupa kamieni na górce
a proszę bardzo....oczko?
też...
ale zastanów się dobrze....gdzie...jak duże
czy będą w nim rybki....jaka głębokość
jeśli jesteś w tym absolutnie "zielona" to przemyśl każde nasadzenie....każdy szczegół
chociaż i tak nie obejdzie się bez przesadzania :;230
Dojrzały ogród...taki który podoba się właścicielowi...hallo..czy tu taki istnieje? :wink:
Czy ktoś odważy się powiedzieć...tak...mam ogród marzeń :;230
nie...
w ogrodnictwie jest piękne tworzenie....
Tworzenie ogrodu...dla siebie....nie dla innych
bo to Ty będziesz go oglądała każdego dnia po przebudzeniu
nikt inny...i takiego wymarzonego ogrodu Ci życzę ;:108
Awatar użytkownika
buffy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Comciu nie musisz wciskać, ja chętnie przyjmę :P
A co do ogrodu Stasi to jest przepiekny i już widzę zastosowanie mojego ślicznego krzaczka :heja
Co do upodobań to myślę, że do tego trzeba dojrzeć :) chwilowo podoba mi się wszystko co potencjalnie ozdobi moją działkę :D
Jeżeli o skalniak chodzi to przerażamnie ta różnorodnośc roślin i to jaka roślina na jakiej glebie itd. Na wierzch mam trochę wybranych większych kamieni. Mam też sporo gruzu z pierwszych remontów i chciałam go do tego celu wykorzystać. Czy to dobry pomysł?
olibabko nie mam pojęcia jaką mam ziemię. Wiem tylko że jak wkopywałam krokusy to glina była. Co do sadu, to tak jest nasz, tylko jeszcze nieogrodzony niestety. I nie wiem jakie tam są drzewa :oops:
Grzesiu powiem tak, nasz dom jest olbrzymim klockiem w którym kiedyś była szkoła gminna. Jest niezbyt "ozdobny" :D Chcialabym po prostu w miarę krótkim czasie jakoś ożywić tą działkę a później na spokojnie w ładnym otoczeniu "tworzyć" miejsce moich marzeń. Tylko z braku wiedzy moje marzenia niestety nie są jeszcze ukształtowane :oops: Skalniak chciałabym zrobić na wiosnę żeby był jakiś przyjemny punkt na którym można zawiesić oko a oczko wodne to może na następny rok, bo to już większy koszt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”