Francja znana i nieznana - EDU
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Francja znana i nieznana - EDU
Witam, a ja bardzo lubię Montmartre, mieszkałam przez pewien czas przy Pigalle i często chodziłam na Montmartre na pieszo malutkimi uliczkami. Sa jeszcze resztki ślicznych domów. Abeille pisała o nich w tym wątku.
Lubie te dzielnice bo jest pełna życia, jest tam baaardzo dużo turystów a co za tym idzie są i tacy co chcą wyłudzić. Nigdy osobiście nie miałam kłopotów, na zaczepki nie odpowiadałam na kupna bubli tez nie.
Spacery to zależy może w jakim miejscu ? Nie wiem i nie chce straszyć ale może unikać ciemnych zaułków bez lampy ? hihi
Zycze miłego pobytu, hotel w samym sercu Montmartru, fajnie !
Lubie te dzielnice bo jest pełna życia, jest tam baaardzo dużo turystów a co za tym idzie są i tacy co chcą wyłudzić. Nigdy osobiście nie miałam kłopotów, na zaczepki nie odpowiadałam na kupna bubli tez nie.
Spacery to zależy może w jakim miejscu ? Nie wiem i nie chce straszyć ale może unikać ciemnych zaułków bez lampy ? hihi
Zycze miłego pobytu, hotel w samym sercu Montmartru, fajnie !
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja mam same negatywne doświadczenia z tamtą dzielnicą, nie zdarzyło mi się jeszcze ani razu (nie licząc tego, w którym poszedłem w karwaszu), żebym tam nie miał jakichś nieprzyjemności kończących się ostrą awanturą i wiszących na krawędzi rękoczynów...
Ale jak będziecie chodzić w większej grupie, to powinno jakoś być ? rozmaite zbiry chętniej zaczepiają osoby spacerujące samotnie bądź też np. we dwoje, niż kilkuosobowe grupki.
Pozdrawiam!
LOKI
Ale jak będziecie chodzić w większej grupie, to powinno jakoś być ? rozmaite zbiry chętniej zaczepiają osoby spacerujące samotnie bądź też np. we dwoje, niż kilkuosobowe grupki.
Pozdrawiam!
LOKI
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich wielbicieli " la douce France". Z przyjemnością oglądam Wasze fotki miejsc, które miałam szczęście widzieć,
a także nieznanych. Jest tu również mnóstwo ciekawych informacji, ale j e s z c z e nie wszystko zdołałam przeczytać.
Na prośbę Feli zamieszczę trochę wspomnień z moich podróży.
Paryż jest już pięknie pokazany, więc pozostanę obserwatorką. Przed dwoma laty zwiedzaliśmy Normandię i Bretanię.
Wybrzeże Alabastrowe - Słoń.
Przełom rzeki Orne
Trochę inne ujęcia z Mont Saint Michel
Szmaragdowe Wybrzeże
a także nieznanych. Jest tu również mnóstwo ciekawych informacji, ale j e s z c z e nie wszystko zdołałam przeczytać.
Na prośbę Feli zamieszczę trochę wspomnień z moich podróży.
Paryż jest już pięknie pokazany, więc pozostanę obserwatorką. Przed dwoma laty zwiedzaliśmy Normandię i Bretanię.
Wybrzeże Alabastrowe - Słoń.
Przełom rzeki Orne
Trochę inne ujęcia z Mont Saint Michel
Szmaragdowe Wybrzeże
- Gencjana
Wybrzeże Różowego Granitu, półwysep Crozon, Finistere
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piszcie, proszę, o Paryżu! Różne takie wiadomości, których nie ma w przewodnikach, albo co warto zobaczyć, oprócz tych "obowiązkowych" obiektów.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- gosia22
Aisyrk jeśli chcesz zwiedzić wirtualnie Paryż to proponuje ci watek Abeille . Wiesia baaardzo ładnie opisuje Paryż ten znany i ten mniej znany tez, dużo się u niej dowiesz.
Gencjano, widzę ze byłaś w moich okolicach , ładne fotki ! No i jakie masz wrażenia, Bretończycy sa sympatyczni ? Opisz wycieczkę
Gencjano, widzę ze byłaś w moich okolicach , ładne fotki ! No i jakie masz wrażenia, Bretończycy sa sympatyczni ? Opisz wycieczkę
- Locutus
- Kontakt:
Aisyrk ? ale to tak trudno powiedzieć coś ważnego samemu z siebie, jak nie ma konkretnych pytań? ;-) Mogę powiedzieć, że na pewno ważną informacją jest fakt, iż paryski bilet tygodniowy na komunikację miejską nie wiedzieć czemu musi zaczynać ważność w poniedziałek, a kończyć w niedzielę. Nie da się go kupić np. od środy do następnego wtorku. Jest to jeden z większych absurdów, z jakimi się w życiu spotkałem. Podobnie jak fakt, że bilet t+ (jednorazowy) jest ważny przez półtorej godziny i pozwala na przesiadki pomiędzy autobusami i tramwajami oraz metrem i koleją (w granicach Paryża), ale nie pozwala na przesiadki pomiędzy autobusem/tramwajem a metrem/koleją... I w dodatku nie wolno na nim wrócić (mimo iż teoretycznie ważny jest 90 minut).
Jeśli chodzi o miejsca warte zobaczenia : polecam gorąco park Buttes-Chaumont. Nie wiem, czy jest w przewodnikach, ale jest tak śliczny, że zapiera dech w piersiach.
Pozdrawiam!
LOKI
Jeśli chodzi o miejsca warte zobaczenia : polecam gorąco park Buttes-Chaumont. Nie wiem, czy jest w przewodnikach, ale jest tak śliczny, że zapiera dech w piersiach.
Pozdrawiam!
LOKI
- gosia22
Ja skorzystałam z wolnej soboty i pojechałam z rodzinka do Rennes. Pogoda nie dopisała, dzieciom było zimno nie zobaczyłam tyle ile chciałam, szkoda. Wybiorę się wiosna gdyż są tam podobno ładne parki.
Większość starych domów przerobiono na sklepy lub bary.
Rennes tętni życiem, wokół pełno młodzieży. Zresztą to chyba normalne gdyż znajduje się tam Uniwersytet , a wiadomo ze to przyciąga młodych.
Moj ulubiony dom, pochodzi z 1505roku , a jak się trzyma !
Większość starych domów przerobiono na sklepy lub bary.
Rennes tętni życiem, wokół pełno młodzieży. Zresztą to chyba normalne gdyż znajduje się tam Uniwersytet , a wiadomo ze to przyciąga młodych.
Moj ulubiony dom, pochodzi z 1505roku , a jak się trzyma !
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki, dziękuję za informację. Świetnie się składa, po przylatujemy w poniedziałek i będziemy do następnego poniedziałku. Jeśli więc od razu na lotnisku kupimy bilety, to mamy akurat na cały tydzień. W następny poniedziałek kupimy jednorazowe na lotnisko.
W tym wątku czytałam o kanałach w Paryżu i o możliwości rejsu pod ziemią. Może wykroilibyśmy trochę czasu, aby doświadczyć tej przyjemności. Czy ktoś z Państwa wie coś więcej na ten temat?
W tym wątku czytałam o kanałach w Paryżu i o możliwości rejsu pod ziemią. Może wykroilibyśmy trochę czasu, aby doświadczyć tej przyjemności. Czy ktoś z Państwa wie coś więcej na ten temat?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Aisyrk tu jest informacja o rejsach po Kanale Świętego Marcina.
http://www.canauxrama.com/saint-martin.htm
można poczytać też angielską wersję. Z tego co pisze są dwa rejsy dziennie o 9 tej 45 i o 14 tej 30 z Bastylii aż do Basenu La Vilette.
Rejs trwa 2 i pół godziny i część przepływa się faktycznie pod ziemią, są śluzy i takie różne atrakcje.
Jeśli interesują Cię podziemia Paryżą to są też oprowadzane trasy zwiedzania Paryskich hakatomb gdzie są złożone czaszki zebrane
na starych zlikwidowanych cmentarzach, i wizyta paryskich ścieków, wcale nie żartuję ponoć oba bardzo ciekawe ale ja jakoś
nigdy ich nie zwiedzałam.
http://www.canauxrama.com/saint-martin.htm
można poczytać też angielską wersję. Z tego co pisze są dwa rejsy dziennie o 9 tej 45 i o 14 tej 30 z Bastylii aż do Basenu La Vilette.
Rejs trwa 2 i pół godziny i część przepływa się faktycznie pod ziemią, są śluzy i takie różne atrakcje.
Jeśli interesują Cię podziemia Paryżą to są też oprowadzane trasy zwiedzania Paryskich hakatomb gdzie są złożone czaszki zebrane
na starych zlikwidowanych cmentarzach, i wizyta paryskich ścieków, wcale nie żartuję ponoć oba bardzo ciekawe ale ja jakoś
nigdy ich nie zwiedzałam.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Locutus
- Kontakt:
Katakumby zwiedzałem. Jeśli ktoś lubi aranżacje artystyczne z autentycznych ludzkich kości (w stylu widocznego poniżej serduszka z czaszek), to szczerze polecam. Ja w każdym razie bardzo miło wspominam tę wizytę. Na zwiedzanie ścieków jak na razie się nie zdecydowałem, ale pewnie wcześniej czy później i na to przyjdzie czas... Nie muszę się spieszyć. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Gencjana
Gosiu 22,niestety nie miałam zbyt wielu kontaktów z Bretończykami, ale te które były , pozwalają na stwierdzenie,
że są sympatyczni, życzliwi i uczynni.
Jak świadczą moje fotki, koncentrujemy się na krajobrazach, ale Twoje Rennes - śliczne. Domki jak z bajki.
że są sympatyczni, życzliwi i uczynni.
Jak świadczą moje fotki, koncentrujemy się na krajobrazach, ale Twoje Rennes - śliczne. Domki jak z bajki.
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Adrianno, nigdy nie byłam w Eterat, choć to znane miejsce. Widok ogromnych, wyrzeżbionych przez naturę skał są zachwycający. Świetnie, że wrzuciłaś te piękne zdjęcia w dużym formacie. Widziałam w necie fotografie tych klifów w czerwonym świetlezachodzącego słońca. Fantastyczne! Na wielu fotkach można dostrzec rozciągające się na górze fiordów pole golfowe z bardzo trudnymi dla gracza spadkami terenu, a hulające tam wiatry też nie ułatwiają mu zdobycia dołka. Pewnie wiele piłek ginie w morskich falach.
Czy widziałaś prezentację Mont Saint Michel 360°? http://www.groupe-regards.com/mont-saint-michel/ i moze jeszcze trochę magii tego rodzaju http://www.360ouest.com/reportages/visite_aerienne/
Z przepięknego półwyspu Crozon miałaś całkiem niedaleko do uroczego Locronan.
I jeszcze rzut oka na Crozon
Czy widziałaś prezentację Mont Saint Michel 360°? http://www.groupe-regards.com/mont-saint-michel/ i moze jeszcze trochę magii tego rodzaju http://www.360ouest.com/reportages/visite_aerienne/
Z przepięknego półwyspu Crozon miałaś całkiem niedaleko do uroczego Locronan.
I jeszcze rzut oka na Crozon