Dziewanna ( Verbascum )
- Martyna inż.
- 50p
- Od: 29 cze 2008, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewanna ( Verbascum )
Witam,
Pomóżcie w identyfikacji tej roślinki. wzięła się z mieszanki bylin skalnych. w zeszłym roku wysiała i tego samego roku zakwitła. jej budowa jest bardzo prosta:rozetka liści niemal położonych na ziemi i jeden pęd kwiatowy,wysoki, który z czasem rozgałęzia się i dalej kwitnie.
Pomóżcie w identyfikacji tej roślinki. wzięła się z mieszanki bylin skalnych. w zeszłym roku wysiała i tego samego roku zakwitła. jej budowa jest bardzo prosta:rozetka liści niemal położonych na ziemi i jeden pęd kwiatowy,wysoki, który z czasem rozgałęzia się i dalej kwitnie.
Pozdrawiam,
Martyna
Martyna
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Re: skalna niewiadoma
To jest dziewanna fioletowa (Verbascum phoeniceum ). Słabo zimuje, ale się świetnie sieje.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za roślina???
Śliczna ta dziewanna, dużo delikatniejsza od tej żółtej. A to jest też jednoroczna czy bylina?
Re: Co to za roślina???
Ja tą dziewannę wysiałam 10 lat temu i ciągle jest u mnie w ogródku. Oprócz tego różu, mam jeszcze białą, żółtą i bardzo ciemny fiolet. polecam i pozdrawiam
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Re: Proszę o identzfikacje
Wygląda na dziewannę pospolitą.
Mam jeszcze jedną roślinkę do rozpoznania.W sumie, w ogrodzie nie znam nazw połowy moich kwiatów.Powoli,oglądając Wasze ogrody poznaję je i zapisuję.Jak już trochę ogarnę ,co to za roślinki,dopiero zalożę wątek ogrodowy,ale jakoś mozolnie mi to idzie.
Proszę o rozpoznanie jeszcze jednej roślinki,której nie mogę rozpoznać.
Bylina,w tej chwili już przekwita,ale jeszcze można ją rozpoznać po kwiatkach.
A tak wyglądają liście:
Proszę o rozpoznanie jeszcze jednej roślinki,której nie mogę rozpoznać.
Bylina,w tej chwili już przekwita,ale jeszcze można ją rozpoznać po kwiatkach.
A tak wyglądają liście:
Pozdrawiam Mirka !
Re: Co to za kwiatek?
To jest dziewanna fioletowa (Verbascum phoniceum).Masz akurat w kolorze fioletowym, ale są też inne, w tym pastelowe.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewanna ( Verbascum )
Proszę o pomoc: Nie znam tej roślinki, a chyba powinnam skoro rośnie na mojej rabacie...
To zdjęcie z dnia wczorajszego. Srebrne, mechate liście. Podobnie wyglądała latem, ale była większa.
To zdjęcie z dnia wczorajszego. Srebrne, mechate liście. Podobnie wyglądała latem, ale była większa.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Re: Jaka to roślinka?
Dziewanna
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki! Możliwe, że masz rację! Tyle, że świadomie nic takiego nie sadziłam...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Dziewanna rośnie u nas dziko więc mogła zawędrować i do Ciebie. Jak jest u Ciebie od tamtego roku to w tym roku będzie kwitła.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991