Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

asiaa pisze:
olibabka pisze:Przeczytałam :wit Dokarmiam sikory kilka lat i zuważyłam, że ich zainteresowanie karmnikiem spada raptownie gdy się ociepli. Nie dokarmiam ptaków w innych porach poza zimą, gdzieś też czytałam, może tutaj :) , że jak chcemy mieć mniej robactwa, nie należy ich karmić w okresie innym niż zima.
W kwestii robactwa to na pewno, ptaki wolą stołówkę niż latanie za jedzeniem.
Nie do końca prawda - podczas zimy karmniki są oblegane przez ptaki, ale to nie oznacza że całkowicie rezygnują z szukania pokarmu na "własną rękę". Doskonałym przykładem są sikory, które często widuję jak po odwiedzeniu karmnika lecą na pobliskie lipy lub świerki oraz modrzew w naszym ogrodzie i poszukują na nich owadów :)
olibabka pisze:
ptaki nie są tak domyślne żeby jeść śnieg
Mam co do tego wątpliwości. Może wypowiedziałby się jakiś ornitolog :wink: . Jakoś radzą sobie zimą wszystkie dzikie zwierzęta, więc pewnie jedzą/piją śnieg, czy lód.
Tu jednak zgodzę się z asiąą - śnieg nie jest dobrym źródłem wody dla zwierząt. Ssaki sobie jakoś poradzą i znajdą źródło wody. Poza tym ich gospodarka wodna jest oszczędna (maksymalne wykorzystanie wody i ograniczone jej wydalanie). Ssaki zapadające w sen zimowy, minimalizują wszystkie czynności życiowe do minimum. Gdy się budzą zużywają tkankę tłuszczową do szybkiego podniesienia temperatury ciała - po wszystkim muszą w szybkim czasie uzupełnić braki wody i zdobyć pokarm.

No dobra, a teraz przejdę do sedna sprawy czyli ptaków (skopiuję część mojego posta z innego forum):
Przystosowania fizjologiczne ptaków, płazów i ryb pisze:Ptaki:

* podwójne oddychanie (przez płuca podczas wdechu i wydechu przepływa świeże powietrze);
* oszczędna gospodarka wodna:
- mniejsze ilości pobieranej wody;
- wchłanianie maksymalnej ilości wody z moczu i zagęszczanie go do konsystencji pasty [kałomoczu] wydalanej przez kloakę;
- ptaki głównie tracą wodę przez intensywne parowanie z powierzchni worków powietrznych, które ogrzewa chłodne powietrze podczas lotu;

* szybkie trawienie dużej ilości pokarmu (tylko mała jego część zostaje wykorzystana);
* wysoki metabolizm.
Tak więc ptaki mają w porównaniu do ssaków lepszą gospodarkę wodną. Małym ptakom wystarczy woda, którą pobiorą wraz z pokarmem, niektóre znajdą źródła wody. Mimo wszystko warto dać poidełko z wodą koło karmnika - część wypiją, a część zużyją do higieny :)

O soli w pokarmie pisałem już na stronie 20 - sól jest zabójcza dla ptaków !
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 sty 2011, o 20:27

Post »

Witam Was wszystkich jestem tu nowa:) Wczoraj wieczór zajrzałam na Wasze forum i bardzo zaciekawiły mnie karmniki robione w pudełkach po jogurcie :) Chyba jutro się skuszę na takie dzieło jak w sklepie będzie świeża niesolona słoninka. Smalec też jest dobrym pomysłem ale tylko jeśli temperatura jest na minusie. Słoninka tak szybko się nie topi więc ja zrobię ziarenka zalane właśnie w niej:) Odkąd pamiętam każdej zimy dokarmia się u mnie na podwórku ptaszki :) słoninka na drzewach, karmnik zawsze obowiązkowo a w nim same pyszności :) Ale wczoraj postanowiłam że zrobię karmnik taki swój własny, żebym mogła przez drzwi balkonowe patrzeć na ptaszki:) Chciałam Wam zaprezenować co udało mi się stworzyć:P (przyznaję się od razu że pierwszy raz w życiu używałam sama wkrętarki :D) W jednej z nóżek karminka zostawiłam na wpół wkręcony wkręt (masło maślane) żeby zawiesić tam słoninkę:) Umieściłam go na konarze po uschniętej brzoskwini i wyobraźcie sobie że już po 30 minutach były pierwsze sikorki!!, nie udało mi się ich sfotografować bo musiałabym ruszyć firanką i odleciałyby a tak mi zależy żeby przylatywały i nie chcę ich na starcie wystraszyć:) Najfaniejsza była jedna sikoreczka, która przez około 15 minut siedziała w bezruchu na ogrodzeniu obok karmnika między śniegiem :) chyba była zbadać teren i potem przyleciała razem z innymi :) Oto moje dzieło ;:138

ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dość niekonwencjonalne rozwiązanie :-)

Jeśli mogę tylko małą radę na przyszłość - dobrze jeśli daszek jest trochę (sporo) szerszy od części na którą wysypujemy ziarno - chroni wtedy przed zamakaniem (śniegiem i deszczem).
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Karmnik jest między gęstymi krzaczkami bzów więc na niego tak znowu strasznie nie sypie :/ Zresztą nie musi być idealny. Cieszę się że sama go zrobiłam a najważniejsze że ptaszki mają co jeść i to mi wystarcza;)
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Jako element architektury pięknie wpisuje się w otaczający krajobraz. A materiały takie ekologiczne. Brawo! ;:196
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ślicznie dziękuję Pani Kingo :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Wygląda, że jest on przy ziemi, więc drapieżniki(koty) mogą polować...
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Właśnie muszę wymyślić jakiś sposób, żeby zamocować go wyżej :)
Dzisiaj zrobiłam mieszankę ze słoninką do kubeczka po serku bakusiu;] powiesiłam na jednym z bzów ale ptaszki nie zdążyły sobie z niej pojeść bo był już zmrok...
Do mojego karmnika dosypałam ziarna słonecznika i lnu. Słonecznik szybciutko wyjadły sikorki - po 30 minutach musiałam im dosypać - tak go opędzlowały do zera :) Zauważyłam że podlatują, biorą sobie ziarenko i lecą z nim na drzewko żeby tam je rozłupać i zjeść:) Był też dzisiaj u mnie kos. Coś nie widzę wróbli, nie wiem co się z nimi podziało w tym roku:(
A to piękna sójka, która jadła sobie dzisiaj śniadanko (jabłuszko) w drugim karmniku zrobionym już jesienią przez moich braci, była też parka dzięciołów, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

Obrazek
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A masz koty w okolicy? Niektórzy przecież wysypują ziarno na ziemię omiecioną.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Zauważyłam, że wróble i dzwońce przylatują stadami, a sikorki zawsze pojedyńczo. I dzwoniec z wróblami też się pożywia :)

Obrazek
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kinga Domańska pisze:A masz koty w okolicy? Niektórzy przecież wysypują ziarno na ziemię omiecioną.
Mam kocicę. Niby jedna i leniwa zimą, chociaż w inne pory roku myszy często przynosi, ale zawsze to kot;] Dlatego myślę o podniesieniu karmnika. Z tego co zauważyłam sikorki się nią nie przejmują a ona nimi.. ale ostatnio zaczął do niej przychodzić kompan więc o niego bardziej się boję, żeby mi nie upolował którejś:(
A oto moi dzisiejsi goście! Była parka dzięciołów, sójki 4 w jednym czasie (dopiero dzisiaj się dowiedziały, że nowa stołówka u mnie na podwórku:) i niezliczona ilość sikorek:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No, to ptaszki pięknością swoją odwdzięczają się za Twoje dobre serce. ;:63
cree
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2009, o 22:48

Post »

Witam, kilka dni temu nakręciłem film na którym można zobaczyć ptaki w karmniku z bliska(głównie sikorki), mam nadzieję że was nie zanudzi :)
http://www.youtube.com/watch?v=Oz5sRCcYc30
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetny film, lubię obserwować ptasich aktorów!
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Kontakt:

Post »

Rewelacja ;:138 w drugiej części filmiku widać jak sikorki uwielbiają ponad wszystko owady ^^
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”