Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ekofarmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2010, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska

Post »

Ok, ale zastanawia mnie jedno : skoro pieczarki zaowocują już tak z 3- 4 razy ( bo tyle średnio jest rzutów z podłoża) to czy przez odwrócenie kostki, ponownym przerośnięciu, nasypaniu podłoża itd można uzyskać następne kilka rzutów ? Może nie mówmy tutaj o tylu ile było przy normalnej uprawie, ale tam 1 -2 rzuty by była z takiej metody ? Jestem ciekaw ? Próbował już ktoś ? :D
dorot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 08:48

Post »

Właśnie tak zrobiłam i mam kolejne rzuty pieczarek - polecam ten sposób.
Grazyna39
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też myślę o boczniaku, ale trochę się boję , że nie dam rady, a poza tym , na działce jestem 1 raz w tygodniu, sobota- niedziela...a pewnie trzeba częściej podlewać?
Czy ktoś wie coś na temat hodowli boczniaka - tak dla amatora.... ;:138
ekofarmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2010, o 20:42

Post »

Powiem ci tak: ja kupiłem zagrzybione podłoże boczniaka cytrynowego ( podobno ten wymaga nieco wyższej temperatury) i trzymam go w domu. Spryskuję co 2 dni, temperatura u mnie w domu wynosi ok 22-25 stopni, więc jest dosyć ciepło, lecz mieszkam w bloku, pewnie dlatego. Nie mogę narzekać, miałem już 2 rzuty, w pierwszym było ich więcej, w drugim mniej, ale cieszę się, że w ogóle się udały :wink: Nie wiem jak z większymi balotami, bo nie wyobrażam sobie trzymania większych balotów (tj 15 -18 kg) w domu, bo nawet nie ma jak, tylko działka pozostaje. Ale wbrew pozorom, boczniak aż tak dużo pielęgnacji nie wymaga, więc raz w tygodniu doglądnąć go i porządnie go tam spryskać. Nie możesz go oczywiście stawiać w słońcu, ani tam gdzie jest sucho, najlepiej jakieś wilgotne miejsce, osłonięte od wiatru i powinien się udać. Zależy też od dni (nie wiem kiedy pani chce te boczniaki uprawiać, lato, wiosna) jeśli są bardzo suche, raz w tygodniu może rzeczywiście nie wystarczyć. To co napisałem wyżej wiem z własnych doświadczeń, może jeszcze kto inny pani by tu jeszcze na forum doradził i odpowiedział na pani pytania co do hodowli na tej działce ?
A tu zdjęcia moich boczniaków, które wyhodowałem w domu :wink: :

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2011, o 18:24

Post »

Mam pytanie ile by kosztowała grzybnia boczniaka gdybym ją kupił u producenta?A mogę tego boczniaka trzymać w kotłowni tak mniejwięcej od marca do maja?Jeśli już bym mugł go tam trzymać to skąt mam wiedzieć w którym miejscu mam zrobić te dziury w tej foli i ile ich ma być?jeszcze chciał bym wiedzieć jak długo oczekuje się na zbiory i ile kg tego mniejwięcej będzie Chciałbym jeszcze uprawiać pieczarki jeśli chodzi o nie to oczekuję odpowiedzi mniejwięcej na te same pytania. PROSZĘ POMUŻCIE JAK NAJ SZYBCIEJ.
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy ktoś może mi pomoże.PROSZĘ WAS BARDZO.
x_r-t
---
Od: 30 maja 2010, o 13:34

Post »

W folii robi się otwory zanim umieści się w niej grzybnię z podłożem. Jeżeli tego nie zrobiłeś, przyglądnij się dokładnie, a powinieneś zobaczyć pod folią miniaturowe główki boczniaków. Wycinasz delikatnie otwór tak, by rosnące grzyby miały pełną swobodę.
Poczytaj więcej w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p1832138
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki bardzo ROLNIKT a mógł byś jescze mi odpowiedzieć na pozostałe pytania bo na nie też potrzebuję odpowiedzi.A jeśli chodzi o te dziury to słyszałem że grzybnię się już dostaje w foli.PROSZĘ O POZOSTAŁE ODPOWIEDZI Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
x_r-t
---
Od: 30 maja 2010, o 13:34

Post »

Pod linkiem, który podałem wyżej opisałem już dokładnie co i jak. Uściślijmy: GRZYBNIA to grzybnia, a gotowe baloty z grzybnią to przygotowane fachowo podłoże wraz z grzybnią. Grzybnię można kupować w formie zboża lub kołeczków drewnianych zarażonych grzybnią boczniaka. Jeżeli kupujesz grzybnię, musisz sam przygotować podłoże - albo worek foliowy z sieczką, albo klocek drewna liściastego. Grzybnię na zbożu stosuje się do podłoża słomianego. Grzybnię na kołeczkach drewnianych wykorzystujemy do uprawy boczniaka na balach drewnianych.
Kupione baloty z grzybnią boczniaka w zasadzie nie wymagają specjalnych zabiegów. Należy tylko zadbać o odpowiednie oświetlenie, wilgotność i temperaturę - wszystko opisałem i nie będę powtarzał w tym wątku. Odsyłam pod adres podany wyżej.
Boczniak uprawiany w warunkach jakie widać na zdjęciach powyżej (w pudłach tekturowych) nie ma najlepszych warunków. Balot z grzybnią powinien być ponad pudłami, mieć odpowiednio dużo światła i właściwą wentylację, czego nie można zapewnić chowając balot w pudle.
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki.A czy jest jakiś inny sposób nawadniania tego balotu niż tą "kroplówką".A mogł byś mi jeszcze coś powiedzieć na temat uprawy pieczarek?
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pomoże mi ktoś?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żeby uzyskać więcej informacji to powinieneś napisać ,czy już uprawiasz lub dopiero masz zamiar. Mógłbyś zacząć od przeczytania książki " Uprawa pieczarek" ,a dopiero później na pozostałe może drobne niejasności zapytać.Bo żeby od podstaw wszystko wyjaśniać ,to jakby pisać właśnie książkę o uprawie grzybów .
dawid8148
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja chcę tylko te najważniejsze informacje.Po co mam kupować książkę jak tu mogę się dowiedzieć ,a chciałem wyporzyczyć w bibliotece to niema.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”