Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Karolinko , Twoja strelicja też kiedyś zakwitnie , swoją kupiłam już kwitnącą i ma trzy sadzonki, jest wielka , nie wystawiam jej do ogrodu . A jak Twoja wypuszcza liście to jest zdrowa i dobrze się u Ciebie czuje
Pozdrawiam serdecznie , miłej niedzieli i życzę
Pozdrawiam serdecznie , miłej niedzieli i życzę
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoją oddałem AniDS..ciekawe jak u niej rośnie bo dawno u niej nie byłem a ona sie nie chwali.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Musimy zatem Anię zapytać Józefie.
Nino dziękuję ... wierzę,że doprowadzę ją do kwitnienia...oby jak najszybciej
A tak wygląda z daleka
Nino dziękuję ... wierzę,że doprowadzę ją do kwitnienia...oby jak najszybciej
A tak wygląda z daleka
KaRo, przetrzymaj ją do wiosny, potem wystaw na słońce.
Nie ma co męczyć tej rośliny wzrostem przy obecnym oświetleniu.
Moje dwie wstawiłem do piwnicy, ale tam nadal jest dosyć ciepło (17°C).
Wyglądają jak na zdjęciu u late
Zapis nieaktualny,zmoderowałam wątek,post przeniosłam do kosza K.[/color]
Nie ma co męczyć tej rośliny wzrostem przy obecnym oświetleniu.
Moje dwie wstawiłem do piwnicy, ale tam nadal jest dosyć ciepło (17°C).
Wyglądają jak na zdjęciu u late
Kod: Zaznacz cały
Wygląda raczej jak plumeria...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Ja chyba jej nie męczę... a przynajmniej nie miałam takiego zamiaru.
Zabrałam ją do domu w październiku i stoi blisko drzwi balkonowych bo tu mam kącik z doniczkowymi.
Ale światła to jest już ociupinka...niebo ciągle zasnute chmurami a od kilku dni leje i pada.
Ponieważ wypuszcza liść musi zostać tu gdzie jest a poza tym - nie mam w domu chłodnego miejsca.
Mam normalne ,ciepłe lub b.zimne ale tam jej nie wystawię razem, z kamelią.
Nie przeżyłaby z pewnością.
Zabrałam ją do domu w październiku i stoi blisko drzwi balkonowych bo tu mam kącik z doniczkowymi.
Ale światła to jest już ociupinka...niebo ciągle zasnute chmurami a od kilku dni leje i pada.
Ponieważ wypuszcza liść musi zostać tu gdzie jest a poza tym - nie mam w domu chłodnego miejsca.
Mam normalne ,ciepłe lub b.zimne ale tam jej nie wystawię razem, z kamelią.
Nie przeżyłaby z pewnością.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Józefie - przypadkiem trafiłam na wypowiedź Ani z 20 listopada i wszystko jasne
AniaDS pisze:Sterlicję miałam całe lato w ogrodzie, teraz wyniosłam do piwnicy na okno.
Wypuszcza 3 liście (miała jednego..).
Dostałam tego kwiatka w prezencie, dlatego mam
Moja strelicja przetrzymała ubiegłą srogą zimę , najniższa temperatura w oranzerii była + 12 , ale ją doświetlałam .
Karolinko trzymaj ją w miejscu jak najchłodniejszym w mieszkaniu , myślę że koło tarasu będzie miała chłodniej i jaśniej , zraszaj jej liście
Pozdrawiam serdecznie
Karolinko trzymaj ją w miejscu jak najchłodniejszym w mieszkaniu , myślę że koło tarasu będzie miała chłodniej i jaśniej , zraszaj jej liście
Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lis 2010, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rajski ptak
Jeżeli chodzi o pielęgnację to u mnie rośnie w lekko kwaśnym podłożu i raz na jakiś czas zasilam ją nawozem uniwersalnym do kwiatów. Od czasu kiedy ją dokarmiam nawozem rośnie jak na drożdżach- wyrasta liść za liściem. Już ma około 0,5 m wysokości z tym że jest to odmiana o kolorze białym Strelitzia Nicolai, która dorasta do kilku metrów wysokości i tworzy krzew.
Jeżeli chodzi o kwitnienie to z reguły podają w literaturze że 3 letnie okazy zakwitają. Najważniejsze jest dobrze rozwinięta bulwa
a osiąga się to przez przesadzanie roślinki do większej doniczki jak tylko zaczyna mieć ciasno. Jeżeli chodzi o zraszanie to ja akurat mojej strelitzi nie zraszałam nigdy a ma piękne błyszczące liście. Postaram sie dorzucić zdjęcie następnym razem.
Jeżeli chodzi o kwitnienie to z reguły podają w literaturze że 3 letnie okazy zakwitają. Najważniejsze jest dobrze rozwinięta bulwa
a osiąga się to przez przesadzanie roślinki do większej doniczki jak tylko zaczyna mieć ciasno. Jeżeli chodzi o zraszanie to ja akurat mojej strelitzi nie zraszałam nigdy a ma piękne błyszczące liście. Postaram sie dorzucić zdjęcie następnym razem.
- buffy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 sty 2011, o 15:11
Mam pytanie do osób które hodowały srelicje z nasionka. Po jakim czasie zaczęły kiełkować? Ja swoją zasadziłam tydzien temu 5 sztuk i mam wielka nadzieję, że uda mi się wyhodować tak piękne okazy jak Wasze
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Obawiam się, że jesteś wystawiona na ciężką próbę cierpliwości. Swoje początki przygody ze strelicją opisałem na stronie 2 (ale najlepiej przeczytać cały wątek).
Dzisiaj jestem bardzo zadowolony z tej mojej jedynej strelicji i w dodatku wysianej z nasion. Ma już 30 centymetrów wysokości, cały czas wypuszcza nowe liście (teraz w zimie oczywiście przyhamowała) i rośnie zdrowo (tfu). Pokażę ją na wiosnę po przesadzeniu.
Może ktoś inny ma bardziej optymistyczne wrażenia ze siewu niz ja.
Dzisiaj jestem bardzo zadowolony z tej mojej jedynej strelicji i w dodatku wysianej z nasion. Ma już 30 centymetrów wysokości, cały czas wypuszcza nowe liście (teraz w zimie oczywiście przyhamowała) i rośnie zdrowo (tfu). Pokażę ją na wiosnę po przesadzeniu.
Może ktoś inny ma bardziej optymistyczne wrażenia ze siewu niz ja.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
buffy ja też kupiłam nasionka strelicji. Jeszcze ich nie wysiałam. Na moim opakowaniu ( z dziesięcioma nasionkami) napisane jest, że kiełkuje bardzo nieregularnie, a pierwsze siewki pojawiają się po 5 -16 tygodniach. Musimy się więc uzbroić w cierpliwość.
Siać punktowo, temperatura 25-30* zraszać wysiewy, kiełkowanie nierówne po 3-4 tygodniach,a nawet po kilku miesiącach Chciaż u mnie raczej równo skiełkowały, ale to było dawno i nie oszukiwali tak ludzi a nasiona krótko zachowują żywotność.