Pęd kwiatowy ze stożka wzrostu
Pęd kwiatowy ze stożka wzrostu
Witam, poniżej mój pierwszy storczyk, moja siostra ma ich kilka, a ja kupiłam na próbę i zaczynam się wciągać Tyle tylko, że mój storczyk jest specyficzny, a przynajmniej nigdzie nie widzę takich. Otóż wydaje mi się, że to PHALAENOPSIS, biały, ma 3 pędy z kwiatami ale jeden z nich wyrasta ze środka liści. Nie. jak wszędzie widzę, z boku tylko ze środeczka, na łodyżce ma listek i to tyle. Czy po przekwitnięciu całkowitym jakieś liście będą mu rosły? Nie mogę nigdzie znaleźć opisu takiej sytuacji, więc trafiłam do Was.
Pozdrawiam, Kasia
Re: Gałązka kwiatowa ze środka storczyka - prośba o opinię
I tak to jest zaczynać kupowanie bez znajomości tematu. Ale był taki śliczny.... O keiki już doczytałam i hmm może się uda, ale do tego czasu mam nadzieję, że powiększę kolekcję. I okaże się czy będzie się bronił rozmnażaniem. Ale tak czy siak szkoda mi go...
Pozdrawiam, Kasia
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 50p
- Od: 9 mar 2008, o 18:47
Też jestem właścicielką storczyka, który ma pęd wyrastający ze stożka wzrostu a na pędzie 3 listki.
Dostałam go w czerwcu 2008r i od tego czasu cały czas kwitnie-czyli prawie 3 lata bez przerwy. Nie wypuscił żadnego liścia ani pędu tylko dodatkowe pędy na starych pędach i na przedłużeniach. Kilka miesiecy temu marniał. Usunęłam mu 2 stare liście i stare korzenie i a część korzeni napowietrznych wcisnęłam w podłoże. Pomogło- wypuścil kilka małych pędów na starych a liście zrobiły sie bardziej sprężyste. Wiem, że nie wypuści nowych liści ale mam nadzieję, że doczekam się keika. Pozdrawiam.
Dostałam go w czerwcu 2008r i od tego czasu cały czas kwitnie-czyli prawie 3 lata bez przerwy. Nie wypuscił żadnego liścia ani pędu tylko dodatkowe pędy na starych pędach i na przedłużeniach. Kilka miesiecy temu marniał. Usunęłam mu 2 stare liście i stare korzenie i a część korzeni napowietrznych wcisnęłam w podłoże. Pomogło- wypuścil kilka małych pędów na starych a liście zrobiły sie bardziej sprężyste. Wiem, że nie wypuści nowych liści ale mam nadzieję, że doczekam się keika. Pozdrawiam.
Izabela
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Identycznie jak wszystkim powyżej, a nawet na bardzo podobnym storczyku jak u Jagody - także i mnie wyrósł taki pęd na czubku (wierzchołku wzrostu) liści i to już w 2009 roku. Opisuję to w swoim storczykowym wątku na str. 7 i 8 tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=84. Oczywiście pęd kwiatowy już dawno przekwitł i zamarł ale storczyk żyje, jak najbardziej.
Onegdaj - Baryczka - "obiecała mi", że storczyk wypuści z boku pęd, który nazywa się basal keiki. Tak się też stało. A nawet więcej - wypuścił dwa:
Może i to nic takiego, ale po obróceniu doniczki, tak trochę z boku - nie z "łodygi" ale od podłoża, od korzeni widać "swobodny", wybijający listek:
Trzeci basal keiki ? Czy ktoś potrafi to ocenić i nazwać ? Czy ktoś miał już podobny przypadek ?
Onegdaj - Baryczka - "obiecała mi", że storczyk wypuści z boku pęd, który nazywa się basal keiki. Tak się też stało. A nawet więcej - wypuścił dwa:
Może i to nic takiego, ale po obróceniu doniczki, tak trochę z boku - nie z "łodygi" ale od podłoża, od korzeni widać "swobodny", wybijający listek:
Trzeci basal keiki ? Czy ktoś potrafi to ocenić i nazwać ? Czy ktoś miał już podobny przypadek ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Mój niestety nie przeżył wypuścił małego keika z boku i całość mi umarła Nie wiem co było przyczyną ale kwiaty były kupione w tej samej kwiaciarni latem w te upały i 2 z 3 mi umarły
Mam jeszcze jednego takiego łobuza u narzeczonego i pięknie się trzyma.Na razie tylko ma 2 kwiatki
karpek No to może jeszcze trzeci Ci faktycznie wyrośnie ale fajnie byś miała
Mam jeszcze jednego takiego łobuza u narzeczonego i pięknie się trzyma.Na razie tylko ma 2 kwiatki
karpek No to może jeszcze trzeci Ci faktycznie wyrośnie ale fajnie byś miała
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 paź 2010, o 14:46
Dziwoląg - pęd kwiatowy ze stożka wzrostu???!
Witajcie
Mam pytanie...
Ostatnio zakupiłam falenopsis "marketowca" z kwiatami w pięknym kolorku (dlatego nie mogłam mu się oprzeć ;) ).
Ale... ta roślinka to jakiś dziwoląg, bo oprócz w/w pędu z kwiatami ma jeszcze drugi, co najmniej dwa razy grubszy, rozgałęziający się na dwa pędy jeszcze przed kwitnieniem , ALE... ten DRUGI pęd wyrasta ze stożka wzrostu storczyka - z samego środka i ma 2 listki na pędzie (pierwszy całkiem spory i powyżej malutki)! Nie są to keiki. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam... Miał ktoś takiego delikwenta?
Nie bardzo sobie wyobrażam co będzie dalej - jeśli zakwitnie i potem przekwitnie na tym drugim pędzie, pęd zostanie no to nowe listki nie wyrosną przecież...
Proszę o info jeśli ktoś coś wie jak to ugryźć i co za licho...
Pozdrawiam! LK
Mam pytanie...
Ostatnio zakupiłam falenopsis "marketowca" z kwiatami w pięknym kolorku (dlatego nie mogłam mu się oprzeć ;) ).
Ale... ta roślinka to jakiś dziwoląg, bo oprócz w/w pędu z kwiatami ma jeszcze drugi, co najmniej dwa razy grubszy, rozgałęziający się na dwa pędy jeszcze przed kwitnieniem , ALE... ten DRUGI pęd wyrasta ze stożka wzrostu storczyka - z samego środka i ma 2 listki na pędzie (pierwszy całkiem spory i powyżej malutki)! Nie są to keiki. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam... Miał ktoś takiego delikwenta?
Nie bardzo sobie wyobrażam co będzie dalej - jeśli zakwitnie i potem przekwitnie na tym drugim pędzie, pęd zostanie no to nowe listki nie wyrosną przecież...
Proszę o info jeśli ktoś coś wie jak to ugryźć i co za licho...
Pozdrawiam! LK
Poznam regulamin forum
Re: Dziwoląg - pęd kwiatowy ze stożka wzrostu???!
LK witaj z pytaniem ....
Trzeba przejrzeć to, co juz powiedziano w sekcji w tej sprawie .
Warto sprawdzać przed zadaniem pytania.
Pytanie zostanie włączone do stosownej tematyki.
Pozdrawiam JOVANKA
Jasne,ze miał / mieli i na forum było omawiane .Lisia-Kita pisze:Jeszcze czegoś takiego nie widziałam... Miał ktoś takiego delikwenta?
Trzeba przejrzeć to, co juz powiedziano w sekcji w tej sprawie .
Warto sprawdzać przed zadaniem pytania.
Pytanie zostanie włączone do stosownej tematyki.
Pozdrawiam JOVANKA
-
- 10p - Początkujący
Jovanko, a jak to znaleźć? Czy to ma swoją nazwę? Bo jak wpisuję "pęd ze stożka wzrostu" to wyskakuje mi tylko ten post...
Poznam regulamin forum
Lisia Kita, witaj !
Nie wiem jak szukałaś, ale gdy wpisałam w wyszukiwarkę tekst "pęd ze stożka wzrostu", wyświetliło mi się 10 stron postów na ten temat
Oczywiście niektóre zawierają tylko elementy dotyczące tematu. W innych jednak można skompletować wyczerpującą wiedzę.
Pozdrawiam, Joanna
Nie wiem jak szukałaś, ale gdy wpisałam w wyszukiwarkę tekst "pęd ze stożka wzrostu", wyświetliło mi się 10 stron postów na ten temat
Oczywiście niektóre zawierają tylko elementy dotyczące tematu. W innych jednak można skompletować wyczerpującą wiedzę.
Pozdrawiam, Joanna
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- 10p - Początkujący
Już wiem o co chodzi - źle szukałam, tj w wyszukiwarce na górze, a nie w wyszukiwarce sekcji. Dzięki za naprowadzenie
Znalazłam więc info, że to zaburzenie genetyczne i po przekwitnięciu kwiatek pa - pa, co najwyżej wyda keiki...
Znalazłam więc info, że to zaburzenie genetyczne i po przekwitnięciu kwiatek pa - pa, co najwyżej wyda keiki...
Poznam regulamin forum
- aganeta
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 sty 2012, o 23:21
A w jednym z moich storczyków stożek wzrostu "przeniósł się" w inne miejsce...poprzedni dziwny pęd obcięłam, poniżej tego miejsca storczyk wypuścił nowy stożek wzrostu i ...rośnie
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Storczyk z 1 liściem - problem
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o jakieś wskazówki co do ewentualnej reanimacji / poprawy storczyka. Opiszę teraz sytuację. Ów storczyk został tylko z 1 liściem, który w dodatku od spodu ma czarną obwódkę, nasada tuż nad korzeniami jest czarna i ma około 1 cm, natomiast korzenie są dobrze rozbudowane. Nie wiem co mam począć. Gdy przywędrował do nas ze sklepu pięknie kwitnął, po przekwitnięciu stracił bodajże 2 liście, ale nie jakoś nagle, czy w skutek zalania, tylko tak jak to się zwykle dzieje. Oprócz niego w domu jest ok. 16 innych storczyków, które pięknie kwitną i mają się dobrze. Przyznam, że przy zakupie tego konkretnego storczyka może nie zwróciłam uwagi na tę czarnę plamę, która być może jest grzybem. Jednak storczyk przez około rok jest w takim stanie zawieszenia. Ani nie marnieje, ani nie rośnie czy też kwitnie. Co mam zrobić, żeby mu pomóc? Proszę o porady. Jeśli trzeba będzie wieczorem wkleje zdjęcie. Pozdrawiam.