Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

witaj Tadeuszu,

jodła szlachetna glauca przykuła moją uwagę, a także idealny okrąg wokół niej wysypany korą. Pięknie uchwyciłeś młode przyrosty ruszające do wzrostu. Czy miałeś może problem z brązowieniem końcówek igieł u tej jodły? Zauważyłem na swojej jodle kalifornijskiej brązowe końcówki igieł już w poprzednim roku. Twoja natomiast wygląda perfekcyjnie, zdrowo, i ma niesamowite wybarwienie.

Pozostałe rośliny również ciekawe.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

To nie szlachetna. Jednobarwna (concolor)
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz ja z rewizytą w podzięce. ;:196
Buzia mi się raduje na widok Nokły w pełnym słońcu.
Okrążyłam Rabatę przy Placu Centralnym dookoła - nogi wytrzymały.
Spotkałam u Ciebie dużo znajomych ze spotkania Lubelskiego...hura! ;:138
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam w pobliżu i wpadłam :wink: Masz bardzo piękny, starannie utrzymany ogród. Zdjęcia makro są świetne. Muszę chyba zacząć od początku Twoich opowieści i zobaczyć jak sobie radziłeś :)
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Ja mogę tylko tyle powiedzieć, że to tak cudowny i piękny kawałek ziemi, że słów brak.Tyle pracy kosztuje, chyba całe serce i duszę poświęcasz, że już o czasie nie wspomnę.Pięknie, doprawdy PIĘKNIE!!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Ależ przepiękna jodła szlachetna. Przyrosty przyciagają uwagę i nie można od nich oczu oderwać ;:138
Jestem pierwszy raz u Ciebie w ogrodzie i troszkę w nim posiedzę jeśli pozwolisz :wink:
A czy Twój 6-letni tulipanowiec już kwitł?
Zapraszam
Ogród Marty_S
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Post »

Witaj Tadeuszu,
Twój ogród jak zwykle doskonały. Miałeś bardzo dobry pomysł z prezentacją roślin zimową porą, kiedy każdy z nas tęskni do zielonych widoków. Chciałabym zapytać Cię o kołki, które są wbite wokół dużych rabat i wybranych roślin. Pamiętam, że kiedyś już o tym pisałeś, ale nie mogę znaleźć tego wątku. Przypomnij, proszę, czy te kołki to ochrona przed pieskiem? Jaki jest ich rozstaw i czy spełniają swoją rolę? Czym je impregnowałeś?
Pozdrowienia dla Twoich "dzielnych kobietek".
Patrycja
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57

Post »

Witam
Obserwuję Twój ogród od dawna, sporo włożonej pracy i jaki efekt.
Widziałem u Ciebie czarny bez o ozdobnych liściach. Czy można taki kupić w Biłgoraju lub okolicy?
Jak zimuje gunnera?
Grzegorz
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Witaj Tadeuszu, zaglądam pierwszy raz. Widzę, że masz dużo wspaniałych okazów roślin, bardzo dobrze opisanych. Zastanawiam się, czy Twój tulipanowiec sadzony w 2004r. już kwitł? Wydaje mi się po tych zdjęciach, ze szybko u Ciebie rośnie. Miałam zamiar go posadzić, ale na razie zrezygnowałam z obawy przed jego docelowym rozmiarem, chyba miałby w końcu mało miejsca...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MARCINIE- dziękuję za odwiedziny, jodła szlachetna "Glauca" to piękny, dostojny iglak, przepiękne są jej wiosenne przebarwienia igieł, piękne ma również wiosenne szyszeczki

Obrazek

Z pielęgnacją jodeł w naszym ogrodzie nie ma problemów, w naszym ogrodzie, jest to co jodły lubią najlepiej , dużą wilgotność powietrza i dobrą glebę. Zarówno u jodły szlachetnej "Glauca", jak i u jodły kalifornijskiej ( pokazywana dzisiaj) nie problem z brązowieniem końcówek igieł.

Wokół każdej rośliny rosnącej na trawniku jako "samotniki" jest wolna od trawy przestrzeń w postaci koła(różnej średnicy), jeżeli rośliną jest iglak to ziemia w tym miejscu jest przykryta ściółką leśną, jeżeli liściaste, to ziemia przykryta jest skoszoną trawą.

MIRKU- miło mi powitać Cię w naszym ogrodzie, co do Twoich uwag o mojej pokazywanej jodle to;
Wiem że jesteś znakomitym fachowcem w swojej dziedzinie posiadającym duże doświadczenie,
ja natomiast jestem ogrodnikiem amatorem i dopiero się uczę poznawać swoje roślinki rosnące w ogrodzie. Swoją wiedzę o posiadanych roślinach opieram głownie na tym co mi mówią szkółkarze od których zazwyczaj kupuję rośliny.

Jodłę jednobarwną (kalifornijską) - Abies concolor mam w ogrodzie od 2000 roku ( pokazuję ją dzisiaj na zdjęciach), jest to już duże drzewo o całkiem innym kolorze, wielkości i ułożeniu igieł niż jodła którą prezentowałem ostatnio. Jodłę szlachetną "Glauca" kupiłem w szkółce od doświadczonego szkółkarza, jest to szczepiony iglak o powolnym wzroście, mimo ośmiu lat uprawy jego wysokość jest o ponad połowę niższa niż jodły kalifornijskiej.

Poszukując w internecie zdjęć jodły szlachetnej "Glauca" natrafiłem m.in. na opis i zdjęcie jodły identycznej do posiadanej w moim ogrodzie.
http://www.iglaki.agro.pl/index.php?opt ... te&Itemid=

ZYTO- dziękuję ze spacer po naszym ogrodzie, rabaty w "pełnym słońcu" to tylko widać na zdjęciach ,a w rzeczywistości Nokły są pod śniegiem ( fakt, nie tego śniegu za dużo), zaglądam tylko co pewien czas ,by zobaczyć czy wszystko na miejscu , od kilku dni rozpocząłem dokarmianie naszych nornic, bo jak już zauważyłem zaczynają się dobierać do naszych cebul kwiatowych.

Cieszę się że częstymi naszymi gośćmi w ogrodzie są nasi znajomi z ostatniego spotkania w Bogucinie, mam nadzieję że latem wszyscy spotkamy się w Nokłach .

MAJKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, ogród nasz jest duży, dużo też jest do oglądania zdjęć z naszego ogrodu na Tym Forum, prezentując ogród od prawie już trzech lat, zebrało się już tych zdjęć trochę, staram się o naszym ogrodzie mniej pisać a więcej pokazywać ogród za pomocą zdjęć. Zapraszam do pierwszych trzech części naszej prezentacji ogrodu na Forum.

GOSIU- miło nam powitać Cię po raz pierwszy w naszym ogrodzie. Trzynaście lat temu kupiliśmy nad małą rzeczką prawie półhektarową łąkę, od tamtej pory budujemy nasz "raj na ziemi", cieszy nas że i Tobie podoba się nasz ogród. Pracy w nim było co nie miara ale była to przyjemna praca. Ogród jest naszym jedynym zajęciem ,nie licząc rozpieszczania naszych wnuków.

MARTO- witamy również Ciebie w naszym ogrodzie, mamy nadzieję że będziesz w nim naszym stałym gościem. Jodła szlachetna jest pięknym iglakiem o każdej porze roku, a zwłaszcza podczas wiosennych przyrostów. Każdy kto spacerował po naszym rzeczywistym ogrodzie zwracał uwagę na jej piękno .

Rzadko się zdarza by tulipanowce kwitły wcześniej niż piętnaście lat po posadzeniu, chociaż wiem że na Forum są właściciele tych roślin którym wcześniej zakwitł tulipanowiec. Mam nadzieję że możliwość zobaczenia "tulipanów" na naszym tulipanowcu pozwoli doczekać do tego momentu, mimo już podeszłego wieku.

Zapraszam do wszystkich części naszego 'wątku ogrodowego", a zwłaszcza pierwszej jego części gdzie starałem się pokazać każdy zakątek ogrodu, otoczenie ogrodu oraz przedstawiłem historię powstawania naszego ogrodu, w każdym następnym zaznaczałem tylko zmiany jakie zachodziły w ogrodzie.

PATRYCJO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, no cóż ,zima to trochę martwy sezon na naszym Forum ,ale trzeba go jakoś zagospodarować. Wydaje mi się że to doskonały okres na pokazanie jak szybko rosną nasze rośliny by Ci którzy zakładają nowe ogrody, lub robią nowe nasadzenia zachowali potrzebne roślinom odległości między nimi.

Wydaje się że rzadkie posadzenie roślin jest marnotrawstwem każdego metra naszych powierzchni jakie mamy w ogrodach. Pokazanie w rzeczywistości ile miejsca zajmuje dana roślina po pięciu, czy dziesięciu latach swojego życia pozwala na zachowanie rozsądku podczas sadzenia roślin i uniknięcia " przecinki " roślin lub przenosin w inne miejsca, zwłaszcza jak się dysponuje niezbyt dużą powierzchnią ogrodu.

Na potrzeby małej architektury w ogrodzie co jakiś czas kupuję z tartaku "ścinki " i odpady drewna, za pomocą piły , wyrzynam z tych odpadów listwy, listewki i paliki. W początkowym okresie budowy okresie, gdy wnuki już nauczyły( oczywiście piesek razem z nimi) się biegać a rośliny jeszcze zbytnio nie wyrosły do góry postanowiłem stworzyć im przeszkody "nie do pokonania".

Z odpadów naciąłem moc półmetrowych palików, w sklepie budowlanym kupiłem smarowidło do impregnacji drewna i tak wbijałem te paliki na granicy trawy i rabat. Gęstość tych palików ( odległość między nimi) zależała od zagrożenia wtargnięcia na niepożądany teren przez moich szkodników.

Były miejsca że gęstość palików była co 20-25 cm , ale w miejscach mniej zagrożonych rozstaw tych palików był rzadszy. Teraz rośliny podrosły, wnuki stały się więcej przewidujący, ale paliki nadal są, w większym rozstawie, ale są, by im przypominać że są strefy ogrodu nie dla nich, mimo że trawnik do zabaw nadal jest rozległy.Z całą stanowczością mogę stwierdzić że paliki jako przeszkody zdały egzamin.

Dziękuję za pozdrowienia dla moich dziewczyn.

GRZESIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, pracy w ciągu tych trzynastu lat trochę było, zawsze najgorsze są początki, widzę że i Ty dopiero co zaczynasz. Wody, podobnie jak i u Ciebie i u nas w ogrodzie nie brak ,dostęp do wody to podstawa ,zwłaszcza jak gleba piaszczysta lub suchy rok. Bez czarny odmiany "Variegata" kupiłem w szkółce k/Zamościa.

http://www.szkolkaluczka.pl/oferta/show ... max/1.html

Rośnie u mnie na brzegu rzeki, nie robiłem z niego sadzonek bo mi na niego nikt nie zwracał uwagi, że chciałby sadzonki, nie wydaje mi się by były trudności ze zrobieniem odkładu ziemnego w celu uzyskania sadzonki.

Do gunnery nie zaglądam, zrobiłem jej domek, najlepszy jaki mogłem, przeżyje, to będziemy ją nadal uprawiać, nie przeżyje, to trudno, zrobiłem co mogłem mam nadzieję że w zdrowiu doczeka.
wiosny.

Latem, ( zwłaszcza wiosną i jesienią ) jak masz blisko Biłgoraja to zapraszam na targi czwartkowe, pojawiają się tak szkółkarze ( zwłaszcza od strony Sandomierza) , mając naprawdę ciekawe nieraz roślinki i o przystępnych cenach.

AGATKO- miło jest mi Ciebie powitać w naszym ogrodzie, roślin w ogrodzie już się trochę nazbierało, prowadząc swoją księgowość ( widać to po tabliczkach przy roślinach) , doliczyłem się już około 550 gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków. Roślin kwiatowych już nie kataloguje, bo nie jestem w stanie się doliczyć. Dopóki jest miejsce się kupuję i sadzi, jak zabraknie miejsca( a to już zaczyna się dziać) , to się będziemy martwić.

Do kwitnienia tulipanowca, będę musiał chyba poczekać z dziesięć lat ( mam nadzieję że doczekam). Ogród mamy w starorzeczu, a więc jest w nim ziemia bardzo urodzajna, starorzecze nie oznacza bagnistego terenu, poziom ogrodu jest o 2.40 metra ponad poziomem wody w rzece, która jest granicą działki od wschodu.

Docelowo tulipanowiec to potężne drzewo i trzeba mu przeznaczyć dużo miejsca w ogrodzie, oczywiście w jego cieniu może rosnąć wiele roślin.

PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH NA PLACU CENTRALNYM

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Obrazek

Obrazek

Tadziu, Boże broń abym się czepiał... ale na tych fotkach jest concolorka...
Nie będę wlepiał fotek z netu... jutro polezę do ogrodu i cyknę swoją fotkę... inna igła, krótsza, inaczej ułożona, o wiele gęściejsza, praktycznie niewidoczne pąki.
Dwa dni temu trochę tego poszczepiłem.
Inny też pokrój.
O uczciwości sprzedawcy się nie wypowiem....
Tu nieźle widać zresztą, jutro cyknę z natury...
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 80&bih=836

A modrzew wabi się 'Blue Dwarf' :wink:
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57

Post »

Bez czarny łatwo rozmnaża się ponoć z patyków. Osobiście nie próbowałem, mam tylko zwykłą odmianę. Znalazłem już kilka ciekawych odmian w sklepie internetowym, wstrzymałem się na razie z zakupem.
Do wspomnianej szkółki wstępuję jadąc do Zamościa tylko ze 2 razy do roku. Ale ceny mają ogólnie ok.
Wiosną wybieram się do tej szkółki: http://www.oleszyce.org/galeria/display ... m=69&pos=0 .
Będąc wiosną w okolicy warto zajrzeć i tutaj: http://www.oleszyce.org/galeria/display ... m=70&pos=2 . Byłem na tej ścieżce w Wielkanoc 2010 r. i będę tam w kwietniu 2011 r. jak zakwitnie czosnek niedźwiedzi i inne ciekawe rośliny (ps. bunkier na fotce wybudowano na granicy niemiecko-radzieckiej z 1939 r.).
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Tadeuszu..
Jak patrze na te drzewka iglaste
to mi tylko 1 myśl się błąka..
Masz tam maślaki i inne grzybki na działce :):)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”