Cissus - wymagania,problemy
- Clea777
- 50p
- Od: 5 paź 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Problem z cissusem
Kupiłam cissusa rombolistnego i na moje nieszczęście już mam białą pleśń ewentualnie grzyba na młodych liściach, które później usychają. Przy zakupie oglądałam okaz z każdej strony więc obawiam się że choróbsko nabyłam w domu tylko w jaki sposób i jak go zwalczyć?
Kochani pomóżcie.
Jeśli się uda w najbliższych dniach postaram się dołączyć zdjęcia.
Aha kwiatek już stał w kuchni na parapecie południowym teraz przeniosłam na zachodnie okno bo tylko tak mam okna pokojowe. Zostaje jeszcze tylko chłodna łazienka z oknem na wschód ale może tam będzie za dużo pary i wilgoci. Sama już nie wiem...
Kochani pomóżcie.
Jeśli się uda w najbliższych dniach postaram się dołączyć zdjęcia.
Aha kwiatek już stał w kuchni na parapecie południowym teraz przeniosłam na zachodnie okno bo tylko tak mam okna pokojowe. Zostaje jeszcze tylko chłodna łazienka z oknem na wschód ale może tam będzie za dużo pary i wilgoci. Sama już nie wiem...
Pozdrawiam Clea777 (Ewa),
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
- Clea777
- 50p
- Od: 5 paź 2009, o 19:18
Hej kochani pomóżcie!
Już po raz kolejny postanowiłam mieć w swojej kolekcji cissusa wiec go zakupiłam a tu po kilku tygodniach na liściach pojawił się biały nalot, który niszczy liście i one obumierają/odpadają. Kwiatek stoi przy oknie południowym więc bezpośredniego nasłonecznienia nie ma. Tendencji do zalewania kwiatów też nie mam więc nie wiem skąd u mnie ten odwieczny problem.
A może powinnam zmienić mu podłoże?
Czy jest na ten kłopot sposób czy to raczej choroba rośliny, której nie da się uleczyć?
Tak bardzo chciałabym mieć cisssusa...
Zdjęcia z opisanym problemem poniżej:
Już po raz kolejny postanowiłam mieć w swojej kolekcji cissusa wiec go zakupiłam a tu po kilku tygodniach na liściach pojawił się biały nalot, który niszczy liście i one obumierają/odpadają. Kwiatek stoi przy oknie południowym więc bezpośredniego nasłonecznienia nie ma. Tendencji do zalewania kwiatów też nie mam więc nie wiem skąd u mnie ten odwieczny problem.
A może powinnam zmienić mu podłoże?
Czy jest na ten kłopot sposób czy to raczej choroba rośliny, której nie da się uleczyć?
Tak bardzo chciałabym mieć cisssusa...
Zdjęcia z opisanym problemem poniżej:
Pozdrawiam Clea777 (Ewa),
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Cissus - wypukłe plamki
Zauważyłam na niedawno zakupionym cissusie wypukłe kropki. Wypukłości wyglądają jakby w środku znajdował się płyn. Liście lekko pożółkły. Z kilku gałązek znajdujących się w doniczce 3-4 są zarażone, młode listki tez maja wypukłe kropki. Najbardziej pasującym z opisu robactwem to by mi były nicienie (niestety pewna diagnozy nie jestem). Proszę o identyfikację szkodnika i poradę czym go zwalczać.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Anjja
Re: Cissus - wypukłe plamki
Nikt mi nie pomoże?
Dzisiaj na spodniej stronie liści i na końcach pędów z młodymi listkami zauważyłam białe jajeczka (widać je tez na powyższym zdjęciu na co wcześniej nie zwróciłam uwagi). Na liściach są pojedyncze gdzie nie gdzie na końcówkach pędów jest ich więcej. Jajeczka są białe, małe poniżej 1mm.
Proszę o pilna pomoc, nie wiem czy źle wpisuje hasło w wyszukiwarkę czy nieudolnie szukam bo nie mogę zidentyfikować tego szkodnika.
Wyciągnęłam przed chwilą z doniczki i nigdy nie spotkałam się z takimi korzeniami (za wyjątkiem asparagusa) poradźcie coś bo już głupiej przez tego ciska
Czy te bulwy to tak ma być czy nie?
Dzisiaj na spodniej stronie liści i na końcach pędów z młodymi listkami zauważyłam białe jajeczka (widać je tez na powyższym zdjęciu na co wcześniej nie zwróciłam uwagi). Na liściach są pojedyncze gdzie nie gdzie na końcówkach pędów jest ich więcej. Jajeczka są białe, małe poniżej 1mm.
Proszę o pilna pomoc, nie wiem czy źle wpisuje hasło w wyszukiwarkę czy nieudolnie szukam bo nie mogę zidentyfikować tego szkodnika.
Wyciągnęłam przed chwilą z doniczki i nigdy nie spotkałam się z takimi korzeniami (za wyjątkiem asparagusa) poradźcie coś bo już głupiej przez tego ciska
Czy te bulwy to tak ma być czy nie?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Miałam identyczne problemy z tym właśnie cissusem
Proponowałabym na początku wodę z denaturatem i zmyć wacikiem wszystkie liście po obu stronach z tym że waciki trzeba jak najczęściej zmieniać a najlepiej każdy wacik na jednego listka . Na koniec zrobić oprysk np. Mospilan 20 SP lub Magusa 200 SC (dawka 1 ml na 0,5 l wody) . Po tygodniu powtórz oprysk.....
Jeśli chodzi o te bulwy nie wypowiem się bo swojego nie przesadzałam więc nawet nie wiem czy takowe są
A tak przy okazji są bardzo piękne i widzę dość gęste
Proponowałabym na początku wodę z denaturatem i zmyć wacikiem wszystkie liście po obu stronach z tym że waciki trzeba jak najczęściej zmieniać a najlepiej każdy wacik na jednego listka . Na koniec zrobić oprysk np. Mospilan 20 SP lub Magusa 200 SC (dawka 1 ml na 0,5 l wody) . Po tygodniu powtórz oprysk.....
Jeśli chodzi o te bulwy nie wypowiem się bo swojego nie przesadzałam więc nawet nie wiem czy takowe są
A tak przy okazji są bardzo piękne i widzę dość gęste
- Anjja
Dzięki wielkie faktycznie pierwsze wrażenie sprawiają dość dobre
Mam pytanie jeszcze w jakich proporcjach pomieszać denaturat z wodą? podjadę jutro kupić specyfik do oprysku i działam.
Twój cissusek już zdrowiutki?
Mam pytanie jeszcze w jakich proporcjach pomieszać denaturat z wodą? podjadę jutro kupić specyfik do oprysku i działam.
Twój cissusek już zdrowiutki?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Jeśli chodzi o proporcje to 1:1 woda do denaturatu
Pozbyłam się tych nieproszonych gości ale przez zimę troszkę mi zmarniał bo w domu było dość suche powietrze...ale widzę że wypuszcza już nowe listki
Życzę powodzenia i trzymam kciuki
Pozbyłam się tych nieproszonych gości ale przez zimę troszkę mi zmarniał bo w domu było dość suche powietrze...ale widzę że wypuszcza już nowe listki
Życzę powodzenia i trzymam kciuki
- Anjja
No niestety na mojego powyższe rady nie działają Zaaplikowałam mu 2 tabletki Provado w nadziei że to pomoże. Na liściach pojawiają się brunatne plamy, tak jakby liść od środka zaczął usychać. W efekcie usycha i odpada. Jajeczek jest też więcej i przeniosły się jeszcze na cissusa discolor. Liść pod światło ma takie żółto prześwitujące maleńkie kropki.
Zrobię i wstawię aktualne fotki cissusa.
Zrobię i wstawię aktualne fotki cissusa.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Anjja
już kiedyś o tej gutacji czytałam i zapomniałam o tym na amen Dzięki za przypomnienie
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki